Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Lucrări prioritare în vie

Publicat: 04 mai 2020 - 19:29
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

În luna mai, se înmulţesc lucrările şi tratamentele pe care trebuie să le efectuaţi în plantaţia de viţă de vie pe rod, pentru a vă asigura o producţie bună de struguri.

În luna mai se continuă legarea şi dirijarea lăstarilor, în momentul în care aceştia au atins lungimea de 30-40 cm.

Lucrări prioritare în vie_b

Completarea golurilor. Protejaţi lăstarii portaltoi cu tuburi din plastic!

În plantaţiile tinere, de până la 10 ani, se face, până la 15 mai, completarea golurilor, folosind viţă la ghiveci sau, dacă nu este posibil, viţă simplă, altoită, parafinată. Este de preferat ca punctul de altoire şi lăstarul să fie protejate cu tuburi din material plastic, spre a nu fi atinse/afectate de substanţele chimice utilizate la erbicidare sau tratamente chimice. Marcotajul este o metodă care nu se mai practică de mult în plantaţiile profesionale.

Metode de mulcire

Mulcirea constă în acoperirea solului, începând din a doua jumătate a lunii mai, cu o serie de materiale reziduale: paie tocate, frunze, turbă, scoarţă de copaci, deşeuri de folie de polietilenă de diferite culori etc. Mulcirea poate fi totală (pe întreaga suprafaţă) sau parţială (în benzi, pe rândul de viţe). Stratul de mulci contribuie la îmbunătăţirea regimului de apă şi căldură a solului, la împiedicarea răsăririi şi creşterii buruienilor. În zonele cu precipitaţii abundente (peste 600 mm anual), unde se folosesc culturi de plante ca îngrăşăminte verzi, mulcirea solului se realizează prin tocarea pe loc a masei verzi rezultate de la culturile respective.
În luna mai sunt recomandate fertilizări cu îngrăşăminte foliare complexe (NPK 18-11-8) cu aminoacizi şi conţinut de bor.

Lucrări prioritare în vie_b
CE TRATAMENTE FACEM ÎN LUNA MAI?

În luna mai, în plantaţiile de viţă de vie pe rod trebuie efectuate tratamente împotriva manei şi a făinării, cu fungicide sistemice şi de contact (ex. Fantic M - benalaxil 4% + mancozeb 65%) şi cu fungicide pe bază de sulf (ex. Thiovit Jet 800 g/kg).
Un prim tratament împotriva manei, a făinării şi a putregaiului negru poate fi efectuat la finalul lunii aprilie, cu un insecticid sistemic (ex. Flint Max - trifloxistrobin 250 g/kg + tebuconazol 500 g/kg).

 

un articol de
Liliana Tomoiagă
Budiu Viorel
SCDVV Blaj, jud. Alba

 


Articol publicat în revista Ferma nr. 7/256 (ediţia 15-30 aprilie 2020)

Vizualizat: 944 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Agricultura în pantă, o mare provocare! Iacob Boca a ales combina New Holland de la Agroconcept

Agricultura în pantă, o mare provocare! Iacob Boca a ales combina New Holland de la Agroconcept

Agricultura în pantă este o mare provocare pentru Iacob Boca. Chiar dacă îi spune Câmpia Transilvaniei, această zonă este împânzită de dealuri cu elevaţie destul de mare. De aceea are nevoie de tractoare puternice şi de utilaje mari, care să facă faţă lucrului în pantă. 

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?