Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

„Legume de Vidra” în top - rezultatele confirmă o cooperativă de frunte!

Publicat: 05 iulie 2018 - 18:57
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Revista Ferma a anunţat la începutul anului trecut succesul Cooperativei “LEGUME de VIDRA”, care în anul 2015 s-a clasat pe locul 9 în topul IMM-urilor din judeţul Ilfov, întocmit de Camera de Comerţ şi Industrie. Iată că în anul 2016, cooperativa s-a clasat mult mai bine, şi anume pe locul 5! 

„La ceas de bilanţ, avem cu ce ne mândri. Se poate observa că şi în anul 2017 au fost creşteri semnificative. Cele mai mari s-au înregistrat la dovlecei (de 6,5 ori), la ceapă verde (de aproape trei ori), dar şi la leuştean verde şi varză albă şi roşie, unde livrările către supermarket au fost mai mult decât duble. În aceste condiţii, bineînţeles că şi încasările membrilor cooperativei au crescut semnificativ, de la 1.050.323 lei în 2016, la 1.422.181 lei în 2017. O creştere de 35%! Venitul cooperativei a crescut şi el de la 16.520 euro la 25.283 euro. Sigur că cifrele economice au făcut posibilă cumpărarea celei de-a treia maşini de transport cu răcire, cu lift, precum şi a unui autoturism Dacia Logan, un laptop şi o imprimantă, dar şi aparatură de birotică. Urmare evoluţiei pozitive din anul 2016, Cooperativa Agricolă LEGUME de VIDRA a urcat pe locul 5 în top 10! Sperăm ca această tendinţă să se menţină şi în continuare”, ne-a declarat, cu bucurie-n glas, preşedintele de onoare al organizaţiei, Victor Lăcătuş.

Cooperativei LEGUME de VIDRA_b

Cinci ani de existenţă şi locul cinci în Top 10
Cooperativa Agricolă “LEGUME de VIDRA” a fost fondată în ianuarie 2013 de un nucleu de unsprezece legumicultori cu ferme în comuna Vidra (jud. Ilfov) şi de către un inginer agronom. Organizaţia a beneficiat de sprijinul a două fundaţii din România: Fundaţia Româno-Americană - care a oferit finanţarea - şi Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile - care a asigurat servicii de consultanţă şi suport operaţional.
Scopul declarat a fost acela de a îmbunătăţi calitatea vieţii cooperatorilor şi a comunităţii locale prin creşterea viabilităţii principalei activităţi economice practicate în comuna Vidra: cultivarea legumelor pentru consum în stare proaspătă.
În cei cinci ani de existenţă, cooperativa a experimentat o creştere constantă, atât în ceea ce priveşte numărul de membri înregistraţi (18 legumicultori), precum şi în ceea ce priveşte dinamica vânzărilor şi a veniturilor obţinute (vezi tabel).

Victor Lacatus_b

 

CIFRELE SUCCESULUI
Prezentăm câteva cifre semnificative realizate de Coperativa „Legume de Vidra” în anii 2016 şi 2017 privind livrările pe bază de contracte ferme, către Mega Image, una dintre cele mai extinse reţele de magazine din România.

TABEL: PRODUCŢII COMERCIALIZATE PRIN RETAIL

tabcoopm218_b
De asemenea, în cursul anului trecut, din solariile cooperatorilor din Vidra au mai fost livrate ritmic, pe baza înţelegerilor contractuale şi a graficelor stabilite, cantităţi însemnate de ardei lung, ţelină, pătlăgele vinete, castraveţi, broccoli, gulii ş.a.


ŞTIAŢI CĂ...
• Pentru ca roşia să se coacă în luna mai, ea trebuie semănată încă din decembrie?
• Pentru a avea fructe mari şi timpurii, plantele se copilesc (se rup copilii şi vârful) la două-trei inflorescenţe?
• Cu cât sunt irigate mai puţin culturile, cu atât fructele sunt mai gustoase?
• Toate plantele de ardei sunt verzi la început, după care, prin coacere, capătă culoarea galbenă, portocalie sau roşie?
• Vinetele pentru copt sunt cele de culoare neagră, lucioase şi moi la atingere?
• Vânăta este o plantă iubitoare de căldură, necesitând temperaturi ridicate pentru a creşte?
• Cei mai buni castraveţi cornişon sunt cei de circa 10 cm lungime?
• Irigarea insuficientă a castraveţilor determină gustul amar al acestora?
• Varza bună este cea cu frunza subţire alb-verzuie, care la apăsare este tare şi are un miros plăcut, de proaspăt?

 

Un articol publicat în revista Ferma nr. 5/210 (ediţia 15-31 martie 2018)

Vizualizat: 113 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Agricultura în pantă, o mare provocare! Iacob Boca a ales combina New Holland de la Agroconcept

Agricultura în pantă, o mare provocare! Iacob Boca a ales combina New Holland de la Agroconcept

Agricultura în pantă este o mare provocare pentru Iacob Boca. Chiar dacă îi spune Câmpia Transilvaniei, această zonă este împânzită de dealuri cu elevaţie destul de mare. De aceea are nevoie de tractoare puternice şi de utilaje mari, care să facă faţă lucrului în pantă. 

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?