Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Mătcaşii au ieşit pe piaţă cu tomate

Publicat: 14 mai 2017 - 08:07
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Legumicultorii din Matca au ieşit cu primele cantităţi de roşii pe piaţă. Unii dintre cei mai harnici producători agricoli sunt soţii Dragomir (David şi Monalisa). 

Aceştia au accesat ajutorul de minimis pentru aplicarea programului de susţinere a tomatelor în produse în spaţii protejate. Solarul lor are o suprafaţă de 22 ari (2.200 metri pătraţi) de pe care va recolta până la sfârşitul acestei luni în jur de 20 tone de tomate. Producţia îi va permite legumicultorilor să încaseze ajutorul de 3.000 de euro, în primele tranşe de plată, deoarece au atins cantitatea solicitată în luna mai.

primele-rosii-romanesti_b

“Astăzi, 12 mai, am scos pe piaţa primele tone de roşii pe care le vom comercializa pe piaţa din Cluj unde soţul meu David merge de ani de zile. Preţul pentru început va fi de 8-9 lei/kg, apoi acesta se va micşora în funcţie de oferta pieţei! Ajutorul de stat de 3000 euro ne este util, chiar dacă cheltuielile pentru a obţine tomate aşa de timpuriu sunt mai mari ca pentru tomatele obţinute mai târziu”, ne-a declarat Monalisa David.

productie-tomate-mai_b

Legumicultoarea a precizat că pentru acest sezon de producţie cheltuielile au fost în jur de 15.000 lei, dar foarte important este că s-a respectat tehnologia de cultivare a roşiilor. Astfel, s-a pregătit terenul prin efectuarea unei lucrări de scarificare după care s-a aplicat un strat de paie şi s-a fertilizat cu îngrăşământ natural, provenit de la păsări şi vacă. Apoi, solul a fost acoperit cu folie. Astfel, temperatura din sol a crescut, iar planta cultivată a avut căldura necesară pentru a putea rezista în sol pe timp de iarnă. S-au efectuat corect toate tratamentele necesare cu timp de pauză la 14 zile. Solarul a rezistat intemperiilor din această iarnă, inclusiv celor din luna aprilie.
Un alt legumicultor care a recoltat primele cantităţi de tomate din solarul său în suprafaţă de 24 de ari este Toni Corneanu. Acesta va vinde producţia prin piaţa de legume din Matca.

tomate-de-mai_b

Programul de tomate

Programul de susţinere a tomatelor în produse în spaţii protejate.prevede ca solariştii să deţină o suprafaţă cultivată cu tomate în spaţii protejate de minimum 1.000 mp., să obţină o producţie de cel puţin 2 kg tomate/mp şi să valorifice o cantitate de roşii de minimum 2.000 kg dovedită cu documente justificative, de pe suprafaţa prevăzută. De asemenea, trebuie să fie înregistraţi în evidenţele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află suprafeţele cultivate cu tomate în spaţiile protejate în anul 2017, iar valorificarea producţiei să fie în perioadele ianuarie-mai, inclusiv, şi noiembrie-20 decembrie, inclusiv.

Vizualizat: 8470 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?