Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Lucrări de sezon în vie: tăieri speciale de refacere a potenţialului productiv

Publicat: 04 aprilie 2021 - 21:37
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

În condiţiile anului 2020, s-a manifestat seceta pedologică (regim termic excedentar în intervalul vară-toamnă pe fondul unor resurse hidrice reduse), cu repercusiuni asupra creşterilor vegetative şi prin fenomene de uscare parţială sau chiar totală a butucilor de viţă de vie, fapt ce a condus la apariţia unui număr mare de goluri în plantaţiile viticole pe rod.

În aceste condiţii este necesar ca în primăvara anului 2021 în plantaţiile viticole afectate de secetă să se aplice tăieri speciale de refacere a potenţialului productiv al butucilor afectaţi. Tăierile se vor executa diferenţiat în funcţie de forma de conducere practicată (joasă, semiînaltă sau înaltă) şi de gradul de afectare a butucilor de viţă de vie.

 

Reducerea încărcăturii de rod

 

Ca o regulă generală, se impune ca la executarea tăierilor de rodire în plantaţiile viticole afectate de secetă să se lase o sarcină de rod mai redusă, armonizată cu vigoarea butucilor, în scopul redresării potenţialului vegetativ şi productiv al acestora.

În cazul plantaţiilor clasice, la care viţele au fost conduse în formă joasă, tăierile de refacere vor consta în reducerea încărcăturii de rod prin scurtarea lungimii coardelor şi sporirea numărului cepilor de înlocuire. Dacă din cepii de înlocuire nu apar lăstari se vor ciupi lăstarii care apar pe butuc din ochii dorminzi, când aceştia ajung la 4-5 frunze, pentru a se asigura elementele de rod pentru anul următor.

Primavara in vie CANVA (1)_b

sursa foto: canva.com

În cazul formelor de conducere pe tulpini (semiînalte sau înalte) tăierile de refacere se vor realiza diferenţiat, în funcţie de gradul de afectare al butucilor de viţă de vie. La formele de conducere în cordon bilateral, în situaţia în care cordoanele s-au uscat parţial acestea se pot reface “din mers”.

Tăierile de refacere sau de rodire se vor executa în mod obligatoriu în perioada de repaos vegetativ, înainte de declanşarea plânsului viţei de vie, pentru a se evita pe cât posibil pierderile de apă din rezerva butucilor.
De asemenea, se va ţine cont ca rănile rezultate la tăierea în uscat să fie cât mai mici şi mai puţine.

Mulţumim pentru informaţii Elena Brânduşe, ICDVV Valea Călugărească

Vizualizat: 574 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Scottish Highland - vaca scoţiană, rasa care se întreţine singură

Scottish Highland - vaca scoţiană, rasa care se întreţine singură

Proprietarul uneia dintre cele mai mari ferme de bovine Scottish Highland din România, Nicolae Ibăşfălean, vrea să-şi lichideze afacerea înființată în urmă cu 12 ani. Pare cumva greu de înţeles, însă după ce am stat de vorbă cu fermierul, am convingerea că nu prea e cale de întoarcere. Lipsa motivaţiei, înaintarea în vârstă şi mai ales faptul că îi este tot mai greu să găsească oameni de încredere care să se ocupe de activitatea din fermă l-au determinat pe cel mai cunoscut crescător de vaci Highland din judeţul Sibiu să ia foarte serios în calcul opţiunea de a renunța la efectivul de animale. Printre argumente s-ar mai putea adăuga, desigur, şi dezinteresul românilor pentru carnea de vită premium. Pentru că, până la urmă, degeaba ai un produs de calitate dacă nu îl poţi valorifica.

Un reportaj de LIVIU GORDEA

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?