Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

MADEX TOP® - Combaterea biologică a viermelui merelor

Publicat: 15 mai 2022 - 23:44
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

MADEX TOP® răspunde provocărilor întâmpinate în combaterea acestui dăunător, înlocuind utilizarea insecticidelor chimice, și, de asemenea, protejează entomofauna utilă.

Viermele mărului (Cydia pomonella) _bVremurile se schimbă, consumatorul, clientul final, este preocupat tot mai mult de hrana pe care o cumpără. Trendul ascendent al consumului de fructe ecologice a creat pe piața produselor de protecție a plantelor nevoia de integrare a unor metode eficiente de combatere biologică a dăunătorilor. Știm că în fiecare an viermele merelor își face simțită prezența cu 2, chiar și cu 3 generații pe an. Acest dăunător necesită o atenție specială atunci când pregătim schema de tratament.

MADEX TOP®, noul insecticid care conține virusul granulozei celulare Cydia pomonella, este disponibil pomicultorilor din România. Datorită modului său unic de acțiune, prin infectarea virotică a larvelor, această metodă s-a dovedit a fi eficientă, compatibilă cu programele de management integrat al dăunătorilor și, mai ales, cu standardele agriculturii ecologice.

  Viermele mărului efect (Cydia pomonella)_bAtacul viermelui merelor (Cydia pomonella)

 

Prin ce se diferențiază noul produs?


MADEX TOP® este o inovație în domeniul insecticidelor biologice. Acesta conține un virus care acționează ca insecticid natural, foarte selectiv, eliminând doar larvele viermelui merelor (Cydia pomonella). Concentrația sa ridicată de particule virotice (3x1013  granule virotice/litru) împreună cu rezistența sporită la spălare și compatibilitatea ridicată cu alte produse fitosanitare, îl fac aliatul perfect într-o strategie de combatere integrată a dăunătorilor și rămâne, în continuare, cea mai eficientă soluție de control al viermelui merelor pentru fermierii ecologici.

Viermele mărului (Cydia pomonella) 1_bViermele merelor (Cydia pomonella)

 

Cum acționează MADEX TOP®?


După aplicarea foliară a insecticidului MADEX TOP®, larvele sunt ademenite să ingereze particulele virotice de pe suprafața foliajului sau a fructelor. Odată ajuns în intestinul acestora, virusul se multiplică, provocându-le moartea. Atât adulții cât și larvele pot elibera în perioada de convalescență particule virotice, infectând și alți indivizi sănătoși din livada respectivă. Pe lângă eficiența sporită, el reprezintă și un instrument excelent de gestionare a rezistenței dăunătorului: pe termen scurt, reducerea daunelor, iar pe termen mediu și lung, a populației dăunătorului.

TIPAR_Schema Madex TOP_Brosura de pomi 2022_297 x 187 mm_b 

Cum și când se aplică produsul?


Momentul ideal al aplicării este la începutul curbei de zbor al adulților din prima generație, aproximativ la începutul lunii mai. Produsul poate fi utilizat împreună cu alte produse de protecție a plantelor, fie ele ecologice sau convenționale, însă trebuie evitată asocierea cu cele pe bază de cupru și cu cele care, în amestecul din rezervor, au un pH mai mic de 5 sau mai mare de 8,5. Dozele și numărul tratamentelor diferă în funcție de presiunea infecției.

 Fiind un produs cu o compatibilitate ridicată, el poate face parte dintr-o strategie integrată de management al dăunătorilor în funcție de nevoile fermierului și de presiunea dăunătorului. În cazul în care aveți întrebări cu privire la strategia aleasă, puteți contacta consultantul tehnic al producătorului.

 

Pentru fermierii convenționali care doresc sa adopte metode eficiente de combatere biologică, producătorul recomandă ca strategie standard următoarele:

 

  • Pentru prima generație se recomandă 2-3 aplicări cu MADEX TOP®, în doză de 100 ml/ha, astfel: 

-       primul la capturarea primilor adulți în capcanele feromonale  

-       al doilea la 8-10 zile distanță doar cu MADEX TOP®

-       al treilea tratament la 8-10 zile. Acest tratament se poate combina cu un insecticid chimic cu spectru mai larg de acțiune.

  • A doua generație necesită: 

-       4-6 aplicări (pot fi cumulate cu alte tratamente fitosanitare sau de fertilizare) cu MADEX TOP® în doză de 50 ml/ha, la intervale de 6-8 zile. Aceste tratamente se pot combina cu insecticide chimice (recomandat la maximul curbei de zbor sau la ultima aplicare, pentru combaterea altor dăunători)

sau

-       3 aplicări cu MADEX TOP®  în doză de 100 ml, ultimul tratament va fi efectuat în completare cu un alt insecticid cu un spectru mai larg de combatere împotriva altor dăunători

  • La a 3-a generație (în funcție de specificul zonei) se fac 3-6 tratamente cu MADEX TOP® în doză de50 ml/ha, în vederea limitării reziduurilor chimice din fructe și a protecției lor înainte de recoltare.

 

Acestei strategii i se pot adăuga sau reduce tratamentele cu insecticide chimice pentru combaterea altor dăunători sau a viermelui merelor (Cydia pomonella). Este posibilă și amestecarea MADEX TOP®  cu fungicide, fertilizanți sau utilizarea împreună cu confuzoare feromonale, în funcție de nevoia fermierului.

 

Pentru fermierii ecologici, producătorul recomandă: 


  • 9 sau 6 tratamente cu 100 ml (în funcție de generațiile Cydia pomonella), împărțite în câte 3 pe fiecare generație. Primul tratament se va efectua întotdeauna la începutul curbei de zbor, iar următoarele la 8-10 zile distanță.
  • Pentru prima generație sunt indicate 3 tratamente cu 100 ml, iar pentru următoarele 3 sau 6 (în funcție de zonă și climă) tratamente cu 50 ml la 6-8 zile distanță.

Acestei strategii i se pot adăuga, în funcție de nevoia fermierului, diferite insecticide ecologice (pentru combaterea dăunătorilor auxiliari), fungicide sau fertilizanți, chiar și confuzoare feromonale. 

 

Informații utile:


  • Concentrați-vă pe infectarea cu virusuri a primei generații de dăunători, pentru a limita daunele în generațiile următoare.
  • Prima aplicare pentru fiecare generație se face la capturarea primilor adulți în capcanele feromonale.
  • După 8 zile însorite (fără ploaie) sau 10 parțial însorite se recomandă reaplicarea produsului MADEX TOP®. 

MADEX TOP® este produs de Andermatt Biocontrol AG și distribuit în exclusivitate de Kwizda Agro Romania.

Pentru detalii suplimentare, contactați reprezentanții de vânzări Kwizda Agro Romania +40 37 208 97 00 .

un articol realizat de KWIZDA AGRO ROMANIA

Mai multe pe această temă www.kwizda-agro.ro

Vizualizat: 1341 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Când este perioada optimă pentru recoltarea merelor? Cum le depozităm și unde? Ioan Jula, pomicultor din jud. Sibiu, ne dă câteva sfaturi legate de păstrarea merelor peste iarnă pentru cei care au o livadă mică în curte.

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?