Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Lucrări și tratamente la desprimăvărare

Publicat: 07 martie 2023 - 13:27
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Tăierea pomilor este unul dintre pașii absolut necesari, obligatoriu chiar, în procesul de creștere și dezvoltare a acestora pentru obținerea unei recolte bogate și sănătoase. Însă acest lucru presupune respectarea anumitor reguli.

Pentru a executa tăierile în livadă, este necesară cunoașterea proceselor prin care pomii fructiferi trec de la un sezon la altul și a factorilor care îi influențează. În funcție de toate acestea, se pot stabili pașii care se vor urma și metodele ce se vor aplica.

Pentru a stabili soluțiile de tăiere, este indicat controlul viabilității mugurilor pentru fiecare specie pomicolă în parte, iar în cadrul speciei, pe fiecare soi în parte.

De asemenea, este indicat să se facă un control pe fiecare parcelă în parte, deoarece în cadrul fermelor amplasamentele sunt diferite.

Lucrari si tratamente la desprimavarare4_b


Controlul viabilității mugurilor


Pentru a avea o situație cât mai relevantă, se va proceda astfel: se recoltează 15-20 ramuri cu muguri de rod bine evidențiați, din fiecare parcelă. Se leagă și se etichetează, menționându-se soiul, parcela și data recoltării, după care se așază în găleți cu apă la temperatura de 18-20°C, timp de 3-4 zile, până ce mugurii încep să se umfle.

După ce se observă umflarea mugurilor, se va face secționarea acestora longitudinal, începând de la bază spre vârf. Dacă țesuturile mugurelui au culoarea brun-închisă sau chiar spre negru, se consideră că acesta este pierdut.

Lucrari si tratamente la desprimavarare7_b


Trei soluții practice


În funcție de procentul de muguri viabili, se impun următoarele soluții:

  1. Efectuarea tăierilor începând din parcelele situate în zonele mai înalte sau pe platouri, după care se va trece în parcelele situate pe pante și se încheie în zonele de la baza pantelor sau pe șes.
  2. În situația în care pierderile sunt mai mici de 20%, se vor executa tăieri normale cu atribuirea încărcăturii de rod în funcție de potențialul de producție al fiecărui soi și specie în parte. Se va ține seama, de asemenea, și de producția din anul anterior.
  3. Refacerea potențialului de producție a pomilor, acolo unde pierderile sunt între 50 și 75%.

Lucrari si tratamente la desprimavarare6_b


În acest caz putem întâlni două situații:


  • Acolo unde tăierile de rodire au fost efectuate, se va putea reveni cu tăieri mai severe în plantațiile mai vechi și cu tăieri de intensitate medie în plantațiile tinere, deoarece acestea se vor reface mai ușor.
  • În parcelele unde nu s-au efecuat încă tăierile de rodire, se va ține seama de potențialul de producție al pomilor și se vor aplica tăieri în funcție de pierderile de muguri înregistrate.

 

Ce tratamente aplicăm?


După efectuarea tăierilor, este recomandat a se aplica tratamente pe bază de cupru, cum ar fi Curenox 50, în doză de 1,5-2 kg/ha, sau Triumf 40 WG, în doză de 2-2,5 kg/ha, ulterior efectuând tratamentul de iarnă cu produsele din pachetul Mospilan Oil - un pachet comercial ce conține insecticidul sistemic japonez, consacrat, cu efect de lungă durată - Mospilan 20 SG și uleiul vegetal Toil.

Pe rănile cu diametrul mai mare de 3 cm, rezultate în urma tăierilor, se aplică badijonare cu pastă cuprică, pentru a preveni infecțiile și pentru a proteja pomii împotriva Focului bacterian (Erwinia amylovora), mai ales la speciile sensibile cum ar fi: gutui, păr și măr.

La măr, mai trebuie avute în vedere și soiurile mai sensibile, și anume grupa Jonathan, Idared, Delia și altele.

logo-Mospilan-Oil-_b


PREVENȚIA BOLILOR


Pentru a evita infectarea, trebuie alternate măsurile curative cu cele preventive, respectiv recoltarea ramurilor bolnave din anul anterior și arderea lor. Totodată, trebuie acordată o atenție deosebită și dezinfectării uneltelor cu care se efectuează intervențiile în livadă (foarfeci, fierăstraie etc.), folosindu-se alcool sanitar, benzină sau soluție cuprică.

 

Doar respectând recomandările de bază detaliate în acest articol și tratând culturile pomicole curativ, dar și preventiv, suntem cu un pas mai aproape de obținerea unei recolte bogate și sănătoase.

Lucrari si tratamente la desprimavarare8_b

 

un articol de

Ing. CĂLIN COSMA

Director Vânzări

Summit Agro România

Vizualizat: 700 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Costel Vînătoru: ”Cultura plantelor nu e o meserie. Este o MISIUNE!” | podcast agroSTORY #12

Costel Vînătoru: ”Cultura plantelor nu e o meserie. Este o MISIUNE!” | podcast agroSTORY #12

Este convins că destinul în viață i-a fost hărăzit de mic, încă din momentul în care a primit Sfânta Taină a Botezului. Toate deciziile au urmat aproape firesc, transformând copilul născut și crescut în zona de munte a Buzăului, într-unul dintre cei mai de seamă specialiști în legumicultură pe care îi are România, fiind de peste 36 de ani angrenat în activitatea de cercetare horticolă.

Este Costel Vînătoru, directorul Băncii de Gene şi Resurse Vegetale Buzău și ne împărtășește la #agroSTORY bucuria, dar și greutățile inerente ale pașilor făcuți în viață pentru a se împlini profesional și spiritual. Totul în jurul plantelor!

Vrei să afli toată povestea? Urmărește integral podcastul #agroSTORY: VINERI, 17 martie 2023, de la ora 19.00, pe canalul de youtube “revista Ferma”!

Cu Nicoleta Dragomir și Costel Vînătoru la o discuţie ALTFEL despre AGRICULTURĂ, PLANTE şi VIAŢĂ!

Mulțumim sponsorului BUSINESS AGRO CONSULTING din Girov, jud. Neamț!

Ionuț Cioranu și-a început studiile cu... Dreptul! Apoi a fugit la Zootehnie! | agroSTORY #11 Elena Mateescu ține pasul cu vremea! Ce vești aduce pentru fermierii români? | podcast agroSTORY #10 Mădălina și Raul, tinerii care au adus dronele agricole din viitor, în prezent! | agroSTORY #9
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?