Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Marele INAMIC al LEGUMICULTORILOR. Cum luptăm cu TUTA ABSOLUTA – molia tomatelor?

Publicat: 05 mai 2017 - 12:40
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

UN DĂUNĂTOR EXTREM DE PERICULOS. Tuta absoluta, cunoscută de legumicultori sub denumirea de molia tomatelor, este o insectă polifagă extrem de periculoasă, care atacă cu predilecţie tomatele, dar şi ardeii, pătlăgelele vinete, cartofii şi chiar castraveţii.

Caracteristici biologice
Tuta absoluta este o insectă (molie) din familia Gelechiidae, cunoscută sub denumirea de molia frunzelor de tomate. Este originară din America de Sud, fiind semnalată pentru prima dată în Europa în anul 2006 şi în România în 2009. Tuta absoluta este în principal un dăunător al culturilor de tomate, dar poate ataca şi alte plante din familia Solanaceae, având un potenţial de reproducere foarte ridicat (10 - 12 generaţii/an). Ciclul biologic este între 29 - 38 de zile, în funcţie de condiţiile de mediu.O femelă depune cca 260 ouă. Ouăle sunt depuse pe partea inferioară a frunzelor, au formă cilindrică, de culoare crem şi o lungime de 0,35 mm. Larvele la eclozare au culoare crem, capul negru şi o lungime de 0,5 mm. La dezvoltarea completă ajung până la 7 - 10 mm şi sunt de culoare galben-verzuie, uneori cu tentă roşcată. Stadiul larvar este de 13 - 15 zile. Adultul are culoare brună-cenuşie, cu pete mici negre pe aripile anterioare, o lungime de 5 - 7 mm şi anvergura aripilor de 8 - 10 mm. Larvele atacă toate părţile aeriene ale plantelor (frunze, tulpini, fructe) şi produc pagube în toate stadiile de dezvoltare a acestora. Larvele pot fi depistate cu uşurinţă deoarece preferă staţionarea pe muguri, flori sau fructe în formare se văd resturi de culoare neagră produse prin hrănire.

Tuta-Absoluta_b

Combaterea insectei Tuta absoluta sau a moliei tomatelor se face extrem de greu. De aceea pagubele produse, uneori în culturile de tomate din spaţiile protejate, sunt foarte mari, ajungând până la distrugerea completă a culturii.

Chimic, molia tomatelor este destul de greu de controlat. Şi aceasta, mai ales din cauză că atunci când a apărut în America de Sud, s-au făcut nenumărate încercări.

Numai în Brazilia au fost testate 36 de insecticide într-un singur sezon, cu aplicări foarte frecvente şi intense, care au condus, în final, la dezvoltarea unei rezistenţe a insectei la diferite substanţe chimice.

Ce tratamente putem aplica?
Ca produse de combatere, specialiştii recomadă: Affirm 095 SG 0,15% sau ALVerde 24 SC 0,1% sau Kohinor 20 SL 0,1% sau Coragen 0,02%.

Mai există şi alte produse care încă nu s-au omologat la noi în ţară, dar care, datorită eficacităţii foarte bune, este posibil să apară cât de curând. Este vorba de Avaunt 0,04% sau produsele Volian Targo şi Belt.

Măsuri preventive:
- producerea răsadului în spaţii distincte, separate, special amenajate;
- curăţarea spaţiului de orice rest de plantă din cultura anterioară (tulpini, frunze, fructe), precum şi de buruieni, mai ales cele din familia solanaceae;
- acolo unde este posibil, zonele de aerisire şi cele de ventilaţie se acoperă cu plase speciale, identice cu cele care se folosesc în cazul afidelor, cu 6-9 orificii/cm2;
- crearea unui „antreu” la intrări, respectiv o dublare a uşilor;
- monitorizarea spaţiului de produs răsad cu capcane cu feromoni.

Vizualizat: 7733 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Când este perioada optimă pentru recoltarea merelor? Cum le depozităm și unde? Ioan Jula, pomicultor din jud. Sibiu, ne dă câteva sfaturi legate de păstrarea merelor peste iarnă pentru cei care au o livadă mică în curte.

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?