Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Lipsa forţei de muncă schimbă agenda livădarilor

Publicat: 12 februarie 2019 - 23:09
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Deşi “după manual”, luna ianuarie este mai degrabă una liniştită în pomicultură, mai nou, o serie de fermieri se încumetă să execute diverse lucrări agricole. Cauza principală ţine de lipsa forţei de muncă, fapt care îi împinge pe fermieri să intre mai devreme în livezi. Disponibilitatea personalului şi temperaturile sunt doi factori importanţi în ecuaţia lucrărilor din iarnă în pomicultură. 

Ce tip de lucrări se pot face iarna în plantaţiile pomicole, detalii privind execuţia lor şi alte lucruri utile am aflat din discuţiile purtate cu câţiva livădari experimentaţi.

Livada iarna_b

Regimul de temperatură recomandat în perioada tăierilor
Marius Roman, director tehnic la Pepinierele Roman din comuna Afumaţi, judeţul Ilfov, afirmă că în ianuarie se pot efectua tăieri la unele specii, însă doar cu respectarea anumitor condiţii. “În luna ianuarie se pot demara, mai ales în plantaţiile cu suprafeţe mai mari, lucrările de tăieri de rodire şi de fructificare, în special la speciile sămânţoase - măr, păr, gutui. Bineînţeles, se vor evita zilele cu temperaturi excesiv de scăzute. În principiu, aceste lucrări se pot declanşa în a doua parte a lunii ianuarie”, îşi începe relatarea inginerul Marius Roman.
Interlocutorul nostru detaliază: “În principal, este de preferat ca în momentul în care aplicăm tăierile, în timpul zilei să avem temperaturi pozitive, iar în timpul nopţii, imediat după tăieri, este indicat ca ele să nu fie excesiv de scăzute. {i când spun excesiv de scăzute mă refer la minime de sub -7oC...-8oC. Nu este recomandat să ne apucăm să facem astfel de tăieri cu o zi sau câteva zile înainte de momentul când avem avertizări că în perioada imediat următoare vin valuri cu temperaturi foarte mici. De aceea, este important ca fermierii să-şi sincronizeze lucrările cu prognozele meteo”.
În ciuda faptului că anumite specii sunt mai rezistente, directorul tehnic de la Pepinierele Roman recomandă ca deţinătorii de grădini familiale, cu suprafeţe mai mici, să nu efectueze tăieri în ianuarie. “Dacă ne gândim la grădinile familiale, unde există un număr mai mic de pomi, este bine să evităm să tăiem în luna ianuarie şi să aşteptăm până prin februarie. Dar dacă avem un număr mai mare de pomi şi ştim că nu vom reuşi să tăiem toţi pomii în timp util, atunci se poate începe încă din a doua jumătate a lunii ianuarie la speciile sămânţoase. Urmând să se continue tăierile în a doua parte lunii februarie cu celelalte specii, cum sunt prunul, cireşul, vişinul etc. Ultimele care vor fi tăiate sunt speciile termofile - cais, piersic, nectar”, menţionează Marius Roman.

