Concurs Ferma
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Legumicultori, ATENŢIE la PĂIANJENUL ROŞU COMUN!

Publicat: 12 iunie 2017 - 09:55
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Păianjenul roşu comun este considerat un dăunător problemă pentru culturile de legume (câmp şi spaţii protejate), având un număr mare de plantă gazdă, începând cu: legume, buruieni, pomi, viţă-de-vie, flori şi terminând cu plantele ornamentale.

Simptome ale prezenţei dăunătorului
Inamicul culturilor horticole se localizează pe partea inferioară a frunzelor, în apropierea vaselor mari de transport, iar pagubele sunt reprezentate de hrănirea prin înţepare, distrugerea celulelor ţesutului foliar şi sugerea sucului celular.
Primele simptome vizibile pe partea superioară sunt mici puncte clorotice ce vor deveni galbene, într-o zonă restrânsă a frunzelor- prezenţa unor vase mai mari de transport în zona respectivă poate fi un indiciu suplimentar privind prezenţa paianjenilor.
Ulterior, zonele afectate se măresc, atât ca suprafaţă (hrănire intensă a unui număr mai mare de indivizi), cât şi ca număr pe frunze (unii indivizi migrează către alte zone ale frunzei).
“Înţeparea celulelor se produce din loc în loc, în formă de cerc, rezultând, astfel, forma tipică a punctelor circulare de sucţiune a păianjenului roşu comun. După ce celulele epidermale sunt înţepate, ele se colapsează, iar sucul celular este supt de către dăunator. Hrănirea intensă şi unirea punctelor iniţiale distruse duc la formarea de leziuni uniforme, frunzele afectate capătând un aspect albicios care devine în scurt timp maroniu. Prin distrugerea celulelor în timpul hrănirii, ţesutul foliar din zona afectată colapsează, stomatele învecinate sunt distruse şi, implicit, funcţia respiratorie este mult micşorată.
Frunzele afectate pe toată suprafaţa îşi schimbă treptat culoarea, se îngalbenesc şi se usucă”, ne-a declarat dr. ing. Costel Pohrib, liderul Asociaţiei pentru Agricultură Avansată.

paianjenul-rosu-comun-01_b

Specialistul a susţinut că pe frunzele afectate mai poate fi observată o pânză de păianjen foarte fină în reţeaua careia indivizii aflaţi în diferite faze de dezvoltare sunt mai bine protejaţi de factorii de mediu neprielnici (vânt, ploaie), dar şi de acţiunea tratamentelor chimice.
În afara foliajului, păianjenul roşu comun se poate localiza şi hrăni şi pe fructe, scăzând considerabil calitatea acestora.

Metode de prevenire şi combatere
• Irigarea constantă a plantelor şi menţinerea unei umidităţi relative a aerului peste 70%, reduc foarte mult instalarea primelor colonii de păianjeni în culturile de legume. Plantele aflate sub stres hidric, uşor ofilite, sunt foarte uşor atacate de către păianjeni.
• Din cauza unui spectru foarte mare de plante gazdă cu care se poate hrăni, păianjenii au o capacitate genetică deosebită de a dezvolta rezistenţe la substanţele aplicate pentru combaterea lor.

În funcţie de programele de combatere aplicate, anumite populaţii pot capăta rezistenţă la diferite pesticide pentru o perioadă de timp, pot apărea fenomene de rezistenţă încrucişată sau o explozie a populaţiilor de păianjeni într-un timp foarte scurt, în urma creşterii rapide.
Tratamente chimice:
Pe cale chimică, păianjenul roşu comun poate fi ţinut sub control cu următoarele pesticide: Floramite 240 SC, Milbeknock, Nissorun, Vertimec, Voliam Targo, recomandă specialiştii Marcoser.

Vizualizat: 1214 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!