Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Lavanda Laurei - satisfacţia unui vis împlinit

Publicat: 20 august 2018 - 16:16
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Tinerii soţi Laura şi Andrei Ignătoaie sunt, de patru ani, fermieri în satul Siliştea, Negreşti, judeţul Vaslui, acest statut fiind dobândit cumva de nevoie şi în urma înfiinţării culturii de lavandă pe pământul primit de la părinţi. 

Nevoia a derivat din faptul că, deşi fiecare avea câte un serviciu, nu s-au mulţumit doar cu statutul de salariaţi, ştiind că se apropia momentul sosirii pe lume a primului lor copil, o fetiţă, iar cheltuielile urmau să crească. Era necesară identificarea unei surse suplimentare de venit. Pe de altă parte, au dorit să nu irosească şansa pe care simţeau că le-au oferit-o părinţii, la rândul lor oameni gospodari, aflaţi, parcă, în aşteptarea confirmării faptului că nu au greşit punându-le pământul la dispoziţie şi că agricultura va avea un viitor mai bun cu ajutorul noii generaţii de fermieri. Din aceste motive principale au decis să caute soluţia cea mai potrivită pentru a face pământul să rodească şi pentru a câştiga. Au citit, au discutat, au cerut sfaturi şi pe fondul acumulării informaţiilor despre expansiunea, în România, a culturii de lavandă, Laura (30 de ani) şi Andrei (33 de ani) au ales să pornească şi ei pe drumul cultivării lavandei.

Lavanda Laurei - satisfacţia unui vis împlinitClick pe poza pentru galerie!

De la primii butaşi, la prima şarjă de ulei de lavandă
Fiind firi cumpătate, la început au plantat lavandă pe o suprafaţă mai mică, pe principiul că fiecare poate risca într-o afacere atât cât îşi permite să piardă. Pentru prima dată, în anul 2015, au plantat lavandă pe aproximativ zece ari de teren. Din fericire, nu au pierdut, ci au câştigat: cunoştinţe practice de specialitate, colaboratori, bani şi, mai ales, curajul de a continua şi de a dezvolta această activitate. ”După o perioadă de documentare, am plecat după butaşi şi am plantat lavanda fix la data de 1 mai 2015. Destul de târziu. A fost nevoie să udăm zilnic ca să nu pierdem butaşii. Fără a pune la socoteală costul terenului şi munca, am avut o cheltuială de aproximativ 2000 de lei doar cu plantele. Pentru pregătirea terenului şi pentru plantarea propriu-zisă, am muncit doar eu şi socrul meu. Am avut 1500 de butaşi, pe care i-am amplasat pe nouă rânduri. Până când ne-am hotărât să rămânem definitiv cu lavanda, toate lucrările au fost executate manual şi a fost destul de provocator, inclusiv la recoltare. Deşi a înflorit în iulie 2015, fiind primul an al acestei plante perene, florile au fost foarte mici. Am păstrat doar florile şi le-am valorificat la săculeţi. Abia din 2016 am început să obţinem producţii de luat în considerare. Deja, însă, am început dotările tehnice, fiindcă mi-am luat lecţia muncii manuale. Pe de altă parte, am început să colaborăm cu un alt producător din judeţul Vaslui, care deţine şi o distilerie de lavandă şi am obţinut prima şarjă de ulei”, îşi amintea Andrei Ignătoaie.

