Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Lucrări şi tratamente în vie: ciupitul lăstarilor

Publicat: 11 iunie 2020 - 13:45
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Lucrări şi tratamente la debutul verii în podgorii. Ce este ciupitul lăstarilor, când se realizează şi de ce este important! Ce tratament este esenţial în vie în luna iunie!

Cel mai important în vie la începutul lunii iunie este tratamentul cheie care se efectuează înainte de înflorit, împotriva manei, a făinării şi a putregaiului cenuşiu, spune Alin Dobrei, profesor la Facultatea de Horticultură a USAMVB Timişoara.

Împotriva manei poate fi folosit Mikal Flash, pe bază de fosetil de Aluminiu, împotriva făinării - Falcon, iar împotriva putregaiului cenuşiu poate fi folosit Teldor 500 SC. Aceste produse pot fi aplicate împreună, dar este bine ca temepratura să fie de maximum 25-26 de grade Celsius în timpul tratamentului.

PLIVIREA LĂSTARILOR

Tot în luna iunie se încep operaţiile în verde în plantaţia viticolă, cu plivirea lăstarilor de pe trunchi. Toţi lăstarii de la sârma portantă în jos se îndepărtează, pentru că dacă lăstarii vin în contact cu vegetaţia din jurul butucilor, se intensifică atacul de mană. Trunchiul trebuie menţinut curat de lăstari.

CIUPITUL LĂSTARILOR: CÂND, CUM ŞI DE CE!

Tot în luna iunie, dacă vin ploi mai multe şi reci în timpul înfloritului, trebuie efectuată o lucrare care se numeşte ciupitul lăstarilor, adică se rup 2-3 cm din vârful lăstarilor, ca să stopăm, pentru scurt timp, creşterea acestora, astfel încât substanţele de nutriţie să meargă spre flori, pentru a lega boabele de struguri. Această lucrare se efectuează manual. Nu se rupe mult din vârful lăstarilor, ca la copilit, ci se ciupeşte doar vârful de creştere, subliniază Alin Dobrei.

tratamente in vie_b

VIA CONSUMĂ 70% DIN NUTRIENŢI ÎN MAI-IULIE!

„Cele mai bune îngrăşăminte complexe pentru viticultură sunt NPK 8-24-24. Am nevoie de fosfor pentru fructificare şi de potasiu penru coacerea lemnului, care asigură substanţele de rezervă în continuare în lemn pentru anul următor. Pentru administrarea îngrăşămintelor, noi folosim toamna un plug cu două patine”, spune Alexandru Stănciulescu, şef de fermă la Vinex Odobeşti, din Comuna Jariştea, judeţul Vrancea.

Alin Dobrei afirmă că „de la finalul lunii mai, până la mijlocul lunii iulie, viţa de vie consumă aproape 70% din necesarul anual de nutrienţi. În aceste două luni foarte intense, când consumul este maxim, nu trebuie să îi lipsească nutrienţi. Ca să hrănim corect via, ar trebui să ştim exact ce nutrienţi există în sol, cât consumă via şi ce lipseşte din sol. Dacă se constată carenţe nutriţionale pe aparatul foliar al viţei de vie pe perioada vegetaţiei, cum în sol nu mai putem interveni, aceste carenţe pot fi corectate prin aplicarea unui fertilizant foliar.”


un articol de
VIOLETA MÂŢ

Vizualizat: 1482 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie

Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie

V-ați asigurat culturile? Daunele au fost nelipsite pe plantațiile de viță de vie portaltoi în județul Timiș! 
Branislav Giurici ne recomandă Agra Asigurări! Contactează-i! https://www.agraasigurari.ro/

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Zsolt Tamássy

Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta AGRO EDMA, 2.500 ha: La discuit și fertilizat cu Massey Ferguson 8740S DYNA-VT şi 7726S DYNA 6 Trei lucrări dintr-o singură trecere cu discul Discordon DXRV II
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?