Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Legume ecologice și făină bio la târgul de produse agroalimentare românești din Galați

Publicat: 04 noiembrie 2022 - 14:37
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

„Foarte multă muncă, cheltuială şi profit mai puţin” – aşa poate fi considerat anul legumicol pentru familia Moruşcă din comuna Şendreni, judeţul Galaţi. Împreună cu ing. Doina Ragea, directorul executiv al DAJ Galaţi, i-am vizitat spaţiul de vânzare din Piaţa Centrală


O familie educată în cultul muncii

 

„Avem o fermă de legume cu 2.000 mp de solarii şi alte cinci hectare în câmp deschis unde producem mari cantităţi de roşii, ardei, castraveţi, vânătă, fasole păstăi, gogoşari, varză... 

La noi toată familia munceşte – fraţi, surori, copii - pentru că nu avem altă posibilitate, oameni care vor să muncească sunt foarte puţini, de-i cauţi cu lumânarea! Leonard, băiatul meu, inginer metalurg, s-a lăsat de meseria din Combinatul Siderurgic şi s-a dedicat afacerii de familie”, ne vorbeşte Veronica Moruşcă, cea care oferea spre vânzare legume clienţilor.

 

Grădina lui Moruşcă

 

Aşa aflăm că Grădina lui Moruşcă este una dintre fermele cunoscute în judeţul Galaţi care lucrează aproape ecologic. „Facem totul de la sămânţă, răsaduri şi până la cules şi vânzare la piaţă. Folosim metode moderne de polenizare naturală cu bondari aduşi de la o firmă din comuna Matca şi cu prădători naturali pentru controlul dăunătorilor.

De asemenea, fertilizăm terenul în fiecare toamnă cu îngrăşământ de la o fermă de păsări din comună, bine fermentat”, susţine legumicultoarea din Şendreni

Şi apoi continuă: „Piaţa a mers bine; castraveţii s-au vândut cu 5-6 lei kilogramul, roşia şi ardeii capia cu 6-7 lei/kg; murătura 5-6 lei kilogramul. Vindem şi într-o altă piaţă unde avem închiriate mai multe tarabe”.

Gradina lui Morusca_b


Costuri sezoniere de producţie de 100 mii de lei

 

Ferma Moruşcă are costuri de producţie pe fiecare sezon de producţie legumicolă ce se ridică până într-un miliard de lei vechi. Îngrăşămintele s-au scumpit nejustificat de mult, ca şi toate inputurile pentru agricultură, combustibiliul costă dublu, sămânţa profesională ca şi rumeguşul pentru a încălzi sobele au preţuri destul de mari.

 

Făina bio a unei firme de testări şi analize tehnice   

 

În imediata apropiere, am zărit un stand cu făină bio. Mihail Munteanu, reprezentantul firmei Praxis Automation Technology Engineering and Commissioning, oferea spre vânzare clienţilor produse ecologice.

„Nu avem ferma noastră, noi cumpărăm grâul certificat bio, îl procesăm la moara italiană din Tuluceşti şi vindem făina. Avem mai multe tipuri de făină, fără înălbitori, fără afânători”, precizează comerciantul.

Interesant este că această activitate de nişă a debutat în urmă cu doi ani. „Am început pas cu pas, adică vindeam cu... geanta, api cu maşina, acum vindem mai multicel! Este diferenţa între mentalitate şi putere de cumpărare. Până ce un client nu va lua un produs de la noi, nu se va convinge de calitatea lui”, susţine Mihail Munteanu. 

Mihail Munteanu - Faina bio_b


Ofertă variată

 

Circa 70 de tone de materie primă (grâu) este adusă de la un fermier din Corbu, judeţul Constanţa, şi procesată în decursul unui an.

„Împachetăm manual la pungi de un kilogram; dacă vor creşte vânzările, atunci vom lua şi o linie de automatizată. Oferta noastră este destul de variată: avem spre vânzare făină tip de 2 de zero, tip 550; integrală, tip 1250 din bob întreg, neagră tip 1100, făină neagră din secară bob întreg, făină din grâu spelta bob întreg şi mălaiul ecologic. Toate produsele sunt certificate, au analize”, subliniază interlocutorul.    

Potrivit acestuia, preţurile sunt ţinute jos pentru că oamenii nu au bani. Kilogramul de făină ar trebui să coste 10 lei pentru a acoperi cheltuilelile de producţie şi a rămâne un mic profit. Însă e la vânzareşi cu 6 lei/kg.

 

Firma unui patron cu cap de ... neamţ!

 

Patronul Virgil Filip - „cu cap de neamţ” (aşa cum ni l-a descris Mihail Munteanu) - a fondat compania Praxis Automation Technology Engineering and Commissioning în anul 2004, specializată pe activităţi de testări şi analize tehnice. El susţine financiar activitatea de comerţ cu făină bio care a început să meargă. Produsele sunt cerute tot mai mult de brutării din judeţ şi din Capitală, de persoane fizice care vor să mânânce sănătos!      

 

Caşcavalul lui Culiţă!

 

Alături, o rulotă cu Caşcavalul lui Culiţă! După ani de zile lucrați în Italia, o familie ambițioasă s-a întors acasă în Corod să pună pe picioare cu o afacere de succes. Tot a învățat în Italia implementează în comuna natală.

Din lapte autohton face niște brânzeturi care rivalizează cu cele mai fine specialităţi italiene şi franțuzeşti!

Gama produselor, calitatea ridicată, aroma deosebită a brânzeturilor produse de familia Culiță atrage tot mai mulţi clienţi care vor să consume brânzeturi maturate, sofisticate care satisfac și cele mai pretențioase gusturi culinare!

Cascavalul lui Culita_b

 

 un articol de

Marian MUŞAT

Vizualizat: 850 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Metripond - cântare de precizie cu dozare gravitaţională şi sistem de autoînvăţare

Metripond - cântare de precizie cu dozare gravitaţională şi sistem de autoînvăţare

Metripond - cântare de precizie cu dozare gravitaţională şi sistem de autoînvăţare

Malagrow - soluţii inovatoare pentru combaterea dăunătorilor Optigép îşi consolidează prezenţa în Transilvania Curiozități despre cerbi, ciute, căprioare și COARNELE DE CERB!
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?