Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Lucrări prioritare în vie

Publicat: 04 mai 2020 - 19:29
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

În luna mai, se înmulţesc lucrările şi tratamentele pe care trebuie să le efectuaţi în plantaţia de viţă de vie pe rod, pentru a vă asigura o producţie bună de struguri.

În luna mai se continuă legarea şi dirijarea lăstarilor, în momentul în care aceştia au atins lungimea de 30-40 cm.

Lucrări prioritare în vie_b

Completarea golurilor. Protejaţi lăstarii portaltoi cu tuburi din plastic!

În plantaţiile tinere, de până la 10 ani, se face, până la 15 mai, completarea golurilor, folosind viţă la ghiveci sau, dacă nu este posibil, viţă simplă, altoită, parafinată. Este de preferat ca punctul de altoire şi lăstarul să fie protejate cu tuburi din material plastic, spre a nu fi atinse/afectate de substanţele chimice utilizate la erbicidare sau tratamente chimice. Marcotajul este o metodă care nu se mai practică de mult în plantaţiile profesionale.

Metode de mulcire

Mulcirea constă în acoperirea solului, începând din a doua jumătate a lunii mai, cu o serie de materiale reziduale: paie tocate, frunze, turbă, scoarţă de copaci, deşeuri de folie de polietilenă de diferite culori etc. Mulcirea poate fi totală (pe întreaga suprafaţă) sau parţială (în benzi, pe rândul de viţe). Stratul de mulci contribuie la îmbunătăţirea regimului de apă şi căldură a solului, la împiedicarea răsăririi şi creşterii buruienilor. În zonele cu precipitaţii abundente (peste 600 mm anual), unde se folosesc culturi de plante ca îngrăşăminte verzi, mulcirea solului se realizează prin tocarea pe loc a masei verzi rezultate de la culturile respective.
În luna mai sunt recomandate fertilizări cu îngrăşăminte foliare complexe (NPK 18-11-8) cu aminoacizi şi conţinut de bor.

Lucrări prioritare în vie_b
CE TRATAMENTE FACEM ÎN LUNA MAI?

În luna mai, în plantaţiile de viţă de vie pe rod trebuie efectuate tratamente împotriva manei şi a făinării, cu fungicide sistemice şi de contact (ex. Fantic M - benalaxil 4% + mancozeb 65%) şi cu fungicide pe bază de sulf (ex. Thiovit Jet 800 g/kg).
Un prim tratament împotriva manei, a făinării şi a putregaiului negru poate fi efectuat la finalul lunii aprilie, cu un insecticid sistemic (ex. Flint Max - trifloxistrobin 250 g/kg + tebuconazol 500 g/kg).

 

un articol de
Liliana Tomoiagă
Budiu Viorel
SCDVV Blaj, jud. Alba

 


Articol publicat în revista Ferma nr. 7/256 (ediţia 15-30 aprilie 2020)

Vizualizat: 550 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!