Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Legumicultorii nu au răgaz. Ce lucrări se fac acum?

Publicat: 08 februarie 2022 - 14:34
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Mulţi dintre legumicultori au început lucrul în solar încă de la sfârşitul anului trecut. Atunci au pregătit răsadniţele şi au semănat. Culturile extratimpurii de tomate îşi urmează ciclul vegetativ normal.

Producerea unui nou ciclu de legume extratimpurii şi timpurii în spaţii protejate se desfășoară la foc continuu. Cum se pregătesc legumicultorii pentru a ieşi primii pe piaţă cu trufandale?

 

Roşia de Dăbuleni, în grafic


„Am înfiinţat cultura de tomate în substrat vegetal şi în plăci alveolare de 104 poziţii. Pe 8 ianuarie am început repicatul la tomate în caserole cu 32 de spaţii de nutriţie. Am produs un răsad viguros şi sănătos, în lungime de 12-15 cm cu un sistem radicular bine format”, susţine Viorel Gherghe din Dăbuleni. Ca de fiecare dată, la muncă îl ajută soţia sa.  

Încălzirea spaţiului de producţie se face prin pardoseală, iar un godin asigură temperatura optimă. Răsărirea a fost de aproape sută la sută.

„Aşteptăm să se facă vremea bună şi în trei săptămâni, undeva la sfârşitul lunii ianuarie, trecem la plantatul tomatelor în solar. Apoi, peste încă o lună de zile vom ieşi pe piaţă în Râmnicu Vâlcea să vindem roşia gustoasă de Dăbuleni”, adaugă cultivatorul.

lucrari in solar febr 2022_b 

Cât costă ciclul de producţie?


În comuna Cuca, judeţul Galaţi, legumicultorii pregătesc solariile pentru semănat. Cezar Căruceru deţine un spaţiu protejat de 8 ari în care pune două culturi: tomate şi castraveţi. În luna ianuarie a terminat făcut reparaţiile necesare, dezinfecţia solarului şi a solului şi s-a aprovizionat cu folie pentru 1400 mp, substrat vegetativ (mraniţă, nisip şi pământ de pădure), seminţe şi îngrăşăminte, cam tot ce-i necesar producerii răsadului.

“Pentru acest nou ciclu de producţie îmi trebuie cam 40 de mii lei capital de lucru, cu peste 20% mai mult decât anul trecut. Am grijă ca solarul să fie curăţat, luminos, bine aerisit şi să asigur o temperatură a solului între 22 şi 26oC. La jumătatea lunii februarie, în data de 15, semăn hibridul extratimpuriu Magnus F1, care nu mi-a înşelat aşteptările în privinţa producţiei. Când plantele au format o frunză-două, probabil pe 5 martie, realizez transplantarea pentru asigurarea unui spaţiu de nutriţie mai mare, iar în jurul datei de 5 aprilie plantez răsadul în solar. De asemenea, în timpul repicării am grijă să înlătur plantele slab dezvoltate şi să elimin vârfului rădăcinii pivotante pentru a determina o mai bună ramificare”, ne-a declarat legumicultorul.  

lucrari in solar salata_b 

Muncă în folos… comunitar!


Cezar Căruceru s-a declarat nemulţumit de rezultatele muncii de anul trecut. Producţia obţinută a fost bună, numai că nu a reuşit să o comercializeze în întregime. Aşa că a hotărât să doneze câteva zeci de tone de roşii şi castraveţi la Mănăstirea Adam din judeţul Galaţi, la un centru de copii cu dizabilităţi şi un aşezământ social în judeţul Alba.  

“Eu am solarul chiar lângă târgul săptămânal din centrul comunei şi am constatat un lucru ciudat. Mulţi săteni nu cumpără de la noi, cei care producem legume, proaspete şi sănătoase, fie pentru că li se par că sunt… contrafăcute (!?!), fie că nu vor să-i îmbogăţească pe cei care muncesc!!!”, susţine Cezar Căruceru.

 lucrari in solar rosie_b

Citeste în Revista FERMA, ediţia 1-14 februarie 2022, despre o nouă tehnologie la repicare!

 

Ingredientele succesului


“De asemenea, am grijă ca tăviţele alveolare să le îmbăiez într-un amestec de 10 ml de îngrăşământ foliar (Kent) şi un stimulator al creşterii plantelor şi dezvoltării fructelor, tot 10 ml, dizolvate în 10 litri de apă. La udarea răsadurilor replicate voi folosi un compus de 10 ml Bioact Veg (stimulator al creşterii vegetative) în amestec cu 10 ml Evo Plant Plus (îngrăşământ organic) o dată pe săptămână, timp de 14 zile”, explică Cezar Căruceru care, în urma aplicării acestei reţete, aşteaptă ca tinerele plante să dezvolte un sistem radicular bogat, bine conturat, sănătos şi să crească viguros.


Vezi AICI 7 REGULI PENTRU RĂSADNIŢE!


un articol de

Marian MUŞAT

Vizualizat: 836 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Când este perioada optimă pentru recoltarea merelor? Cum le depozităm și unde? Ioan Jula, pomicultor din jud. Sibiu, ne dă câteva sfaturi legate de păstrarea merelor peste iarnă pentru cei care au o livadă mică în curte.

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?