Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

MIRESME şi FLORI de Curtici

Publicat: 13 aprilie 2019 - 14:59
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Fragile aparent, dar exercitând o fascinaţie puternică asupra noastră, florile au mereu darul să ne lumineze existenţa, să ne bucure, să aducă linişte şi zâmbet. Recent, am avut şansa să iau la pas cele două hectare, presărate cu flori colorate şi miresme incredibile, ale societăţii Agronin din Curtici. Greu de descris frumuseţea şi delicateţea acestui spaţiu, condus de Rodica Bălan şi de Ciprian Nincu, soţii care îşi dedică tot timpul pentru bunul mers al acestei afaceri de familie.

Chiar dacă aşa pare, „în cultivarea florilor nu este totul roz”, multe încercări şi probleme se ascund în umbră până se ajunge la o producţie rodnică şi până ce florile au numărul, calitatea şi proprietăţile care să le califice pentru a fi achiziţionate de numeroase firme, care apoi le desfac în comerţul cu amănuntul. E nevoie de punctualitate şi de o muncă neîntreruptă pentru a oferi clienţilor tot ce doresc. Preţurile diferă în funcţie de mărimea ghiveciului. Spre exemplu, ciclamenul, floarea de primăvară, este vândută cu 6 lei în ghiveci cu diametrul de 12 cm. Aceasta este practic dimensiunea cea mai solicitată de către clienţi. Pe de altă parte, muşcatele în ghiveci de 11 cm diametrul costă 4,2 lei, indiferent de culoarea florilor. Desigur, aceste preţuri sunt pentru comenzi en gross.

Rodica Bălan şi Ciprian Nincu_b

Românii preferă roşul!
Dacă nu ştiaţi, când vine vorba de achiziţia de flori, românii preferă culoarea roşie, în toate nuanţele sale. „În procent de 70%, românii optează pentru diferitele nuanţe de roşu”, afirmă Rodica Bălan. Vedem acest lucru şi cu ochiul liber, dar nu putem să nu remarcăm şi celelalte asocieri cromatice care inundă acest spaţiu, de la violet aprins până la multiplele nuanţe de roz.

Miresme ÅŸi flori de Curtici_b
Începutul de primăvară, anticipând luna dedicată femeii şi Sărbătorile Pascale, este unul foarte aglomerat. Cele mai căutate flori de primăvară sunt ciclamele, primula, zambila şi, în mai mică măsură, Calceolaria, Ranunculus, Senetti. Desigur, muşcatele sunt în topul plantelor decorative de exterior. Unele flori se plantează cu doar două săptămâni înainte şi rodesc exact atunci când domnii le vor oferi partenerelor lor, în preajma zilelor speciale. Răsadurile vin de la trei firme din Olanda şi Germania. Deja există o relaţie de încredere reciprocă creată cu furnizorii, iar anual se discută eventualele noutăţi de introdus în producţie şi opţiunile cumpărătorilor. Gustul nu este foarte schimbător în domeniul florilor, Caliopa roşie este mereu în topul vânzărilor, urmată de micile flori, de asemenea roşii, pe tulpini curgătoare ale muşcatei Balcon Red.

Miresme ÅŸi flori de Curtici_b

În sere, temperatura ajunge la 70 de grade, vara
Cel mai mare pericol nu îl reprezintă nici dăunătorii şi nici potenţialii hoţi. Compromiterea producţiei prin îngheţ este ameninţarea majoră. La o temperatură de -18 grade şi cu o pompă stricată, acest lucru s-a şi întâmplat în urmă cu doi ani. Atunci proprietarii serelor din Curtici au fost nevoiţi să arunce toate răsadurile şi să o ia de la capăt. A fost o muncă dublă, grea şi chinuitoare, din care însă au reuşit să iasă la liman. Cel mai greu este de lucrat pe timpul verii, când temperatura în sere poate ajunge până la 70 de grade. Din cauza diferenţelor mari de temperatură, se formează uneori mici tornade care pot fi devastatoare. În urmă cu 6-7 ani, un astfel de fenomen a provocat pierderi însemnate.
Dăunătorii, în special musculiţa albă, îi ţin sub control cu tratamente săptămânale. Acestea sunt absolut necesare, ca şi irigarea plantelor, care se face prin aspersie, dar şi manual când este nevoie. Firma a reuşit să-şi creeze contactele de care avea nevoie pentru a importa flori din Olanda, deşi românii sunt priviţi foarte rău acolo, aşa cum avea să constate Rodica Bălan. Prin cunoştinţa unuia dintre furnizori, au reuşit să intre, totuşi, în această legătură şi azi aduc şi flori din „Ţara Lalelelor”.

Miresme ÅŸi flori de Curtici_b
Dacă în perioada martie-mai este nevoie de mult angajament pentru a face faţă comenzilor, cea mai liniştită lună este noiembrie, când producătorii pot să îşi tragă, oarecum, sufletul. Atunci se pot gândi la situaţia de ansamblu şi să gândească strategia de producţie pentru anul următor. „Eu am făcut cu totul altceva, am lucrat în comerţ, soţul este cel care a înfiinţat serele”, spune Rodica Bălan. Acum, însă nu prea mai iese din acest spaţiu în care se simte şi foarte bine. Are două nepoţele care vin aici să se joace şi pentru care este extraordinar să se afle în natură.

