Concurs Ferma
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Marcel SOCEANU a dat PEPENII şi cu 10 BANI/KILOGRAM, PAGUBĂ CURATĂ!

Publicat: 29 august 2017 - 16:57
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Anul acesta a fost dezastru pentru marea majoritate dintre cultivatorii de pepeni. Noi am mai scris despre subiect. O facem din nou pentru că tot mai mulţi fermieri se plâng, sunt deznădăjduiţi şi vor să renunţe la a mai pune pepeni!

Îngheţul din aprilie şi arşiţa verii au desăvârşit dezastrul în bostănărie!

Marcel Soceanu, mic fermier din Dudeşti, Brăila, este unul dintre cei bătuţi de soartă. A cultivat şapte hectare cu pepeni verzi şi galbeni (4 ha cu gândul că se vor vinde mai bine!). Dar arşiţa Bărăganului i-a distrus. “Ba mai mult, zăpada şi îngheţul din luna aprilie au desăvârşit dezastrul. A trebuit să cumpăr din nou sămânţa, care nu este ieftină deloc, să dau găuri la folie şi să reînsămânţez suprafaţa. Cu totul cred că am cheltuit peste 350 milioane de lei vechi! Bani munciţi cu sudoare!, ne-a declarat oftând amar, a pagubă, tânărul fermier brăilean.
Cu voce scăzută în intensitate ne spune că producţia a fost cum a fost, dar mai bine de jumătate s-a stricat! Ce a rămas mai acătării, a dus la piaţă. Dar… “Preţurile au fost destul de proaste! La piaţa de la Însurăţei, a scăzut până la 10 bani kilogramul, pepenele verde şi la 30 cel galben. Nu poţi face treabă aşa!”, a concluzionat cultivatorul.
Marcel Soceanu are recolta de pepeni stricată pe camp. Nu a adunat încă folia de pe cele şapte hectare. Pe suprafaţa care a fost ocupată cu pepenii galbeni va pune grâu. În locul pepenilor verzi nu s-a hotărât încă ce să semene, probabil porumb la primăvară. Pare că nu ar mai vrea să audă de harbujii care i-au adus atâta amar în suflet şi pagubă în buzunar!

Nici în Galaţi, pepenii nu au avut preţ!
În judeţul Galaţi, situaţia este asemănătoare. Ne-o spune cu amărăciune, chiar unul dintre bostănari, Jenică Dan, din comuna Negrileşti. “Pepenii nu au avut preţ; cu 20 de bani kilogramul nu ne băga nimeni în seamă la piaţă. Am pus trei hectare şi degeaba am făcut peste 50 de tone la hectar, că nu s-au vândut! Nici la Cernicari, nici la Tecuci, nici la Galaţi. Am încercat să duc şi pe la Piatra Neamţ, nici acolo nu a fost loc şi nici preţ!”
Cultivatorul a continuat susţinând că din cele peste 150 de tone, abia dacă a vândut 5.000 kg. Fiecare hectar l-a costat mai bine de 3.000 de lei. Bani irosiţi în vântul… cererii şi al ofertei!

Zilele trecute, Jenică Dan a dat cu discul peste bostană, nu a vrut să mai vadă pepenii cum zâmbeau strâmb la el. Vrea să îngraşe pământul pentru că la primăvară are de gând să pună floarea-soarelui! Poate aceasta va zâmbi mai fericită în câmp!

Vizualizat: 1371 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!