Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Lucrări de sezon în viticultură 2

Publicat: 21 iulie 2009 - 18:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten
Condiţiile climatice variabile din ultima perioadă, când alternează perioadele secetoase cu cele ploioase, temperaturile foarte ridicate cu temperaturi mai scăzute, duc la intensificarea condiţiilor favorabile atacului de boli şi dăunători. Aceste condiţii nefavorabile se suprapun peste perioada de creştere intensă a lăstarilor, frunzelor şi boabelor, sensibilizând la maxim viţa de vie în faţa atacului de boli şi dăunători.

Click pe poza pentru galerie!

Boli, dăunători, combatere

În această perioadă, creşterile viţei de vie sunt intense, de aceea cele mai indicate produse de combatere sunt cele sistemice, tratamentele trebuie aplicate la acoperire astfel încât viţa de vie să nu rămână nici măcar o zi neprotejată. Neefectuarea acestor tratamente sau efectuarea lor necorespunzătoare poate duce la afectarea parţială sau chiar totală a cantităţii şi calităţii producţiei.

În acest sens periodic, la 10-12 zile se efectuează tratamente fitosanitare cu o serie de produse prezentate mai jos. Pentru a avea eficienţa scontată la fiecare tratament trebuie folosită altă gamă de produse sau în cel mai rău caz un produs poate fi folosit la cel mult 2 tratamente. Folosirea aceloraşi produse la mai multe tratamente scade eficienţa acestora, datorită formării unor suşe de rezistenţă în populaţiile de agenţi patogeni.

Mana viţei de vie este boala cea mai periculoasă care atacă toate organele verzi (lăstarii tineri, frunzele, inflorescenţele, strugurii în formare). Atacul se manifestă prin apariţia pe frunze a unor pete undelemnii în dreptul cărora pe dosul frunzei se formează un puf albicios. Atacul este favorizat de timpul umed şi călduros.

Făinarea este produsă de ciuperca Uncinula necator, care atacă toate organele verzi ale viţei de vie pe care dezvoltă un miceliu pâslos de culoare alb-gri, acoperit de o pulbere cu aspect de “făinare” reprezentând conidiile ciupercii. Atacul este favorizat de timpul călduros şi secetos.

Putregaiul cenuşiu este produs de ciuperca Botryotinia fukeliana. Ciuperca este polifagă şi atacă toate organele verzi ale viei de vie. atacul cel mai periculos este pe struguri, mai ales toamna când strugurii intră în pârgă. Pieliţa bobului se brunifică, se desprinde uşor de pe pulpă şi întreg bobul putrezit se acoperă de un praf cenuşiu reprezentat prin sporii ciupercii.

Atacul de putregai cenuşiu este favorizat de timpul rece şi ploios. Cu toate că, de obicei, tratamentele împotriva putregaiului cenuşiu se fac la intrarea strugurilor în pârgă, în actualele condiţii climatice este recomandabil ca în schemele de tratamente fitosanitare să se introducă încă de pe acum şi produse împotriva putregaiului cenuşiu.


Lucrări şi operaţii în verde

O altă serie de lucrări care se fac în această perioadă o reprezintă lucrările şi operaţiile în varde, acestea cuprinzând un complex de măsuri fitotehnice care se execută în perioada de vegetaţie a viţei de vie. Ele completează tăierile de rodire în scopul reglării proceselor de creştere şi fructificare.

Prin lucrările şi operaţiile în verde se realizează o aerisire şi iluminare corespunzătoare a organelor butucului, reducând atacul de boli şi îmbunătăţind calitatea producţiei.

Legatul lăstarilor este o lucrare necesară, deoarece aceştia au ţesuturile mecanice slab dezvoltate şi după ce depăşesc o anumită lungime nu se mai pot autosusţine şi se apleacă. Lăstarii se leagă de 2-4 ori pe vară. Primul legat se face când lăstarii au 40-60 cm şi depăşesc nivelul sârmei a doua a spalierului cu aproximativ 10 cm, iar în cazul viţelor conduse în forme joase când lăstarii din butuc au depăşit prima sârmă a spalierului.

