Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Mazărea - cultura verde cu vegetaţie scurtă

Publicat: 10 august 2017 - 00:55
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Noutatea importantă din structura culturilor înfiinţate, în anul agricol 2016-2017, la SC Marsat din Roman, judeţul Neamţ, a fost alegerea, pentru prima dată, a culturii de mazăre. Unitatea a implinit, în anul 2016, un sfert de veac de la înfiinţare şi niciodată mazărea nu a fost inclusă în lista culturilor alese.

Dar pentru inginerul Vasile Balcan, patronul Marsat Roman, mazărea nu a reprezentat o cultură nouă. Numai că, ultima dată când a aplicat tehnologia pentru mazăre a fost în urmă cu 27 de ani, când încă nu pornise pe drumul afacerilor private în agricultură, ci lucra ca angajat în cadrul altei unităţi.

Lan de mazare_b

Mazărea aduce primii bani în fermă
Astăzi, mazărea şi-a câştigat un loc important în planul de culturi agricole al societăţii romaşcane, atât datorită proprietăţilor sale valoroase în asolament, cât şi datorită faptului că este una dintre culturile care deschid calea către subvenţii mai mari. ”Anul acesta, mazărea ocupă o suprafaţă de aproximativ 80 hectare. M-am îndreptat spre această alegere fiindcă aduce şi eligibilitate la APIA, asigurând eco-condiţionalitatea pentru culturile verzi şi, astfel, permiţându-ne accesul la subvenţii agricole mai însemnate. De asemenea, din punct de vedere tehnic este o foarte bună premergătoare pentru grâu. Pentru mine, sunt 27 de ani de când nu am mai produs mazăre, dar câmpul mi-a arătat că nu i-am uitat tehnologia. Chiar, în prima decadă a lunii iunie, mă uitam la cultura din câmp şi trăiam un sentiment de bucurie determinat de o stare de dezvoltare excelentă a plantelor. Marile emoţii mi-au fost date de evoluţia surprinzător nefavorabilă a vremii din luna aprilie. Acele troiene de zăpadă şi acele temperaturi scăzute au fost, însă, depăşite”, declara fermierul nemţean.
Ultima decadă a lunii iunie 2017, pentru SC Marsat Roman, a adus primele recolte bogate, respectiv cele de mazăre. Recoltatul s-a închis cu o medie de 3,5 tone/ha.

Cultură bine subvenţionată, dar cu rigori agrotehnice clare
Numai că bogăţia producţiei vine doar dacă se aplică întocmai tehnologia de cultură. Din tehnologie, un element distinct şi extrem de important a fost momentul înfiinţării culturii, respectiv încadrarea în perioada recomandată: 1-10 martie. ”Noi am reuşit să dăm startul chiar la 1 martie şi am folosit un soi care «se ţine», aşa cum se spune. Am folosit sămânţă de la Saaten Union, am aplicat recomandările şi am pregătit foarte bine solul, ulterior având grijă maximă şi la evoluţia culturii. Astfel, chiar dacă am trecut prin acea perioadă cu îngheţ târziu de primăvară, în prima decadă a lunii iunie cultura se conturase ca o saltea groasă, boabele fiind formate, în celelalte zile înainte de recoltat rămânând doar să urmărim întărirea şi îngălbenirea boabelor. Practic, mazărea a reprezentat cam prima noastră cultură recoltată. Rezultatele din producţie ne-au mulţumit”, afirma inginerul Vasile Balcan.
Potrivit specialistului nemţean, avantajul mare la cultura de rapiţă este reprezentat de faptul că perioada de vegetaţie este relativ mică. De asemenea, dacă se respectă termenul optim de semănat, fructifică foarte bine umiditatea din sol.

