Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Marele INAMIC al LEGUMICULTORILOR. Cum luptăm cu TUTA ABSOLUTA – molia tomatelor?

Publicat: 05 mai 2017 - 12:40
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

UN DĂUNĂTOR EXTREM DE PERICULOS. Tuta absoluta, cunoscută de legumicultori sub denumirea de molia tomatelor, este o insectă polifagă extrem de periculoasă, care atacă cu predilecţie tomatele, dar şi ardeii, pătlăgelele vinete, cartofii şi chiar castraveţii.

Caracteristici biologice
Tuta absoluta este o insectă (molie) din familia Gelechiidae, cunoscută sub denumirea de molia frunzelor de tomate. Este originară din America de Sud, fiind semnalată pentru prima dată în Europa în anul 2006 şi în România în 2009. Tuta absoluta este în principal un dăunător al culturilor de tomate, dar poate ataca şi alte plante din familia Solanaceae, având un potenţial de reproducere foarte ridicat (10 - 12 generaţii/an). Ciclul biologic este între 29 - 38 de zile, în funcţie de condiţiile de mediu.O femelă depune cca 260 ouă. Ouăle sunt depuse pe partea inferioară a frunzelor, au formă cilindrică, de culoare crem şi o lungime de 0,35 mm. Larvele la eclozare au culoare crem, capul negru şi o lungime de 0,5 mm. La dezvoltarea completă ajung până la 7 - 10 mm şi sunt de culoare galben-verzuie, uneori cu tentă roşcată. Stadiul larvar este de 13 - 15 zile. Adultul are culoare brună-cenuşie, cu pete mici negre pe aripile anterioare, o lungime de 5 - 7 mm şi anvergura aripilor de 8 - 10 mm. Larvele atacă toate părţile aeriene ale plantelor (frunze, tulpini, fructe) şi produc pagube în toate stadiile de dezvoltare a acestora. Larvele pot fi depistate cu uşurinţă deoarece preferă staţionarea pe muguri, flori sau fructe în formare se văd resturi de culoare neagră produse prin hrănire.

Tuta-Absoluta_b

Combaterea insectei Tuta absoluta sau a moliei tomatelor se face extrem de greu. De aceea pagubele produse, uneori în culturile de tomate din spaţiile protejate, sunt foarte mari, ajungând până la distrugerea completă a culturii.

Chimic, molia tomatelor este destul de greu de controlat. Şi aceasta, mai ales din cauză că atunci când a apărut în America de Sud, s-au făcut nenumărate încercări.

Numai în Brazilia au fost testate 36 de insecticide într-un singur sezon, cu aplicări foarte frecvente şi intense, care au condus, în final, la dezvoltarea unei rezistenţe a insectei la diferite substanţe chimice.

Ce tratamente putem aplica?
Ca produse de combatere, specialiştii recomadă: Affirm 095 SG 0,15% sau ALVerde 24 SC 0,1% sau Kohinor 20 SL 0,1% sau Coragen 0,02%.

Mai există şi alte produse care încă nu s-au omologat la noi în ţară, dar care, datorită eficacităţii foarte bune, este posibil să apară cât de curând. Este vorba de Avaunt 0,04% sau produsele Volian Targo şi Belt.

Măsuri preventive:
- producerea răsadului în spaţii distincte, separate, special amenajate;
- curăţarea spaţiului de orice rest de plantă din cultura anterioară (tulpini, frunze, fructe), precum şi de buruieni, mai ales cele din familia solanaceae;
- acolo unde este posibil, zonele de aerisire şi cele de ventilaţie se acoperă cu plase speciale, identice cu cele care se folosesc în cazul afidelor, cu 6-9 orificii/cm2;
- crearea unui „antreu” la intrări, respectiv o dublare a uşilor;
- monitorizarea spaţiului de produs răsad cu capcane cu feromoni.

Vizualizat: 6537 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?