Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Mătcaşii nu se înghesuie la subvenţia de 3.000 de euro

Publicat: 07 martie 2017 - 13:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Cultivarea tomatelor nu mai este chiar o prioritate pentru producătorii din Matca, cel mai mare bazin legumicol din ţară şi poate chiar din Europa.

Deşi anul acesta ar putea încasa o subvenţie de 3.000 de euro pe hectar, nu foarte mulţi mătcaşi sunt interesaţi să cultive roşii. "De vreo şapte ani de zile, ponderea cea mai mare în planul de culturi o au castraveţii, urmată de ardei gras şi ardei kapia. Roşiile reprezintă abia a cincea opţiune", ne-a declarat Mircea Croitoru, preşedintele Grupului de Producători Legume-Fructe din localitatea Matca, judeţul Galaţi.

tomate_bClick pe poza pentru galerie!Motivul pentru care a scăzut interesul pentru această cultură este lipsa de competitivitate a producătorilor locali în faţa importurilor la preţuri mult mai mici. "De obicei ieşim în pierdere şi de aceea mulţi nici nu mai cultivă roşii. Ne-am orientat spre alte culturi, mai profitabile. În aceeaşi situaţie se află şi vânăta. În hipermarket-uri preţurile sunt exagerate, iar când ieşim noi pe piaţă brusc ele scad", consideră Mircea Croitoru.

Guvernul României a aprobat la începutul anului 2017 un program prin care producătorii agricoli sunt încurajaţi să cultive tomate în spaţii protejate (sere, solarii), astfel încât să asigure o cât mai mare parte a necesarului de consum intern din producţia autohtonă. Pentru a fi eligibili la plata acestui ajutor de minimis pentru cultura de tomate, în cuantum de 3.000 de euro/an, beneficiarii trebuie, printre altele, să deţină o suprafaţă cultivată cu tomate în spaţii protejate de cel puţin 1.000 mp, să obţină o producţie de minimum 2 kg tomate/mp dar şi să valorifice o cantitate de tomate de 2.000 kg, dovedită cu documente justificative.

Vizualizat: 1779 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?