Finanţare cu plata la recoltare
Datorită cerinţei în creştere pentru mazăre, SC Marsat Roman a finanţat în anul 2017 înfiinţarea culturii de mazăre de către fermierii cu care colaborează de mai mulţi ani pe linia asigurării inputurilor agricole şi a tehnicii necesare, cu plata în produse, la recoltare.
În cadrul unităţii, în structura de culturi din anul agricol 2016-2017, au mai fost incluse rapiţa - 540 ha, grâul - 650 ha, orzoaica - 200 ha, floarea-soarelui - 250 ha, sfecla de zahăr - 340 ha, porumbul - 720 ha şi soia - 230 ha.
Cât priveşte cultura de mazăre, în judeţul Neamţ, aceasta a ocupat o suprafaţă de aproximativ 500-600 hectare în anul 2017.

Petronela COTEA MIHAI,
redactor Radio România Iaşi

Vasile Balcan_t
VA TRIPLA SUPRAFEŢA ÎN URMĂTORUL AN
Dacă în urmă cu aproximativ 15 ani, SC Marsat Roman era prima unitate din zonă care introducea rapiţa în structura de culturi şi astăzi vorbim despre mii de hectare ocupate cu această cultură, prognoza este aceea că evoluţia va fi asemănătoare şi în cazul mazărei. ”În urmă cu 15 ani, pentru rapiţă exista şi un program destinat biodiesel-ului. Dar, cu statutul de astăzi al culturii de mazăre, respectiv una dintre culturile verzi aducătoare de subvenţii mai mari în fermă, prevăd o extindere a suprafeţelor care vor fi ocupate cu această cultură”, estima Vasile Balcan.
Anul trecut, în regiune au fost fermieri care au produs mazăre, Marsat Roman fiind solicitată pentru condiţionare şi depozitare, dispunând de spaţii cu o mare capacitate de păstrare a recoltelor. Condiţionarea mazărei este ceva mai specială, deoarece boabele trebuie imediat uscate, selectate şi tratate împotriva gărgăriţei, abia după aceea urmând depozitarea. “Fiind pentru prima dată când am primit în depozitele noastre recoltă de mazăre de la fermierii din zonă, ne-am concentrat pe toate aceste etape şi a fost bine. Problemele au fost cu valorificarea. Nu existau cumpăratori. Acum, însă, după numai un an, deja au apărut solicitări, atât de pe piaţa internă, cât şi pentru export. A fost încă un motiv pentru care am decis să extindem suprafaţa cu încă vreu 230 ha, respectiv suprafaţa pe care anul acesta am avut-o cu soia”, explica Vasile Balcan.

 


Articol publicat in revista Ferma nr. 12 (195) din 1-31 iulie 2017

Vizualizat: 1006 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Parcul ideal pentru o fermă zootehnică! Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! "Primele utilaje au fost cumpărate de la Tehnodiesel SRL prin buyback şi credit furnizor, în 2016. „Pentru ferma Red Angus am găsit o finanţare directă prin Tehnodiesel, care este foarte convenabilă. Am apelat şi la buyback şi am cumpărat utilaje noi, cu finanţare pe 3 ani, în rate eşalonate, negociate.” - Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

"Tractorul Massey Ferguson din seria 3000 este un tractor de fermă, cel din seria 5000 este pentru tot ce înseamnă recoltarea şi prelucrarea fânului şi pentru lucrări uşoare de câmp semănat, erbicidat, iar cel din seria 6000 este pentru lucrările grele de câmp arat, lucrări cu discul, scarificat, balotat cu balotiera mare şi pentru transport cu remorcile mari, de 18 tone. Pentru o fermă zootehnică, este parcul ideal de tractoare."- Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

Încărcătoarele Weidemann mari sunt folosite pentru tot ce înseamnă lucrul pe câmp şi muncă grea pe platforma zootehnică și în afara ei - încărcat, descărcat, stivuit baloți în fânare, încărcat bălegar pentru fertilizarea suprafețelor agricole, inclusiv împins zăpada de pe platformă. „Acum doi ani am avut zăpadă de aproape doi metri, viscolită, nu ne descurcam fără încărcătoarele Weidemann. Încărcătorul Weidemann T 5522 este mai stabil, iar modelul 3080 LPT telescopic este articulat la mijloc și este mai flexibil.

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde Delfini la Sulina, Delta Dunării În vizită la văcuţele melomane de la Doaga
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?