Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Lungul drum spre aurul recunoaşterii

Publicat: 15 octombrie 2012 - 16:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

În ultimele zile ale campaniei de recoltare, am vizitat plantaţiile viticole ale companiei Vincon Vrancea. Ritmul de muncă era bun, podgorenii păreau mulţumiţi. Şi obosiţi. A fost o perioadă densă, comprimată. Cuvântul de ordine - acurateţea lucrării de cules. Nimic nu a fost lăsat la voia întâmplării, întregul flux a fost calculat după un calendar bine gândit de conducerea companiei viti-vinicole

Click pe poza pentru galerie!

„A fost un an atipic. Strângerea recoltei de struguri a început cu circa două săptămâni mai devreme, pe data de 22 august. În ciuda unor greutăţi, producţia este bună. Comparativ cu anul trecut, am obţinut producţii între 7 şi 12 tone/hectar. Am avut de înfruntat o iarnă grea, cu temperaturi deosebit de scăzute. În unele zone mai joase din podgorii s-au înregistrat pierderi de ochi între 30 şi 70 la sută”, a apreciat Alfred Ştefan, directorul cu viticultura, cel care ne-a însoţit în documentarea noastră.

 

„Dulceaţa” unei munci intense 

La Vincon, la fiecare cules se munceşte intens şi cu mai multă grijă, pentru a reduce cât mai mult pierderile la recoltare. În acest an, din cauza temperaturilor ridicate - de peste 37 ºC -exista pericolul deshidratării boabelor de poamă iar producţia viticolă s-ar fi depreciat şi diminuat. Dar nu s-a întâmplat acest lucru. Concentraţia de zahăr s-a situat în media a 220-230 g la kilogramul struguri, deci, un randament bun şi pentru vinificaţie.

Plantaţiile tinere sunt bine închegate, vigoarea butucilor e bună, iar procentul de prindere a butucilor depăşeşte 95%.

La Vincon, pe întreaga suprafaţă, recoltarea s-a efectuat manual de către cei peste o mie de salariaţi şi zilieri, care au avut asigurate hrană caldă, cazare şi transport.

Intrăm în Ferma nr. 1 din podgoria Panciu, una dintre cele mai mari ale unităţii, cu 170 de hectare, din care 130 ha se află pe rod. Restul e plantaţie tânără. În ziua documentării noastre, 20 septembrie, erau în plină activitate 160 de muncitori. Mulţi sunt proveniţi din judeţele Moldovei. Încărcătura normată pe om fusese stabilită la 400 kg de struguri la zi. De regulă, norma este realizată şi chiar depăşită.


Disciplina tehnologică - „cheia” marilor recolte


În punctul „Dumbravă”, ce însumează 117,17 ha, inginerul Ion Săpunaru, şeful fermei, supraveghea cu atenţie recoltatul strugurilor din soiul Muscat Ottonel. Plantaţia tânără este situată pe o câmpie piemontană cu o altitudine de 250 m, are expunere estică, un sol: preluvosol rodic, aric, baticalcic, dezvoltat pe depozite deluviale mijlocii carbonatice, lutos/lutoargilos.

Ion Săpunaru, în vârstă de 52 de ani, poartă cu sine experienţa celor 32 de ani de muncă în viticultură. La Vincon lucrează din 2002. În scurt timp, specialistul a reuşit să pună în valoare potenţialul solului. Disciplina tehnologică este cheia ce deschide uşa marilor realizări, iar lucrările par desprinse din paginile manualui de agrotehnică.

Pe parcelele alăturate, tehnicienii Nicolae Hrişcu şi Luminiţa Bughea coordonau echipele la strânsul poamelor de Fetească regală. Oamenii erau înarmaţi cu... forfecuţe şi cu lăzi din material plastic de 25 kg. Recoltarea urmărea un grafic de lucru, stabilit în funcţie de gradul de coacere a soiurilor.

Ne spun că, în condiţiile menţinerii acestui ritm intens de muncă, în două-trei zile ferma va încheia strângerea recoltei de struguri. Aşadar, un an atipic; la sfârşitul lunii septembrie s-a finalizat campania de recoltare, când în anii din urmă, la acea dată, culesul abia începea!

 

O fermă de aur!