La sistemul de susţinere pe spalier, lăstarii se leagă răsfirat, unul câte unul sau cel mult 2-3 lăstari la un loc. În cazul în care spalierul este prevăzut cu sârme duble, legatul se face mult mai uşor. Lăstarii se vor introduce printre sârmele duble ale spalierului şi se vor lega din loc în loc. Nu este bine să se lege mai mult de 2-3 lăstari la un loc şi nici peste frunze, deoarece în mijlocul butucului se menţine umezeala ridicată favorizând atacul bolilor.

Al doilea legat se face imediat după înflorit, al treilea în iulie, iar ultimul în august. Prin lucrarea de legat se realizează repartizarea mai bună a frunzelor în spaţiu, favorizând activitatea fotosintetică cu influenţe favorabile asupra calităţii producţiei.

Copilitul lăstarilor constă în scurtarea sau mai rar suprimarea lăstarilor crescuţi la subsoara frunzelor (copili). Suprimarea acestora se face deasupra a 4-5 frunze, când aceştia sunt în faza de 7-8 frunze. Partea de copil rămasă pe lăstar ajută la hrănirea şi diferenţierea mai bună a ochilor de iarnă situaţi la baza lor. La unele soiuri (Perla de Csaba, Cardinal, Regina viilor), copilii sunt fertili, strugurii de pe ei ajung la maturitate şi ajută la compensarea producţiei.

Copilitul se execută o dată cu legatul al doilea şi al treilea al lăstarilor, dar din raţiuni economice în ultimul timp, lucrarea de copilit se practică din ce în ce mai rar, mai ales la formele înalte. Copilitul este, totuşi o lucrare necesară la soiurile viguroase care emit mulţi copili.

Cârnitul lăstarilor este o operaţie care se execută în toate categoriile de vii la intrarea strugurilor în pârgă şi încetarea creşterii lăstarilor, ceea ce corespunde cu a doua jumătate a lunii august. În acsest an, ciclul de vegetaţie este devansat, din cauza condiţiilor climatice, cu 10-15 zile, de aceea cârnitul se poate începe în ultima parte a lunii iulie.

Lucrarea constă în retezarea tuturor lăstarilor la 20-30 cm deasupra ultimei sârme a spalierului. Prin cârnit se îndepărtează 5-7 frunze din vârful lăstarilor considerate consumatoare, deoarece ele nu mai au timp să devină excedentare în asimilate.


VARIANTE DE TRATAMENT LA VIŢA DE VIE

Varianta 1: Chorus 0,5 kg/ha împotriva putregaiului cenuşiu; Topas 0,25 l/ha împotriva făinării; Acrobat MZ90 2 kg/ha împotriva manei.

Varianta 2: Curzate F 2,5 l/ha împotriva manei; Systhane forte 0,4 l/ha împotriva făinării; Switch 0,6 kg/ha împotriva putregaiului cenuşiu.

Varianta 3: Equation Pro 400 g/ha împotriva manei; Stroby DF 0,01% împotriva făinării; Rovral 0,8 kg/ha împotriva putregaiului cenuşiu.

Varianta 4: Ridomil Gold plus 2,5 kg/ha împotriva manei; Folicur Solo 0,4-1 l/ha împotriva făinării cu efect secundar asupra putregaiului.

Varianta 5: Secure 1,5 kg/ha împotriva manei; Topsin 70 PU 0,12% împotriva făinării şi a putregaiului cenuşiu.

Varianta 6: Universalis 2 l /ha în 1000 l apă împotriva manei şi făinării cu efect secundar asupra putregaiului cenuşiu; Sumilex 1 kg/ha împotriva putregaiului cenuşiu.

Vizualizat: 2142 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Află care este tehnologia folosită pentru cultivarea tomatelor în solar de Florin Pop, în Seleuş, judeţul Arad. Fermierul cultivă cultivă legume pe două hectare (din care 60 de arii solarii) şi de peste 10 ani foloşte programul tehnologic Syngenta pentru protecţia plantelor şi combaterea dăunătorilor.

Reporter: Gheorghe Ghișe

Video: Zsolt Tamássy

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?