Extinderea suprafeţei şi diversificarea produselor
Obţinând o cantitate de 400 kg de floare de lavandă, din care au extras peste 8 litri de ulei, ceea ce corespunde unei producţii de peste 80 litri ulei/hectar, adică un nivel apropiat de maximul soiului, tinerii fermieri s-au simţit stimulaţi să proiecteze extinderea suprafeţei cu lavandă. De asemenea, din 2017 au trecut la diversificarea căilor de valorificare a recoltei, inclusiv prin transformarea uleiului şi a apei de lavandă în produse cu utilizare cosmetică, decorativă şi casnică (de tipul odorizantelor de cameră şi de maşină, lumânări cu aromă de lavandă). ”Primele produse din lavandă le-am obţinut cu bucuria omului care vede cele dintâi semne concrete ale împlinirii visului său. Dacă eu mă ocup mai mult de plantaţie, de partea de producere a florilor şi a seminţei de lavandă, soţia mea, Laura, este responsabilă de partea creativă, de prelucrare a materiilor prime şi de transformare a acestora în minunăţiile care ne aduc atâtea binefaceri şi atât de mult confort”, spunea Andrei Ignătoaie.

Procesarea lavandei a devenit o artă în familia Ignătoaie
“Pe parcurs, piaţa mi-a arătat şi altceva, respectiv faptul că permanent trebuie să creezi. Mie îmi place arta. De aceea, am făcut câteva încercări de a decora cutii de cadouri în care am introdus produsele noastre din lavandă. Am utilizat cel mai mult tehnica serveţelului şi au ieşit adevărate minunăţii, primite foarte bine de către beneficiari. Ne bucură mult faptul că românii au început să fie tot mai interesaţi de proprietăţile lavandei, care nu înseamnă doar mov şi molie. Lavanda are scop de relaxare a muşchilor, este antidepresiv, antiiflamator şi antiiritant pentru piele, apa de lavandă poate fi folosită după demachiere ca tonic pentru ten şi pentru îndepărtarea iritaţiei şi a petelor de pe faţă. Acum, avem în lucru alte produse inovative, pe bază de ulei esenţial de lavandă, dar combinat cu alte tipuri de ulei. Suntem la stadiul de testări, să vedem cum se comportă, cât rezistă în timp, la diferiţi parametri de temperatură etc”, explică Laura Ignătoaie.
Testele le realizează cu deosebită atenţie şi în colaborare cu profesionişti din mai multe domenii, mai cu seamă datorită faptului că uleiul de lavandă nu se recomandă a fi utilizat brut pe piele. Fiind un produs esenţial, obţinut dintr-o cantitate foarte mare de flori, este foarte concentrat. De aceea, trebuie diluat, de obicei cam 2%. Adică, de exemplu, spre a fi utilizată pentru masaj şi spre a preveni arsura locală, se realizează o soluţie care conţine 100 ml de ulei de cocos şi doar 2 ml de ulei de lavandă.

Succesul vine din dimensionarea potrivită a fermei
În final, subliniem încă una dintre lecţiile practice din urma experienţei tinerilor fermieri din judeţul Vaslui, respectiv aceea că, inclusiv în cazul culturii de lavandă, profitabilitatea vine din dimensionarea potrivită a fermei şi, mai ales, din cunoaşterea chiar de la început a destinaţiei producţiei. Toate acestea, desigur, însoţite de seriozitate, de înţelegerea deplină a rigorilor culturii şi de posibilitatea de a aplica fiecare dintre normele ştiinţei domeniului.

 


CÂTEVA IDEI INOVATIVE DE UTILIZARE A PRODUSELOR DIN LAVANDĂ
Spre a demonstra faptul că nu întâmplător şi-a asumat segmentul de creare de produse, ambalare şi prezentare a acestora, tânăra mămică Laura Ignătoaie (aflată aproape de momentul când va aduce pe lume cel de-al doilea copil, un băieţel, şi preocupată, acum, să creeze cel mai plăcut ambient atât pentru fetiţa de 3 ani, cât şi pentru bebeluş) ne-a împărtăşit câteva dintre ideile practice şi inovative de utilizare a produselor din lavandă. ”De exemplu, o picatură-două de ulei de lavandă în aspiratorul cu apă creează o aromă deosebită în încăpere. O altă idee la fel de practică pentru cine doreşte să parfumeze casa discret (şi nu are difuzor de ulei esenţial), este să pună una-două picături de ulei de lavandă în candelă. Aceste idei, la pachet cu produsele corespunzătoare - ca doze şi ambalaj -, au apărut după primele experienţe în domeniul valorificării superioare a lavandei. În principal, la început, noi am vândut seminţele, uleiul şi apa de lavandă pentru aromaterapie. După aceea, am creat sarea de baie cu ulei de lavandă - sare naturală de la Salina Praid -, săpun bile pentru baie, săpun de rufe cu aromă de lavandă, balsam pentru spălare manuală/automată a rufelor, lumânări cu ceară de cocos şi lavandă ş.a.m.d. Toate ingredientele din produse sunt naturale”, ne-a povestit Laura.