Livada iarna_b

Tratamente de iarnă
O altă lucrare care se poate executa în luna ianuarie este efectuarea de tratamente. “Dacă din diverse motive, în perioada sfârşit de noiembrie - decembrie, nu s-au putut efectua tratamente cu produse pe bază de cupru, acestea se pot aplica în „ferestrele” iernii, atunci când avem temperaturi pozitive, iar pomii sunt cât mai uscaţi. Mă refer la faptul că pomii nu sunt umezi de la polei, brume ori zăpadă, iar temperatura este de peste 5oC”, arată reprezentantul Pepinierelor Roman.
Cât priveşte produsele pe care Marius Roman le-a folosit în anii precedenţi, menţionăm, cu titlu de exemplu: Champ 0,4%, zeamă bordeleeză 1%, Funguran 0,4% şi sulfat de cupru 3%.
Directorul tehnic al societăţii Pepinierele Roman spune că, tot în ianuarie, fermierii pot efectua anumite evaluări ale mugurilor floriferi pentru a afla dacă aceştia au fost afectaţi de temperaturile negative. “După perioadele geroase din cursul lunii ianuarie se pot face nişte evaluări ale mugurilor floriferi, în special la speciile termofile de cais, piersic şi nectarin, dar chiar şi la cireş şi vişin. Procedeul constă în recoltarea unor ramuri de rod, prin secţiuni longitudinale, care ulterior se pot pune în casă, aşa cum se pun florile în vază, la temperatura camerei, urmând să vedem cum vor evolua mugurii. Aşteptăm ca aceştia să înflorească, iar după 10-12 zile vom şti cum stau lucrurile. Prin regula de trei simplă aflăm care ar fi procentul de muguri afectat de îngheţurile excesive. Astfel, fermierul obţine o imagine a ceea ce se întâmplă. Este foarte important, deoarece în funcţie de aceasta va şti cum o să taie şi cum o să-şi normeze mugurii de acum înainte”, explică Marius Roman.
Pepinierele Roman deţin plantaţii pomicole în trei locaţii, după cum urmează: 18 hectare la Drajna, judeţul Călăraşi, 12 ha la Cuşereni, judeţul Ialomiţa, şi 8 ha la Afumaţi, judeţul Ilfov.

Alegerea răului mai mic
În opinia lui Iurii Berzoi, administrator la societatea Florafruct SRL din localitatea Valea Lungului, comuna Breasta, judeţul Dolj, în zilele noastre, unul dintre criteriile de execuţie a lucrărilor este existenţa forţei de muncă. “Tăierile se pot face, de regulă, după ce trece pericolul de îngheţuri mari. Dar în situaţia de astăzi, faci lucrarea atunci când ai cu cine să o execuţi. Chiar dacă e în pericol ca unele vârfuri să mai îngheţe, e mai puţin rău decât să nu tai deloc. În prezent sunt probleme mari din cauza lipsei personalului. Aşa că, în funcţie de timp, facem şi tăierile în ianuarie”, explică Iurii Berzoi.
Reprezentantul Florafruct precizează: “În agricultură există situaţii când trebuie să alegi între două rele şi atunci mai bine rişti şi faci tăierile în ianuarie decât să rămâi cu ele nefăcute. Cei care deţin suprafeţe mai mari şi nu au suficienţi oameni pentru tăieri sunt nevoiţi să le efectueze şi în luna ianuarie. Noi tăiem şi acum (n.n. - prima săptămână din decembrie 2018), când temperaturile sunt de 2-3oC. {i vom tăia cu siguranţă şi în ianuarie”.

Plantări în ianuarie
De asemenea, interlocutorul nostru şi-a planificat ca în luna ianuarie să efectueze plantări la prun şi la păr. “În funcţie de temperatura exterioară, planificăm să efectuăm plantări în ianuarie. Dacă vremea ne permite să putem intra în teren, vom începe plantatul. Vrem să mai plantăm 2,5 hectare de prun şi vreo 2 hectare de păr”, declară Iurii Berzoi.
Administratorul Florafruct doreşte să sublinieze că efectele lipsei personalului se resimt din ce în ce mai puternic în ultima vreme, ajungând să influenţeze în mod vital politica fermei. “Întâmpinăm probleme mari din cauza lipsei de personal. Noi lucrăm numai cu angajaţi, nu folosim deloc zilieri. Astfel că trebuie să mă organizez în aşa fel încât să le asigur flux de lucru tot timpul. De aceea, chiar şi iarna, când apare o fereastră, ieşim în câmp şi facem lucrarea”, susţine Iurii Berzoi.
Societatea Florafruct SRL, înfiinţată în 2002, deţine o pepinieră pe suprafaţa de 10 ha, precum şi plantaţii de cais (15 ha) şi de prun (11 ha).

