Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Material săditor viticol

Publicat: 11 decembrie 2013 - 17:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

SCDVV Bujoru - Galaţi produce viţe altoite din materialul obţinut în plantaţia mamă Bază şi Certificat, atât pentru necesarul Staţiunii, cât şi pentru viticultori privaţi

Click pe poza pentru galerie!

Soiurile de viţă de vie înmulţite în pepiniera Staţiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultură şi Vinificaţie Bujoru - Galaţi, cu suprafaţa de un hectar, sunt pentru vinuri albe (Fetească albă, Fetească regală, Sauvignon, Muscat Ottonel, Şarbă, Băbească gri), pentru vinuri roşii (Merlot, Fetească neagră, Cabernet Suvignon, Băbească neagră ) şi pentru struguri de masă (Muscat de Hamburg, Coarnă neagră selecţionată, Chasselas dore, Italia).

Comenzile se fac din timp (noiembrie - decembrie), pentru recoltarea coardelor altoi înainte de venirea temperaturilor minime absolute şi pentru depozitarea acestora în condiţii optime.

 

Recoltare şi clasare

Perioada optimă pentru scoaterea viţelor din şcoală începe cu faza de cădere a frunzelor şi se încheie odată cu venirea primelor îngheţuri. Scoaterea viţelor (foto 1) se execută prin dislocarea (mecanizată) şi prin smulgerea viţei din pământ (manuală). Dislocarea se face cu ajutorul plugurilor speciale care lucrează în agregat cu tractorul.

După recoltare, viţa se transportă imediat la locul de stratificare temporară, pentru a nu se deshidrata rădăcinile.

La clasarea viţelor trebuie să se respecte regulile şi normele tehnice privind producerea în vederea comercializării, controlul, certificarea calităţii şi comercializarea materialului la înmulţire vegetativă, prevăzute în Ordinul nr 1267/2005.

Astfel, tulpina trebuie să măsoare cel puţin 20 cm lungime, iar fiecare plantă să aibă minimum 3 rădăcini bine dezvoltate şi bine repartizate radial, dar şi o sudură adecvată, uniformă şi solidă.

După clasare şi fasonare, viţele altoite se leagă în pachete a câte 25 de bucăţi şi se aşează cu punctul de altoire la acelaşi nivel. Prima legătură se face sub punctul de altoire şi următoarele două - trei legături se aplică în zona lăstarilor. Etichetarea se face conform prevederilor Ordinului 1267/2005, anexa nr. 1.

 

Păstrarea peste iarnă

Stratificarea viţelor se face imediat după clasare şi cât mai curând după recoltare. Materialul se păstrează în camere frigorifice, în silozuri de nisip sau în încăperi în stive de nisip.

În camere frigorifice (foto 2) - pachetele de viţe se introduc în saci de polietilenă, aşezându-se fie cu rădăcinile de aceeaşi parte, fie jumătate cu rădăcinile la un capăt şi cealaltă jumatate cu rădăcinile la capătul opus. Se poate face şi stratificarea în stive paralelipipedice, înalte de circa 2 m, pe două rânduri, în sistem “rădăcină la rădăcină”. Pe rădăcini se presară rumeguş dezinfectat sau nisip umectat, iar stiva întreagă se înveleşte cu o folie de polietilenă. Indiferent de modul de aşezare a viţelor, ele se păstrează la temperatura de 1-4 grade C.

Higroscopicitatea aerului în încăperi trebuie să fie mai mare de 70%, în cazul viţelor care au rădăcinile protejate cu rumeguş dezinfectat sau cu nisip, şi de cel puţin 80%, atunci când viţele sunt ambalate în saci de polietilenă, fără material de protecţie pe rădăcini.

În silozuri sub cerul liber - pentru stratificarea viţelor în aer liber se alege un teren uşor înclinat şi fără denivelări, pentru a evita stagnarea apei provenită din ploi sau din topirea zăpezii. În siloz, pachetele de viţă se aşează în poziţie aproape verticală (înclinaţie de cca 15%) în straturi cu lăţimea de 1,75-2 m. La sol se aşterne un strat de nisip cu umiditatea de 7-8%, iar peste viţe se pune nisip, al cărui nivel trebuie să depăşească vârful cordiţelor retezate cu cca 25 cm. Între straturile de viţe se lasă poteci late de 30-40 cm, formate tot din nisip.

Vizualizat: 707 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Titan Machinery - Red Carpet 2019 VALTRA seria F - Agritechnica 2019
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?