Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Mana cartofului la timpul trecut

Publicat: 11 februarie 2021 - 09:37
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Mana cartofului poate fi un adversar de temut. Ce trebuie să facem ca să o prevenim? Utilizăm combinația PRESIDIUM® + BANJO 500 SC - etalon european pentru eficiență la nivel înalt.

Cultura de cartof tratata 1_b

Despre mana cartofului s-a vorbit mult. Și aceasta deoarece fiecare fermier se confruntă cu această boală de temut în cultura sa de cartof. Ce știm cu siguranță este că ea apare. Ce trebuie să facem este să o prevenim, chiar dacă e greu să estimăm exact când o să își facă apariția, din cauza incertitudinii factorilor care o cauzează: condițiile climatice sau prezența infecției în culturile vecine de cartof. Se instalează pe nevăzute, se declanșează brusc și cotropește rapid suprafețe mari, distrugând întreaga plantă: frunze, tulpină, tuberculi.

 

Prevenție în loc de tratament

 

Cea mai bună soluție este să nu îi dăm ocazia să atace. Cum frunza este principalul difuzor de propagare a bolii către întreaga plantă, iar transmiterea către restul organelor (inclusiv tubercul) este foarte rapidă, tratamentul trebuie să asigure protecția aparatului foliar față de presiunea infecției și să anihileze imediat germinarea sau producerea de spori. Astfel, performanța produsului trebuie să fie prioritară în alegerea fungicidelor din fermă și apoi considerentele economice.

Conform EuroBlight 2020 - scala de referință comparativă privind calculul ratei de eficacitate a fungicidelor împotriva Phytophtora infestans (mană), utilizarea combinată a substanțelor active zoxamidă + dimetomorf + fluazinam, respectiv tratamentul în tandem al produselor PRESIDIUM® și BANJO®, a obținut ratingul de 4,2 din 5 puncte posibile, situându-se chiar în topul listei europene ca eficiență. Acest calificativ a fost primit după testarea unei game vaste de fungicide în mai multe loturi experimentale cu risc mare de atac, pe parcursul a cel puțin 2 ani, pentru a măsura rezistența frunzei la presiunea bolii în urma efectuării tratamentului.

 

Fungicid de ultimă generație


PRESIDIUM®(zoxamida 180g/l + dimetomorf 180g/l) este utilizat de fermieri pe suprafețe considerabile în zonele de cultură a cartofului din România, datorită acțiunii preventive dovedite împotriva manei la cartof. Sinergia dintre cele două substanțe justifică includerea produsului în schema tehnologică:

• Zoxamida - substanță activă foarte lipofilă, non-sistemică, ce inhibă dezvoltarea și germinarea sporilor, cu rol de protecție a tuberculului de cartof împotriva acestora.

• Dimetomorf - acțiune sistemică translaminară, care inhibă formarea pereților celulelor fungice și are un puternic caracter antisporulant.

Tratamentul se face preventiv, înainte de apariţia bolii, ca parte a programului de control al manei, în cazul unei culturi cu risc ridicat de infectare.

Mana cartofului este un patogen foarte versatil. În timp, capătă rezistență la anumite substanțe, din acest motiv, schema tehnologică include aplicarea alternativă de fungicide din mai multe grupe, cu mod de acțiune diferit. O combinație dintre cele mai performante este cea formată din PRESIDIUM® + BANJO 500 SC. Aceasta pentru că noul BANJO 500 SC (fluazinam 500 g/l) are acțiune preventivă de contact, cu activitate reziduală parțială, cu efect antisporulant și risc scăzut de apariție a rezistenței, fiind recomandat ca prim tratament, înainte de închiderea rândurilor şi ca ultim tratament în vegetaţie, pentru protecția tuberculilor.

Pentru detalii suplimentare, contactați reprezentanții de vânzări Kwizda Agro Romania +40 37 208 97 00 .

un articol realizat de KWIZDA AGRO ROMANIA

Mai multe pe această temă www.kwizda-agro.ro

Vizualizat: 3812 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Dupa două campanii de recoltat cu combina John Deere S770i cu heder de tip vario de 9 metri rezultatele au fost pe măsura aşteptărilor. „Am recoltat într-o singură zi peste 230 de tone, în condiţiile în care oricum s-a ieşit târziu în câmp. Cu această combină poţi recolta fără probleme 35 de hectare într-o zi. Şi în condiţiile noastre de lucru, că intrăm la recoltat la ora 11-12 şi terminăm la 9 seara. Pentru că noi suntem producători de sămânţă şi trebuie să avem umiditatea corectă, să curăţăm foarte bine combina, şi nu doar de la o cultură la alta, chiar şi între diferite soiuri de grâu” - Willy Tavares

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?