„De păr şi de prun nu ne atingem în iarnă“
Marius Tudorean este administrator la Pepiniera Moara, localitatea Moara Carp, cât şi consultant la societatea Agrofruct SRL din Fălticeni, judeţul Suceava.
În privinţa lucrărilor din ianuarie, Marius Tudorean spune că execută tăieri în anumite condiţii. “În ianuarie, dacă timpul va permite, vom intra la tăieri sub diferite forme, tăieri de formare, de rodire, de curăţire. Executăm astfel de tăieri doar la mărul adult. Merii tineri, care sunt de un an ori doi ani, nu-i tăiem deloc. De asemenea, de păr şi de prun nu ne atingem în iarnă“, ţine să precizeze interlocutorul nostru.
Cât priveşte condiţiile, Marius Tudorean declară: “Tăierile se fac doar dacă vremea permite, în sensul că trebuie să avem temperaturi cât mai bune. Dar nu mai jos de -1...- 2 grade Celsius. Deci, trebuie să căutăm ferestrele din iarnă în care să putem executa lucrările”.
O altă lucrare pe care Marius Tudorean o face în luna ianuarie este fertilizarea. “Fertilizările pe timp de iarnă, pentru cei care au posibilitatea să le facă, sunt foarte benefice pentru pomi, vă spun asta din experienţă. Noi fertilizăm cu gunoi de grajd. Dacă zona permite, deţii utilajele necesare, iar zăpada nu este prea mare, se pot face platforme”, mărturiseşte Marius Tudorean.
Ce cantitate de gunoi se administrează la hectar? “Noi stabilim cât administrăm în funcţie de analiza de sol pe care o efectuăm anual. De regulă, ne-am dori să punem în jur de 30 de tone la hectar, dar nu prea avem de unde. De aceea, dacă reuşim să punem 20 de tone la hectar, putem spune că suntem mulţumiţi”, susţine Marius Tudorean.
Cum procuraţi gunoiul de grajd? “Bună întrebare! Gunoiul de grajd îl găsim destul de greu, pentru că la noi în zonă nu prea se ţin animale, dar până la urmă reuşim să-l obţinem. Căutăm pe la particulari şi din fiecare loc adunăm câte puţin. Acesta costă în jur la 150 de lei tona, depinde şi cum ne înţelegem cu oamenii. Care au mai mult gunoi, îl dau mai ieftin, depinde de situaţie. Noi ne ocupăm şi de transportul gunoiului, de tot”, arată Marius Tudorean.
Plantaţia Pepinierei Moara se întinde pe 0,5 ha, iar livada de la Agrofruct ocupă 30 ha.


PROTEJAŢI POMII DE ATACUL IEPURILOR
Iarna în livezi pot interveni atacuri din partea unor rozătoare, cum sunt iepurii. Cum îşi pot proteja fermierii pomii? “În funcţie de iarnă, pot exista atacurile cu rozătoare, în special mă refer la iepuri. Ce se poate face? Pomii se pot înfăşura cu un fel plase din material sintetic, care îi protejează. Se poate cumpăra, de regulă, din magazinele cu produse pentru solarii. Costă în jur de 2-3 lei metrul pătrat”, recomandă Iurii Berzoi.


Un articol publicat în revista Ferma nr. 1/228 (ediţia 1-31 ianuarie 2019)

Vizualizat: 1442 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Dupa două campanii de recoltat cu combina John Deere S770i cu heder de tip vario de 9 metri rezultatele au fost pe măsura aşteptărilor. „Am recoltat într-o singură zi peste 230 de tone, în condiţiile în care oricum s-a ieşit târziu în câmp. Cu această combină poţi recolta fără probleme 35 de hectare într-o zi. Şi în condiţiile noastre de lucru, că intrăm la recoltat la ora 11-12 şi terminăm la 9 seara. Pentru că noi suntem producători de sămânţă şi trebuie să avem umiditatea corectă, să curăţăm foarte bine combina, şi nu doar de la o cultură la alta, chiar şi între diferite soiuri de grâu” - Willy Tavares

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?