BAyer 1200x150
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Legumicultura a luat-o pe un drum înfundat

Publicat: 10 octombrie 2014 - 16:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Genica Dumbravă are experiență în domeniu încă din anii ’70. De profesie economist, a lucrat numai în ferme horticole și - așa cum ne spune - de atunci a prins pasiune și dragoste pentru legumicultură. După ce s-a lichidat fosta Societate Horticolă Poiana, la care muncea, a fost nevoită să urce pieptiș „Gologota privatizării”.

Click pe poza pentru galerie!

„Ar trebui să nu mor în 10 ani ca să nu rămân datoare!”

Am pornit cu sapa și, iată, am ajuns să facem investiții an de an. În 2009 am început să implementăm un proiect prin PNDR privind realizarea unui centru de depozitare/prelucrare legume, ce a costat peste 1,5 milioane de euro. Acum avem depozitul de legume și zona de recepție acoperită, proiect a cărei valoare eligibilă se ridică la 879.800 euro. Mă încearcă un sentiment de dezamăgire că ne-am înhămat la prea mult; e o investiție mare, ar trebui să nu mor în 10 ani de acum încolo ca să nu rămân datoare la bănci!”, a susținut cu oarecare amărăciune fermiera. 

La Poaina l-am întâlnit și pe Georgel Mircia, legumicultor din comuna Unirea, județul Brăila, care lucrează cu Bejo de un deceniu. Este mulțumit de parteneriat, de genetica oferită de această companie. În ferma lui de la Unirea, morcovul este cultura profitabilă. L-a plantat în perioada optimă și în luna august avea o densitate de circa 60 mii de plante la hectar. „Lucrez 25 ha cu legume; morcovul ocupă șase hectare, ceapa - opt, restul terenului este cultivat cu păstârnac, cu pătrunjel, cu varză... A fost un an dificil, slăbuț ca prețuri și vânzări. Am produs peste 50 de tone de ceapă și sunt nevoit s-o dau engros cu 0,60 lei/kg, preț care se menține de peste 16 ani!”, susține legumicultorul. Acesta a continuat spunând că în cultură a intrat mana, dar a reușit s-o stopeze prin mai multe tratamente, cu costuri suplimentare. „Consider că legumicultura e pe un drum înfundat, merge din ce în ce este mai prost. Vin din afară legume, iar cheltuielile noastre sunt din ce în ce mai mari, boli mai multe, dăunători mai mulți. Apar noi tehnologii și produse și trebuie să ținem pasul cu ele, dar e din ce în ce mai greu!”, ne-a declarat Georgel Mircia, pentru care legumicultura este o afacere de familie.

 

Unul din trei legumicultori lucrează nefiscalizat

Sunt mai multe probleme în acest sector; unii fermieri sunt autorizați, plătesc corect impozite și taxe la stat și au un preț de livrare ceva mai ridicat, ca să fie în profit. Dar sunt și unii, nu puțini la număr, care nu au producția fiscalizată și nici forță de muncă angajată legal. Aceștia ies pe piață cu un preț mai mic! Și atunci când vine samsarul să cumpere marfa, la cine se oprește? La fermierul fiscalizat, care nu mai are de unde să mai lase din preț, sau la cel nefiscalizat, care uită de munca lui, pe care nici nu o ia în calcul? Sigur că la cel care vinde mai ieftin și strică prețul pe piață! Eu zic că unul din trei legumicultori, dacă nu și mai mult, lucrează nefiscalizat”, ne-a declarat un alt participant la eveniment.

 

Lipsa unui studiu serios de piață 

Lin Popa, reprezentantul unuia dintre partenerii de afaceri ai companiei Bejo, a ridicat problema lipsei sau a nefuncționalității piețelor de gross, care ar putea absorbi o bună parte din producție și ar face prețul corect pentru toată lumea. Acestea ar trebui să fie dotate corespunzător cu instalații de condiționare, de spălare, calibrare și de ambalare a legumelor. „Așa toată lumea vinde aiurea și brambura, iar cine produce de calitate și cu costuri mai mari nu poate să vândă, că intră marfă suficientă cu preț mai mic pe piață”, susține Popa. Interlocutorul a inventariat și alte probleme, între care lipsa de organizare a legumicultorilor, dar și inexistența unui studiu serios de piață! În acest moment, nu se știe cu exactitate ce se cere în piață, ce preferă cumpărătorul, iar fiecare cultivator procedează după cum îl duce capul, la modul empiric. „La noi există o piață dezorganizată. Statul român trebuie să se implice mai activ în problemele fermierilor. De frica orânduirii comuniste, am renunțat la multe lucruri bune. S-a pierdut echilibrul în care statul trebuia să fie mediator, acum parcă nu mai are nici un rol, este ca un meci fără arbitru. Sunt perioade când avem ori supraproducție, ori criză, nu se știe care este necesarul de consum intern și excedentul pentru export. Iar la marfa pentru străinătate sunt niște parametri de producție și de calitate, niște exigențe pe care noi nu prea le îndeplinim. Apoi sunt verigi legate de depozitare, de condiționare, de calibrare, de prelucrare, care ne lipsesc nouă, micilor legumicultori”, consideră Lin Popa.

Vizualizat: 844 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Grădina lui Piper - o livadă intensivă, irigată și protejată

Grădina lui Piper - o livadă intensivă, irigată și protejată

O afacere de familie, consolidată cu ajutorul fondurilor europene, produce 500 de tone de fructe pe an, în livada intensivă de la periferia municipiului Arad.
 
Redactor: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radi
Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?