Concurs Ferma
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Mai sunt şanse să RECÂŞTIGĂM SUPREMAŢIA în cultura NUCULUI?

Publicat: 28 martie 2017 - 17:08
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

AM PIERDUT LOCUL I. România deţinea în 1938 supremaţia mondială la cultura nucului. Acum chinezii ocupă acest loc atât la producţie, cât şi la consum. 

SUA a luat poziţia secundă, cu o producţie de 500.000 tone anul trecut. Producţia mondială de nucă a crescut cu 40% în ultimii patru ani, de la 1,5 la 22,1 milioane tone. Echivalent cu producţia de anul trecut a SUA.

Din păcate, faptul că în ultimii 20 de ani, în România, cererea pentru material săditor de nuc a fost ca şi inexistentă, pepinierele şi staţiunile de cercetare din ţară au fost prinse în “off-said” de Subprogramul Pomicol. Conform afirmaţiilor preşedintelui Secţiei de Horticultură a ASAS, Gheorghe Glăman, „avem nevoie de parteneriatul cu pepinierele moldave, cel puţin doi ani, pentru acoperirea diferenţei de material săditor categoria biologică Certificat”. Nucul este în pom “bănos”, dar atenţie! Abia după 7 ani apare producţia.

Nucifere Regia_bClick pe poza pentru galerie!

De unde puteţi obţine material săditor de nuc?
În ţară, producerea de material săditor de nuc a fost lovită de dispariţia staţiunilor de la Geoagiu (în totalitate) şi aproape 90% din staţiunea de la Târgu Jiu. Acum, nuc mai produc: ICDP Mărăcineni (soiul Jupâneşti), SCDP Vâlcea (Valcor, Valrex), SCDP Iaşi (Anica, Ovidiu, Miroslava şi Velniţa). ICDP Mărăcineni a vândut dreptul de multiplicare către două pepiniere private, una din Târgu Mureş, iar cealaltă din Medgidia.
Oferta Pepinierelor Voineşti din Republica Moldova este totuşi limitată. Dar comenzi pot fi preluate. Acestea se desfăşoară prin Pepinierele Pucheni, din judeţul Prahova.

Citiţi mai multe despre soiurile de nuc aflate la comercializare, în revista Ferma, ediţia 15-31 martie 2017!

Vizualizat: 3010 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!