Tăierea pomilor este unul dintre pașii absolut necesari, obligatoriu chiar, în procesul de creștere și dezvoltare a acestora pentru obținerea unei recolte bogate și sănătoase. Însă acest lucru presupune respectarea anumitor reguli.
Pentru a executa tăierile în livadă, este necesară cunoașterea proceselor prin care pomii fructiferi trec de la un sezon la altul și a factorilor care îi influențează. În funcție de toate acestea, se pot stabili pașii care se vor urma și metodele ce se vor aplica.
Pentru a stabili soluțiile de tăiere, este indicat controlul viabilității mugurilor pentru fiecare specie pomicolă în parte, iar în cadrul speciei, pe fiecare soi în parte.
De asemenea, este indicat să se facă un control pe fiecare parcelă în parte, deoarece în cadrul fermelor amplasamentele sunt diferite.
Pentru a avea o situație cât mai relevantă, se va proceda astfel: se recoltează 15-20 ramuri cu muguri de rod bine evidențiați, din fiecare parcelă. Se leagă și se etichetează, menționându-se soiul, parcela și data recoltării, după care se așază în găleți cu apă la temperatura de 18-20°C, timp de 3-4 zile, până ce mugurii încep să se umfle.
După ce se observă umflarea mugurilor, se va face secționarea acestora longitudinal, începând de la bază spre vârf. Dacă țesuturile mugurelui au culoarea brun-închisă sau chiar spre negru, se consideră că acesta este pierdut.
În funcție de procentul de muguri viabili, se impun următoarele soluții:
După efectuarea tăierilor, este recomandat a se aplica tratamente pe bază de cupru, cum ar fi Curenox 50, în doză de 1,5-2 kg/ha, sau Triumf 40 WG, în doză de 2-2,5 kg/ha, ulterior efectuând tratamentul de iarnă cu produsele din pachetul Mospilan Oil - un pachet comercial ce conține insecticidul sistemic japonez, consacrat, cu efect de lungă durată - Mospilan 20 SG și uleiul vegetal Toil.
Pe rănile cu diametrul mai mare de 3 cm, rezultate în urma tăierilor, se aplică badijonare cu pastă cuprică, pentru a preveni infecțiile și pentru a proteja pomii împotriva Focului bacterian (Erwinia amylovora), mai ales la speciile sensibile cum ar fi: gutui, păr și măr.
La măr, mai trebuie avute în vedere și soiurile mai sensibile, și anume grupa Jonathan, Idared, Delia și altele.
Pentru a evita infectarea, trebuie alternate măsurile curative cu cele preventive, respectiv recoltarea ramurilor bolnave din anul anterior și arderea lor. Totodată, trebuie acordată o atenție deosebită și dezinfectării uneltelor cu care se efectuează intervențiile în livadă (foarfeci, fierăstraie etc.), folosindu-se alcool sanitar, benzină sau soluție cuprică.
Doar respectând recomandările de bază detaliate în acest articol și tratând culturile pomicole curativ, dar și preventiv, suntem cu un pas mai aproape de obținerea unei recolte bogate și sănătoase.
un articol de
Ing. CĂLIN COSMA
Director Vânzări
Summit Agro România