Nu întâmplător am ţinut să ajungem în ferma de la Panciu. În primăvara acestui an, vinurile Muscat Ottonel - Ambrosio 2011 şi Tămâioasă românească 1989 produse de Vincon Vrancea au obţinut două medalii de aur la Concursul Mondial de Vinuri „Bruxelles 2012”, eveniment desfăşurat în Guimaraes, Portugalia, în perioada 4-6 mai a.c. Ei bine, Muscat Ottonel, laureatul cu aur la cea mai mare competiţie internaţională de vinuri, a fost produs în Ferma 1 Panciu, administrată de Ion Săpunaru.

„Povestea vinului nostru a început în februarie, odată cu operaţiunile de tăiere şi de conducere a viţei de vie, prin care am căutat să lăsăm o încărcătură de 8-10 ochi pe fiecare butuc. Aceste lucrări le executăm cu echipe specializate de muncitori, bine instruiţi, care stăpânesc sistemul de tăiere Guyot, pe semitulpină. Atunci când se formează primele verigi pe rod, se aleg două coarde din vârful tulpinii, cu poziţie opusă, şi se scurtează la 8-10 ochi, fiecăruia revenindu-i şi câte un cep de doi ochi. Coardele lăsate la tăiere se leagă de sârma portantă a şpalierului”, ne-a explicat specialistul.

“O carte, un prieten, o sticlă cu vin” îţi aduc fericirea, scria Moliere, însă drumul parcurs de vin, de la butuc la pahar, cunoaşte o evoluţie interesantă şi complexă, finalizată cu păstrarea şi comercializarea produselor viticole.

 

Circa o mie de hectare reînnoite 

La Vincon, drumul către aurul recunoaşterii internaţionale a început cu câţiva ani în urmă, odată cu reconversia viţei de vie. Alfred Ştefan ne-a oferit mai multe elemente de tehnologie privind înfiinţarea noilor plantaţii. Astfel, am aflat că viile au fost gândite şi pentru recoltarea mecanizată, lăsând anumite zone de întoarcere pentru combinele autopropulsate ori pentru maşinile de recoltat tractate.

Nu s-a făcut rabat de la calitate în pregătirea terenului pentru plantare. După defrişarea butucilor, s-au executat două lucrări de scarificare la adâncimea de 70-90 cm, după care au intrat cu plugul pentru desfundat, la 70 cm adâncime. Nu a fost omisă nici dezinsecţia terenului cu produse care combat nematozii din sol.


De asemenea, cartarea agrochimică a solului a oferit o imagine clară a situaţiei... „tactice” în care s-a lucrat. S-a efectuat fertilizarea fazială de bază cu elementele nutritive recomandate de Oficiul de Studii Pedologice şi Agrochimice Vrancea, iar în al treilea an de vegetaţie s-a corectat cu diverse cantităţi de îngrăşăminte, în urma unei noi cartări agrochimice.

Materialul săditor procurat a fost clona KT 16, ungurească, dar produsă în Italia şi Austria. Pe viitor, conducerea Vincon intenţionează să colaboreze mai intens cu Staţiunea Odobeşti pentru producerea şi dezvoltarea materialului săditor propriu, îndeosebi cu soiuri autohtone.

Procesul de reconversie a viţei de vie la Vincon Vrancea cuprinde un patrimoniu viticol final de 789 hectare, din care, la acestă dată, există în exploatare o suprafaţă de 611 ha. Anul acesta vor intra pe rod încă 187 ha.


Optimizarea costurilor


În paralel cu respectarea rigorii tehnologice, la Vincon Vrancea s-a urmărit şi optimizarea costurilor specifice pe hectar. Prin implementarea unor sisteme moderne de întreţinere a solului şi de susţinere a plantaţiei şi prin achiziţia unor maşini specializate pe diferite verigi tehnologice, cheltuielile pe unitatea de suprafaţă s-au redus cu aproximativ zece la sută. De asemenea, folosirea unor tractoare de mare putere în agregat cu utilaje performante, care au limitat numărul de treceri, a diminuat consumul de motorină cu circa 20%.

 

Loturi demonstrative pentru produsele fitosanitare

La Vincon, cultura viţei de vie este curată şi sănătoasă. Schemele de tratament fitosanitare se bucură de o rigoare specială. Produsele sunt alese cu grijă numai după ce sunt verificate şi testate. „Avem patru loturi demonstrative de testare pe tot atâtea zone, în suprafaţă de un hectar fiecare.

