Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Legumele românești: prioritate la raft

Publicat: 17 mai 2022 - 01:01
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Cererea mare din ultima perioadă pentru produsele autohtone a demonstrat cât de importantă este agricultura locală și că merită să investim în legume și verdețuri românești.

Motivele sunt multiple, mai ales dacă ne referim la gustul autentic, disponibilitatea rapidă și grija fermierilor de aici pentru lucrul bine făcut. Până la aceste rezultate, legumicultorii trebuie să își planifice lucrările tehnologice, astfel încât să ocolească toate problemele care se pot ivi.

 

PROVOCĂRI DE SEZON CU IMPACT ECONOMIC MAJOR


Un patogen des întâlnit la mai multe specii de legume (tomate, ardei, varză, vinete, salată) este putregaiul cenușiu (Botrytis cinerea). Apariția acestuia este favorizată de umiditatea excesivă, iar, în cazul culturilor solanacee, de condensul provocat de diferențele mari de temperatură interior - exterior. Se manifestă sub forma unor pete moi, cu spori de mucegai, care se extind rapid în cultură, provocând pierderi majore de producții, chiar și după recoltare. 

 

CUM SE MANIFESTĂ BOALA?


Alternarioza morcovului (Alternaria dauci), a verzei (Alternaria brassicae) și a prazului (Alternaria porri) sunt, de asemenea, boli păgubitoare. 

• La morcov, boala atacă, în principal, frunzele, acestea căpătând un aspect de ars. Pe măsură ce infecția avansează, foliajul se ofilește, astfel încât recoltarea (mai ales cea mecanizată) este dificilă. 

• La varză, semnele bolii sunt vizibile sub forma unor cercuri concentrice închise la culoare, înconjurate de zone „arse”, care determină un aspect necomercial și, ca urmare, duce la imposibilitatea expunerii pe raft a recoltei. 

• Și la praz, semnele infecției sunt reprezentate tot prin pete „arse” pe frunze.

• La tomate, ardei și vinete, făinarea (Leveillula taurica) se manifestă sub formă de pete prăfoase sau albicioase la nivel foliar, care se extind într-un timp relativ scurt și conduc la îngălbenirea, uscarea și căderea acestora. Ca urmare, legumele se opresc din creștere sau au dimensiuni reduse, necorespunzătoare calibrelor standard impuse pentru comercializare. 

 

Mai multe probleme, aceeași soluție


Aplicat de 2-3 ori pe sezon, în doză de 0,75 - 1,5 kg/ha (în funcție de recomandările de pe etichetă și din materialele de promovare cu privire la specia la care se efectuează tratamentul), cu intervalul între aplicări specificat în aceste documente, SYREX STAR asigură un control excelent împotriva bolilor cu impact economic major, contribuind la prelungirea perioadei de depozitare și păstrare a legumelor.

Foto 1 Făinarea la tomate (Leveillula taurica)_bFoto: Făinarea tomatelor (Leveillula taurica)

Foto 2 Putregaiul cenuÈ™iu la ardei (Botrytis cinerea)_bFoto: Putregaiul cenușiu la ardei (Botrytis cinerea)

Foto 3 Alternarioza verzei (Alternaria brassicae)_bFoto: Alternarioza la varză (Alternaria brassicae)

 

DOUĂ SUBSTANȚE ACTIVE


Eficacitatea foarte bună a fungicidului SYREX STAR, ce prezintă o selectivitate ridicată la toate plantele de cultură la care este omologat, se datorează combinației unice a două substanțe active cu performanță superioară și cu mod de acțiune diferit:

• Boscalid (26,7%), una dintre cele mai eficiente substanțe disponibile pentru controlul bolilor fungice din piață, cu sistemie locală și dublă mișcare în plantă;
• Piraclostrobin (6,7%), cu rol preventiv în controlul patogenilor, având absorbție translaminară și translocare acropetală.

Pentru detalii suplimentare, contactați reprezentanții de vânzări Kwizda Agro Romania +40 37 208 97 00 .

un articol realizat de KWIZDA AGRO ROMANIA

Mai multe pe această temă www.kwizda-agro.ro

Vizualizat: 1290 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Când este perioada optimă pentru recoltarea merelor? Cum le depozităm și unde? Ioan Jula, pomicultor din jud. Sibiu, ne dă câteva sfaturi legate de păstrarea merelor peste iarnă pentru cei care au o livadă mică în curte.

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?