Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Mătcaşul Costache Radu

Publicat: 20 noiembrie 2017 - 22:33
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

• în CIRCUITUL legumiculturii DE PRECIZIE!

Pe legumicultorul Costache Radu din comuna Matca, judeţul Galaţi, l-am întâlnit cu prilejul simpozionului organizat de companiile Seminis - Universal Grup şi Naturevo la sfârşitul lunii august, relatat în ediţia precedentă a revistei Ferma. Evenimentul a demonstrat că se poate face performanţă atunci când se folosesc seminţe hibride de mare valoare biologică şi tehnologii de cultură avansate, în pas cu evoluţia şi revoluţia în legumicultură.

Costache Radu, gazda evenimentului, a luat legătura pe internet cu firmele partenere, intrând în circuitul legumiculturii de precizie, al cultivatorilor performanţi, după cum ne-a declarat legumicultorul.

costache radu_b

Fasolea urcătoare cu preţul… auriu!
În comuna Matca, producătorul agricol are o baterie de solarii în suprafaţă de 8.300 mp; unul de 4.300, altul de 4.000 mp şi un hectar de teren în câmp. El cultivă, în general, speciile de bază, aşa cum o fac toţi mătcaşii: tomate, ardei, castraveţi, vinete… înaintea roşiilor. Pe 4300 mp a pus fasolea urcătoare „Aurie de Bacău”. O varietate foarte timpurie cu păstaie lată de culoare galbenă, fără aţe, cu lungimea de 22-24 cm, lăţimea de 2,5 cm şi cu perioada de vegetaţie de 60 zile. Costache Radu a ieşit pe piaţă cu fasolea în jurul datei de 1 aprilie. Şi nu s-a... păcălit cu ea! A vândut-o cu 20 de lei kilogramul. Preţ bun. O cultivă de mai bine de şapte ani, îi ştie deja micile secrete.

Programul „Tomata” va fi realizat până în decembrie
După ce a terminat cu fasolea, Costache Radu a cultivat roşii. O parte lot demonstrativ cu zece hibrizi a câte 25 de plante fiecare. Un rând de solar pe lăţime. În rest, a cultivat alte varietăţi. Tot de la compania Seminis. Soiuri productive, cu aproximativ 2,7 kg de fructe per plantă. Roşiile au ajuns la maturitatea de recoltare pe finalul lunii august şi tocmai ieşise cu ele la vânzare în piaţa de gros. Preţul? Doi lei kilogramul. Rezonabil.
Va termina de recoltat pe la jumătatea lunii noiembrie; aşa o face toamnă de toamnă. Costache Radu vinde roşii coapte, nu pentru murat. „M-am înscris în programul guvermamental cu tomatele. În ciclul doi, adică până în decembrie, voi realiza condiţiile de eligibilitate. Am avut sprijinul cuplat, ajutorul de minimis la legume, am primi banii pe toată suprafaţa. Sunt mulţumit”, ne-a declarat fermierul.

legumicultura_costache radu_b

Una peste alta, încheie un an bunişor
Pentru legumicultorul Costache Radu, sezonul de producţie legumicolă a fost unul bogat. S-a zbătut să facă producţie bună de castraveţi. Şi a reuşit. E o cultură de tradiţie în Matca, ce nu lipseşte din nici un solar. Ca şi ardeii, unde producţia a fost tot bună, însă preţurile foarte mici: în medie, 1 leu/kg, toată vara. Nu ştie dacă se merită!? Dar nu are ce face! „Anul nu a avut un parcurs liniar; a fost dificil, cu temperaturi oscilante, mai ales în prima parte, când au fost oarece probleme. Mai ales de preţ, de costuri suplimentare. În primăvară vremea a fost rece, capricioasă, au crescut costurile cu încălzirea cu 25 la sută faţă de anul precedent. Dar, una peste alta, pot spune că va fi un an bunişor, nu foarte bine!”, a punctat spre finalul discuţiei mătcaşul Costache Radu.


Articol publicat in revista Ferma nr. 17 (200) (1-15 octombrie 2017)

Vizualizat: 1251 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?