TRUCURI PRACTICE PENTRU REU{ITA CULTURII
Alături de preocupările de prelucrare a recoltei de lavandă din anul 2018, considerat un an foarte bun pentru această cultură iubitoare de soare şi de căldură, prioritare sunt pregătirea viitoarei producţii de pe suprafaţa aflată deja în cultură şi realizarea noii plantaţii. ”Pe această suprafaţă, am amplasat un soi bulgăresc, specializat pentru producţia de ulei - Sevastopolis-, cu o productivitate mare şi cu cerinţe tehnice şi de sol convenabile pentru caracteristicile zonei Siliştea-Negreşti. De la 1500 mp, vom extinde suprafaţa la un hectar. Ideală este plantarea din toamnă, înfiinţarea culturii de lavandă primăvara prezentând riscul de a nu se prinde toţi butaşii. Toamna sunt ploi, butaşii se prind mai bine şi există premise optimiste ca trecerea peste iarnă să fie cu succes, planta beneficiind şi de umiditatea dată de zăpadă”, menţiona Andrei Ignătoaie.
Prin lucrarea de butăşire la plantare, într-o soluţie specială, plantele vor avea un start bun în primăvară. Dar decisivă este pregătirea şi executarea punerii butaşilor în pământ. “Pentru pregătirea terenului, am arat, am discuit, astfel încât pământul să fie foarte fin mărunţit şi afânat. Ne ajută foarte mult la plantat, uşurându-ne şi munca.
Pentru plantaţia aflată deja în cultură, către toamnă execut o tăriere în valuri, astfel încât plantele să nu mixeze între ele. Noi spunem că le coafăm, dând tufelor forma rotunjită, de semilună - laterealele tunse mai scurt, înălţimea maximă fiind pe mijlocul tufei. În acest mod asigurăm spaţiu de respiraţie şi de pătrundere a luminii în viitoarea cultură şi, de asemenea, creăm condiţii bune pentru recoltare”, a încheiat Andrei Ignătoaie.

 Andrei si Laura Ignatoaie_b

Laura şi Andrei Ignătoaie: “Pentru noi, lavanda înseamnă frumuseţe, divinitate, feminitate şi, de aceea, am ales ca brandul sub care vom comercializa produsele să fie tot feminin şi să se numească Lavanda Laurei”.

 

Un articol publicat în revista Ferma nr. 13/218 (ediţia 1-14 august 2018)

 

Vizualizat: 894 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina

Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina

Emanuel Miclăuş, la vârsta de 14 ani, se bucură de cei doi berbeci şi cele 63 de oi de Brează de care are mare grijă.

”De la şapte ani mă ocup de animale, de agricultură, de tot. Toamna le ţinem aici la Haţeg, la fratele meu.Pe timp de iarnă, primăvara şi vara le avem acasă sau la munte. Nu e chiar aşa de greu. Dimineaţa mă trezesc, mă duc la şcoală, vin după-amiaza şi le fac curăţenie, le dau apă, merg cu ele pe câmp, apoi învăţ. Vreau să mă fac medic veterinar, să urmez Facultatea de Medicină”, ne-a mărturisit Emanuel Miclăuş.


Caracteristici si recomandari pentru hibrizii Pioneer Deutz-Fahr 6125 C - ediţie specială în culori Hürlimann Climate FieldView - simplificarea procesului decizional din ferme
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?