Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Mai sunt şanse să RECÂŞTIGĂM SUPREMAŢIA în cultura NUCULUI?

Publicat: 28 martie 2017 - 17:08
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

AM PIERDUT LOCUL I. România deţinea în 1938 supremaţia mondială la cultura nucului. Acum chinezii ocupă acest loc atât la producţie, cât şi la consum. 

SUA a luat poziţia secundă, cu o producţie de 500.000 tone anul trecut. Producţia mondială de nucă a crescut cu 40% în ultimii patru ani, de la 1,5 la 22,1 milioane tone. Echivalent cu producţia de anul trecut a SUA.

Din păcate, faptul că în ultimii 20 de ani, în România, cererea pentru material săditor de nuc a fost ca şi inexistentă, pepinierele şi staţiunile de cercetare din ţară au fost prinse în “off-said” de Subprogramul Pomicol. Conform afirmaţiilor preşedintelui Secţiei de Horticultură a ASAS, Gheorghe Glăman, „avem nevoie de parteneriatul cu pepinierele moldave, cel puţin doi ani, pentru acoperirea diferenţei de material săditor categoria biologică Certificat”. Nucul este în pom “bănos”, dar atenţie! Abia după 7 ani apare producţia.

Nucifere Regia_bClick pe poza pentru galerie!

De unde puteţi obţine material săditor de nuc?
În ţară, producerea de material săditor de nuc a fost lovită de dispariţia staţiunilor de la Geoagiu (în totalitate) şi aproape 90% din staţiunea de la Târgu Jiu. Acum, nuc mai produc: ICDP Mărăcineni (soiul Jupâneşti), SCDP Vâlcea (Valcor, Valrex), SCDP Iaşi (Anica, Ovidiu, Miroslava şi Velniţa). ICDP Mărăcineni a vândut dreptul de multiplicare către două pepiniere private, una din Târgu Mureş, iar cealaltă din Medgidia.
Oferta Pepinierelor Voineşti din Republica Moldova este totuşi limitată. Dar comenzi pot fi preluate. Acestea se desfăşoară prin Pepinierele Pucheni, din judeţul Prahova.

Citiţi mai multe despre soiurile de nuc aflate la comercializare, în revista Ferma, ediţia 15-31 martie 2017!

Vizualizat: 3102 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Parcul ideal pentru o fermă zootehnică! Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! "Primele utilaje au fost cumpărate de la Tehnodiesel SRL prin buyback şi credit furnizor, în 2016. „Pentru ferma Red Angus am găsit o finanţare directă prin Tehnodiesel, care este foarte convenabilă. Am apelat şi la buyback şi am cumpărat utilaje noi, cu finanţare pe 3 ani, în rate eşalonate, negociate.” - Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

"Tractorul Massey Ferguson din seria 3000 este un tractor de fermă, cel din seria 5000 este pentru tot ce înseamnă recoltarea şi prelucrarea fânului şi pentru lucrări uşoare de câmp semănat, erbicidat, iar cel din seria 6000 este pentru lucrările grele de câmp arat, lucrări cu discul, scarificat, balotat cu balotiera mare şi pentru transport cu remorcile mari, de 18 tone. Pentru o fermă zootehnică, este parcul ideal de tractoare."- Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

Încărcătoarele Weidemann mari sunt folosite pentru tot ce înseamnă lucrul pe câmp şi muncă grea pe platforma zootehnică și în afara ei - încărcat, descărcat, stivuit baloți în fânare, încărcat bălegar pentru fertilizarea suprafețelor agricole, inclusiv împins zăpada de pe platformă. „Acum doi ani am avut zăpadă de aproape doi metri, viscolită, nu ne descurcam fără încărcătoarele Weidemann. Încărcătorul Weidemann T 5522 este mai stabil, iar modelul 3080 LPT telescopic este articulat la mijloc și este mai flexibil.

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde Delfini la Sulina, Delta Dunării În vizită la văcuţele melomane de la Doaga
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?