Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Măsuri agrotehnice recomandate în plină iarnă

Publicat: 09 ianuarie 2013 - 15:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Odată cu instalarea iernii şi cu începutul de an, viticultorii pot trece la efectuarea lucrărilor agrotehnice din perioada de repaus relativ al viţei de vie, precum tăiatul în uscat pentru a determina încărcătura optimă a butucului şi viabilitatea ochilor de iarnă

Click pe poza pentru galerie!

Tăiatul în uscat se face în vederea stabilirii încărcăturii optime a butucului, care depinde direct de starea ochilor de iarnă.


„Nu recoltaţi coarde pentru evaluarea gradului de afectare a ochilor de iarnă când afară se înregistrează temperaturi sub -20 °C
Staful specialistului

 

Determinarea viabilităţii ochilor

Viabilitatea ochilor se poate evalua prin recoltarea probelor din plantaţiile viticole, respectiv 25-30 bucăţi de coarde (lăstari anuali maturaţi) cu lungimea de 15-20 ochi, transportarea lor în încăperi încălzite şi păstrarea în vase cu apă până la pornirea ochilor în creştere. Ştiind numărul total de ochi şi numărul ochilor dezmuguriţi, se poate determina procentul ochilor pierduţi din cauza gerului şi nivelul fertilităţii embrionare pe lungimea corzii.

O altă metodă mai simplă prevede secţionarea ochilor de iarnă cu o lamă, longitudinal, şi înregistrarea datelor într-un tabel, în care se notează categoriile de ochi de iarnă prin diferite semne: „+” - ochi vii şi „–” - ochi morţi. Rezultatelor obţinute în urma stabilirii gradului de vătămare a ochilor de iarnă li se aplică o eroare de +10%.


Evaluarea gradului de afectare a butucilor

Înainte de a începe tăierea butucilor distruşi de temperaturile negative din timpul iernii trebuie apreciat gradul de afectare a acestor elemente. În primul rând, se apreciază procentul de ochi afectaţi de temperaturile minime absolute.

Dacă se înregistrează pierderi de ochi de până la 30%, se fac tăieri normale cu stabilirea unei încărcături de ochi pe butuc în funcţie de vigoarea acestuia. Pe braţele cordonului, încărcătura se va repartiza în verigi de rod formate din cordiţe de 4-6 ochi, în funcţie de particularităţile biologice ale soiurilor cultivate şi de numărul şi starea cepilor de înlocuire (cu 2 ochi). Coardele pornite din lemnul multianual se scurtează la 2 ochi, formând cepul de înlocuire. La baza tulpinii, coardele lăsate se elimină, lăsând numai una scurtă de 2 ochi pentru a forma cepul de siguranţă.

De asemenea, se va ţine cont şi de faptul că la soiurile pentru struguri de masă încărcătura de ochi rezultată după tăiere este mai mică faţă de soiurile pentru struguri de vin (Perla de Csaba - 25-30 ochi/butuc; Chasselas dore, Muscat de Hamburg şi altele - 28-35 ochi/butuc; Coarna neagră - 32-45 ochi/butuc, Muscat Ottonel, Cabernet Sauvignon, Fetească albă, Merlot, Sauvignon etc. - 32-42 ochi; Băbească neagră, Fetească regală, Aligote etc. - 42-48 ochi/butuc. Aceste încărcături sunt orientative, ele fiind adaptate fiecărei situaţii întâlnite în plantaţiile viticole.

În urma evaluării gradului de afectare a butucilor se pot identifica următoarele aspecte negative:

- Dacă au pierit 75-95% ochi de iarnă (90-95% muguri principali) şi lăstarii anuali maturaţi au fost afectaţi, atunci, până la dezmugurit, se taie tot ce este uscat şi doar după umflarea mugurilor se execută tăiatul definitiv, prin înlăturarea vârfului corzilor până la ochii vii.

- Dacă au pierit mai mult de 90% ochi de iarnă (100% din mugurii principali), fiind atacaţi lăstarii anuali maturaţi şi, parţial, organele de schelet multianuale, atunci tăiatul se face după dezmugurire, prin înlăturarea părţilor uscate ale butucului şi scurtarea lăstarilor anuali maturaţi la ochii vii. În acest caz, scopul tăierii este de a restabili organele butucilor prin stimularea dezvoltării lăstarilor din mugurii dorminzi de pe organele de schelet. În aceste situaţii, se iau măsuri de dezinfectare a instrumentelor de tăiat pentru a nu răspândi infecţia cancerului bacterian.

- Dacă butucii au pierit complet, atunci aceştia se lasă în plantaţie până în luna iulie. Butucii care nu au format lăstari se înlătură şi se înlocuiesc cu alţii. La butucii pe rădăcini proprii se admite tăiatul “în ras” cu muşuroirea lor ulterioară.

 


Refacerea potenţialului vegetativ

Întrucât 2012 a fost un an foarte secetos, la tăierea în uscat, butucilor li se va atribui o încărcătură moderată, cu scopul de a restabili potenţialul vegetativ al butucului.
În cazul în care s-au înregistrat între 40% şi 50% pierderi de ochi, se va face o tăiere de compensare cu 25-35%, în raport cu forma de conducere şi cu starea butucului.   

Vizualizat: 587 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?