Aici, câteva dintre cele mai importante companii de profil: Bayer, BASF, Syngenta, DuPont îşi prezintă produsele. Anul acesta a intrat în competiţie şi Nufarm. Criteriul de selecţie a unui produs în schema de tratament este eficacitatea, fiind inclus în tehnologie numai dacă acesta îşi dovedeşte eficienţa în loturile demonstrative”, ne-a explicat Alfred Ştefan.

Schemele de tratament sunt aplicate cu deosebită atenţie şi la momentul oportun. Anul acesta s-au aplicat numai două tratamente împotriva atacului de putregai cenuşiu (Botrytis), deoarece n-au fost precipitaţii în partea a doua a stării vegetative. Pentru combaterea manei (Plasmopara viticola) s-au folosit trei produse sistemice, plus încă două produse de contact pe bază de cupru.

Se impunea acest lucru, deoarece în prima perioadă de vegetaţie (mai - iunie) au căzut cantităţi mari de precipitaţii, în unele zone de până la 190 l/mp. În urma stropirilor, nu s-au înregistrat pierderi cauzate de mana viţei de vie.


Sistemul de întreţinere a solului cu benzi înierbate

Alfred Ştefan ne-a expus elementele de noutate din cele patru podgorii ale Vincon. În primul rând, în ultimii trei ani, odată cu reconversia viţei de vie, s-a introdus sistemul de întreţinere a solului prin înierbare alternativă de durată (sistemul biologic).

În zonele cu pantă ridicată, din sudul Vrancei, de la Grebănu şi până la Panciu, s-au însămânţat plante graminee şi o leguminoasă, precum: Lolium perene, Festuca rubra, Poa pratensis, Festuca pratensis şi Trifolium sp. Pentru această lucrare s-au folosit semănători speciale Gaspardo care au realizat benzi cultivate la 1,70 m, între rândurile de viţă de vie distanţate la 2,2 m.

Acest sistem de întreţinere a solului prezintă următoarele avantaje: limitează eroziunea de suprafaţă în plantaţiile viticole; sporeşte aportul de materie organică în sol; permite intrarea maşinilor pentru tratamente fitosanitare în perioadele ploioase; reduce cheltuielile cu carburanţii şi cu forţa de muncă folosită la lucrările solului.


Un sistem de susţinere modern


Sistemul de susţinere este compus din spalieri metalici, sârmele de la etajele unu şi doi sunt ancorate cu amortizoare cu arc, ce permit coborârea/urcarea în funcţie de fonofaza de creştere şi de starea vegetativă. Aşadar, nu mai sunt necesare operaţiuni de legare a lăstarilor, iar dirijatul acestora se execută mult mai rapid.

De asemenea, lucrările în verde se execută cu maşini speciale de cârnit, achiziţionate din Italia. Volumul mare de manoperă a impus găsirea unor soluţii tehnice pentru executarea mecanizată a cârnitului. Este recomandat cârnitul mecanizat repetat, care înlocuieşte în mare parte şi legatul lăstarilor, schema de lucru fiind următoarea: după primul legat al lăstarilor din luna iunie, urmează două lucrări de cârnit mecanizat în a doua parte a perioadei de vegetaţie, în lunile iulie şi august. Cârnitul mecanizat poate fi executat în agregat cu maşinile de întreţinere a solului, prin cultivare sau cosit.

 

Butuci mai rezistenţi la îngheţ şi la secetă

Anul trecut, Vincon Vrancea a fertilizat întreaga suprafaţă viticolă cu NPK 5-15-30, cu o doză de 350-400 kg/ha. Conducerea tehnică a societăţii ne spune că s-a urmărit nu neapărat creşterea producţiei, ci mai mult contracararea efectelor îngheţului din timpul iernii, unde în ultimii ani s-au întregistrat temperaturi de până la -30 ºC. S-a avut în vedere creşterea rezistenţei butucilor la fenomenele de îngheţ şi de secetă. Distanţa între rânduri este standard: 2,2 m cu 1 metru între butuci pe rând, rezultând o densitate de 4.545 de butuci la hectar.


Modernizarea plantaţiilor şi mecanizarea 

În strategia de dezvoltare a companiei se urmăreşte modernizarea plantaţiilor viticole, în prima fază, urmată apoi de investiţiile în maşini şi utilaje agricole cu înalt randament. Deja, în plantaţii lucrează tractoare cu putere mai mare de 70 CP în agregat cu maşina de cârnit purtată în faţa tractorului, maşini de cosit/tocat iarba, pluguri cu palpator, cultivatoare şi alte utilaje agricole.