Un hectar pentru cultivarea legumelor
Clienţii provin din cele mai diverse zone ale ţării, de la Craiova, la Constanţa, de la Timişoara, la Tulcea. Mai puţin desfac în Moldova, deoarece fiind o zonă mai răcoroasă, există o diferenţă de sezon. Sunt şi persoane private care vin să cumpere direct din sere, stimulate exact de plăcerea de a intra în aceste spaţii extraordinare. „Nu pot spune dacă este o muncă grea sau uşoară să lucrezi cu florile”, afirmă Rodica Bălan. „Dacă pui suflet şi îţi place, nimic nu este greu. Unele lucrări presupun migală, altele se fac foarte uşor”, consideră ea, ca o cunoscătoare a tuturor paşilor care fac ca planta să crească şi să devină cel mai decorativ element al teraselor, parcurilor, balcoanelor şi locuinţelor noastre. „Satisfacţia cea mai mare pe care o avem este atunci când clientul este mulţumit şi se întoarce în mod constant la noi”, ne mărturiseşte Rodica.
Dacă iniţial în aceste sere au cultivat doar legume, acum această producţie se menţine pe o suprafaţă de numai un hectar. Cel de-al patrulea hectar al fermei este dedicat florilor de toamnă. În perioada în care am vizitat această fermă, secţiunea legumicolă cuprindea salată, ceapă verde, usturoi verde, pătrunjel, leuştean - cele mai cerute pe piaţă în perioada de primăvară. Ca manageri adevăraţi, cei ce conduc firma Agronin se gândesc deja la Paşti. Atunci există un consum foarte mare al acestor legume şi ei vor putea răspunde cererii existente.

Miresme ÅŸi flori de Curtici_b


JUMĂTATE DIN CHELTUIELI - PE ÎNCĂLZIRE ŞI CURENT
„Cea mai mare problemă pe care o avem este lipsa personalului”, afirmă Rodica Bălan. În total, sunt zece angajaţi permanenţi, dar în aprilie, dacă luăm în calcul zilierii, numărul celor care lucrează în sere poate ajunge la 25. Deşi încălzirea serelor se face cu apă termală, exploatată prin vechile foraje şi ţevi existente, Ciprian Nincu, cel care a înfiinţat de fapt această afacere, ne spune că sunt foarte mari costurile la încălzire şi la curentul electric, dincolo de forţa de muncă, acestea reprezentând cea mai mare cheltuială anuală ce trebuie făcută, aproximativ jumătate din bugetul alocat întreţinerii acestor sere. „Aici s-a forat iniţial după ţiţei la 3.000 de metri în pământ, dar nu au găsit petrol, în schimb au dat de apă termală. Noi avem două sonde cu care scoatem apa, însă nu noi suntem proprietarii. Noi doar exploatăm zăcământul şi plătim pentru asta 100.000 de lei pe an, iar firma Foradex nu face absolut nimic decât să achite la stat redevenţa. Dar dacă se strică ceva sau nu funcţionează cum trebuie, e treaba noastră”, se plânge Ciprian Nincu.

Rodica Bălan_b
Rodica Bălan: „Scriem peste tot, punem afişe, dar nu găsim oameni care să dorească să vină să muncească. Sunt zilieri care vin, văd că este de muncă şi pleacă după trei zile. Alţii nici nu aşteaptă să se termine cele opt ore de lucru. Este o muncă fizică ce solicită toate grupele de muşchi, trebuie să te apleci..., să îţi murdăreşti mâinile. Tinerii nu rămân, doar cei peste 50 de ani”.

Un articol publicat în revista Ferma nr. 5/232 (ediţia 15-31 martie 2019)

Vizualizat: 1203 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Parcul ideal pentru o fermă zootehnică! Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! "Primele utilaje au fost cumpărate de la Tehnodiesel SRL prin buyback şi credit furnizor, în 2016. „Pentru ferma Red Angus am găsit o finanţare directă prin Tehnodiesel, care este foarte convenabilă. Am apelat şi la buyback şi am cumpărat utilaje noi, cu finanţare pe 3 ani, în rate eşalonate, negociate.” - Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

"Tractorul Massey Ferguson din seria 3000 este un tractor de fermă, cel din seria 5000 este pentru tot ce înseamnă recoltarea şi prelucrarea fânului şi pentru lucrări uşoare de câmp semănat, erbicidat, iar cel din seria 6000 este pentru lucrările grele de câmp arat, lucrări cu discul, scarificat, balotat cu balotiera mare şi pentru transport cu remorcile mari, de 18 tone. Pentru o fermă zootehnică, este parcul ideal de tractoare."- Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

Încărcătoarele Weidemann mari sunt folosite pentru tot ce înseamnă lucrul pe câmp şi muncă grea pe platforma zootehnică și în afara ei - încărcat, descărcat, stivuit baloți în fânare, încărcat bălegar pentru fertilizarea suprafețelor agricole, inclusiv împins zăpada de pe platformă. „Acum doi ani am avut zăpadă de aproape doi metri, viscolită, nu ne descurcam fără încărcătoarele Weidemann. Încărcătorul Weidemann T 5522 este mai stabil, iar modelul 3080 LPT telescopic este articulat la mijloc și este mai flexibil.

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde Delfini la Sulina, Delta Dunării În vizită la văcuţele melomane de la Doaga
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?