Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Lucrări de iarnă în pepinierele pomicole

Publicat: 17 ianuarie 2011 - 15:00
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

În prima lună a anului, în pepiniere se face controlul şi dirijarea postmaturaţiei seminţelor şi sâmburilor, apoi altoirea la masă, precum şi pregătirea solariilor pentru semănatul la ghivece şi s aplicarea tratamentului II, de iarnă, în plantaţiile mamă producătoare de ramuri altoi şi în livezile de seminceri, la avertizare.

Click pe poza pentru galerie!

În această lună, sămânţa şi sâmburii necesari pentru producerea de portaltoi sunt fie în stadiu de stratificare pentru semănatul în câmp sau la ghivece, fie s-au semănat deja în toamnă în şcolile de puieţi sau în câmpul I.


Postmaturaţia seminţelor şi a sâmburilor

Sămânţa stratificată trebuie controlată periodic, cel puţin o dată pe lună, urmărindu-se umiditatea, începutul încolţirii, atacul de şoareci şi apariţia mucegaiului.

Dacă nisipul şi-a pierdut umiditatea, se umectează prin lopătare până în momentul în care, la strângerea în mână, amestecul rămâne cocoloş fără să se scurgă apă din el. Dacă sămânţa a încolţit, se renunţă la lopătare, pentru a evita ruperea colţului.

Atunci când seminţele au început să încolţească şi nu se pot semăna în câmp sau în solarii din diferite motive (timp nefavorabil), acestea se pun în amestecul de sămânţă, format din nisip, gheaţă sau zăpadă, în straturi. Astfel, temperatura coboară la 1°C. Căldura, deşi accelerează procesul de postmaturaţie al seminţei, opreşte în schimb creşterea colţului.

Restratificarea seminţelor în zăpadă sau în gheaţă se recomandă şi pentru seminţele şi sâmburii care se seamănă în ghivece şi care nu au fost stratificaţi la timp, pentru a nu încolţi până în momentul semănatului.

În cazul apariţiei mucegaiurilor, sămânţa se lopătează şi se înlătură excesul de umiditate. Împotriva şoarecilor, se verifică plasa de ciur ce acoperă lăzile şi se pun momeli otrăvite.

 

Pregătirea altoirii la masă

Altoirea la masă se poate executa pe toată perioada de repaus vegetativ, în intervalul 1 decembrie - 1 aprilie. În luna ianuarie se continuă pregătirile pentru această lucrare, dacă nu s-au finalizat în decembrie. Astfel, în camera pentru altoire se asigură sursele de încălzire, de lumină, se pune apă în bazine sau în butoaie şi se instalează priza de forţă. În camera de forţare se asigură o temperatură constantă de 22-25°C şi 25-27°C.

Se achiziţionează rumeguş, parafină, foarfeci bine ascuţite şi bricege şi se face aprovizionarea lăzilor. Apoi se procură portaltoiul şi ramurile altoi, care trebuie să aibă grosimea de minim 8-10 mm până la 18 mm (la nuc) în zona de îmbinare a altoiului cu portaltoiul.

Portaltoii se stratifică la nisip pentru a se putea manipula şi la îngheţ. De asemenea, ramurile altoi se recoltează la temperaturi de peste 3-4°C, dacă nu sunt deja în beciuri sau în depozite din toamnă.

Nu este recomandabil ca ramurile altoi să se recolteze în timpul altoirii, deoarece pot fi afectate de ger sau substanţele de rezervă se pot transforma (în uleiuri şi hidraţi de carbon) la ieşirea din repausul absolut, efectând negativ prinderea la altoire.


Pregătirea semănatului la ghivece

În a doua jumătate a lunii, scheletele metalice ale solariilor se acoperă cu folie de polietilenă după ce terenul de sub ele a fost curăţat de zăpadă şi de gheaţă. Folia se aşterne şi pe sol. Apoi se pregătesc amestecurile de pământ, care se pun în ghivece şi se aşază în solar.

POSTMATURAŢIA SEMINŢELOR

Tabel maturaţie seminţeClick pe poza pentru galerie!

 

RECOLTAREA RAMURILOR ALTOI

La începutul lunii ianuarie încă se mai pot recolta ramuri altoi pentru altoirea în masă şi în câmp, cu ramura detaşată sau în ochi crescând.

Tăierea la cep se execută în zilele mai călduroase, scurtând portaltoiul la 12-15 cm deasupra punctului de altoire.

În pepinierele din zone ferite de vânturi puternice sau adăpostite natural, în special la măr, cepul se poate înlătura complet. În celelalte zone, lucrarea se amână pentru luna martie. Totodată se verifică ochii prinşi, iar portaltoiul cu ochiuri neprinse se lasă mai lung, scurtându-se la 20-25 cm de la sol.

Tăierile aplicate pomilor marcaţi pentru recoltarea de ramuri altoi şi seminceri constau în scurtări mai drastice, pentru a determina creşteri anuale în număr mare şi viguroase. Scurtările se fac după ce în prealabil s-au făcut şi tăieri de rărire corespunzătoare, pentru a favoriza coacerea uniformă a lemnului la ramurile altoi.

În livezile de seminceri, tăierile se aplică în mod obişnuit, în funcţie de vârsta pomilor, de creşteri etc.

Vizualizat: 1065 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?