De asemenea, alt factor de noutate este introducerea sistemului de irigare prin picurare, alcătuit din şase foraje de apă, staţii de filtrare, reţele de aducţiune şi de distribuţie, pus în funcţiune în două dintre podgoriile companiei. Urmează ca în perioada viitoare să se extindă şi în zona Huşilor. Sistemul de irigare a menţinut plantaţiile tinere în starea de vegetaţie optimă, aici fiind obţinute încă din anul al treilea de la plantare producţii însemnate, de 6-9 t de struguri la hectar.

În cei aproape 13 ani de la privatizare, compania Vincon a investit aproximativ 50 de milioane de euro în plantaţii, în echipamente pentru vinificaţie şi pentru achiziţia de terenuri. Pe baza acestui efort investiţional, anul trecut Vincon Vrancea a înregistrat o cifră de afaceri de circa 30 de milioane de euro.

 

Strugurii au preţ bun pe piaţă 

Sectorul viticol nu este unul cu pierderi, ci pe profit, anul acesta. Pe piaţă, strugurii sunt mai bine preţuiţi în acest an. Rodul viilor se vinde cu 1,2-1,4 lei/kg. În toamna trecută, preţul pieţei era între 0,7 şi 0,85 lei/kg. La o producţie de 8 tone/ha, valorificată la preţul de 1,25 lei/kg ar rezulta 10 mii de lei. Scăzând cheltuielile de 5-6 mii la hectar, podgoreanul tot mai rămâne cu un capital pentru a pregăti noua recoltă!

 

INFO

VINCON VRANCEA
Profil de companie

Înfiinţată în 1949, Vincon Vrancea este unul dintre cei mai mari producători de vin, distilate din vin, băuturi spirtoase şi oţet. Compania deţine în acest moment peste 1.500 hectare de viţă de vie în podgoriile Odobeşti, Coteşti, Panciu şi Huşi, podgorii ce aparţin celei mai mari regiuni viticole a ţării. În celebrul tratat “Podgoriile şi viile României”, prof. Valeriu Cotea scria despre “Ţara Vrâncioaiei că este:

“Cel mai omogen şi mai întins peisaj viticol din întreaga ţară”.
Din aceste podgorii, Vincon produce vinuri de calitate superioară din soiurile: Fetească Albă, Fetească Regală, Riesling, Sauvignon Blanc, Muscat Ottonel, Tămâioasă Românească, Busuioacă de Bohotin, Şarba, Merlot, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir şi Fetească Neagră.
Vinificaţia se realizează în cele 10 crame ale companiei care însumează o capacitate de procesare şi depozitare de peste 80.000 tone/sezon.

Complexul cuprinde şi două combinate de condiţionare şi de îmbuteliere a vinului, alături de alte trei instalaţii Charente, o cramă de învechire a distilatelor şi două linii de îmbuteliere a produselor pe bază de vin. Vincon Vrancea produce şi comercializează peste 120 de produse.

 

Alfred I. Ştefan - experienţă profesională

La cei 37 de ani ai săi, Alfred I. Ştefan lucrează la societatea Vincon Vrancea din 2001, chiar de la formarea departamentului de viticultură (şef fermă), iar din 2009 este director pe Viticultură;
• Absolvent al Facultăţii de Horticultură a Universităţii Agronomice “Ion Ionescu de la Brad” din Iaşi, promoţia 1993-1998;
• Absolvent de masterat în cadrul aceleiaşi Facultăţi, cu specializarea “Protecţia plantelor” - promoţia 1998-1999;
• Din 2009 este doctorand în cadrul Facultăţii de Horticultură a UASMV Bucureşti, specializarea “Viticultură”;
• În perioada 1998-2001 a fost şef fermă la Rovinco SA Coteşti.

Vizualizat: 898 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie

Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie

V-ați asigurat culturile? Daunele au fost nelipsite pe plantațiile de viță de vie portaltoi în județul Timiș! 
Branislav Giurici ne recomandă Agra Asigurări! Contactează-i! https://www.agraasigurari.ro/

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Zsolt Tamássy

Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta AGRO EDMA, 2.500 ha: La discuit și fertilizat cu Massey Ferguson 8740S DYNA-VT şi 7726S DYNA 6 Trei lucrări dintr-o singură trecere cu discul Discordon DXRV II
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?