Tânăra familie Andrei şi Laura Ignătoaie a pornit în anul 2015 o mică afacere cu lavandă, în zona Negreşti, judeţul Vaslui, la graniţă cu judeţul Iaşi.
Cei doi soţi locuiesc în municipiul Iaşi, dar primind de la părinţi o suprafaţă de aroximativ o jumătate de hectar de teren, au căutat să valorifice potenţialul agricol al acestui pământ.
După mai multe analize şi documentări, în cele din urmă, au ales să cultive lavandă pe aproximativ zece ari. Au ales un soi pentru ulei, provenit din Bulgaria şi, în primul an de producţie, au reuşit să obţină 8 litri de ulei, în urma unei colaborări cu o distilerie din judeţul Vaslui. Atunci a început preocuparea pentru valorificarea uleiului.
La început au produs odorizante pentru maşină, săpun şi sare de baie cu lavandă, precum şi alte câteva produse pentru împrospătarea aerului din locuinţe. ”Pe măsură ce anii au trecut, am observat două lucruri importante, respectiv faptul că sporea numărul celor care începeau să cultive lavandă, îmbogăţind piaţa cu aşa-numitele produse primare din lavandă (gen buchete de flori de lavandă, săculeţi cu lavandă utilizaţi împotriva moliilor, anumite uleiuri de lavandă etc.) şi oportunitatea de a diversifica extrem de mult gama de produse pe bază de lavandă. De fapt, încă din primii doi ani pe mine m-a preocupat ideea de a obţine creme, spray-uri, stick-uri din lavandă şi tot felul de alte produse. A durat însă până am pus la punct reţetele şi avizele, toate realizate în colaborare cu specialiştii chimişti şi biologi. Am ajuns, acum, să avem propriul laborator, de fapt un spaţiu de producţie închiriat, dar în care ne putem desfăşura toate activităţile de producţie finită”, preciza Laura Ignătoaie.
Încă de la început, cei doi tineri au fost inspiraţi. Au ales o cultură care le aduce miresme, bucurie, dar şi numeroase oportunităţi de a dezvolta relaţii de prietenie cu beneficiarii. Pe de altă parte, chiar din primul an, atunci când singuri şi cu muncă manuală au înfiinţat plantaţia, au ales şi numele a ceea ce visau să ajungă un brand, Lavanda Laurei. Astăzi, brandul Lavanda Laurei obţine în laboratorul din Iaşi odorizante de cameră şi auto cu lavandă, perspirante, uleiuri esenţiale, lumânări parfumate, sare şi bile efervescente pentru baie, creme şi geluri, produse care ajung nu doar pe piaţa locală şi naţională, ci şi în străinătate.
“Consider că a fost o idee excelentă să revizuim planurile legate de lavandă şi să amânăm extinderea suprafeţei cultivate, în beneficiul segmentului de prelucrare. Această idee ne-a venit după ce am văzut că, în jurul nostru, apăreau oameni care fie erau la început şi plantau pe suprafeţe destul de mari - pentru cineva aflat la început de drum, 1-2 hectare mi se pare o suprafaţă mare -, fie extindeau vechea plantaţie la 2-3 hectare. Ne întrebam, dacă am extinde şi noi suprafaţa, ce am putea face cu producţia şi unde va putea fi valorificată o asemenea cantitate de lavandă. În acel moment, beneficiind şi de experienţa de marketing dobândită la locurile noastre de muncă, am decis să continuăm cercetările pe care deja le începusem în vederea obţinerii unor creme de zi şi de noapte, pe bază de lavandă. Ulterior, am diversificat producţia. La început, am realizat cantităţi mai mici şi le-am oferit clienţilor, prietenilor şi viitorilor potenţiali beneficiari. Acestea au fost foarte bine primite de către cei care le-au utilizat şi, astfel, de câteva luni suntem adevăraţi producători, cu propriul laborator şi cu comenzi din ce în ce mai numeroase”, explica Andrei Ignătoaie.
În cadrul afacerii, există şi o anumită repartizare a atribuţiilor, Andrei fiind responsabil cu producerea lavandei, cu distilarea, cu aprovizionarea cu materialele necesare procesării şi cu livrarea produselor. Iar Laura are grijă de obţinerea şi diversificarea producţiei finite, de marketing, precum şi de activităţile inovative legate de valorificare.
Cei doi tineri antreprenori şi-au stabilit, pentru următorul an, două priorităţi, respectiv extinderea suprafeţei cu lavandă, pentru a asigura materia primă în regim propriu, şi extinderea colaborării cu beneficiarii, ceea ce implică şi noi diversificări ale producţiei. ”De exemplu, anul acest nu a fost suficient de prielnic pentru cultura de lavandă, din cauza perioadelor îndelungate de ploi, inclusiv din timpul recoltării. Cantitatea de ulei obţinută în anul 2019 va fi insuficientă pentru a realiza tot ceea ce ne-am propus, în urma comenzilor şi a ideilor noastre de dezvoltare pe segmentul de produse cosmetice şi nu numai. De aceea, anul acesta vom achiziţiona ulei de lavandă. Deja am stabilit partenerul şi condiţiile de achiziţionare, nefiind dificil tocmai din cauza faptului că mulţi s-au îndreptat spre a cultiva lavanda, fără a evalua exact direcţiile de valorificare. Dar planul nostru este acela de a ne produce singuri lavanda şi vom extinde suprafaţa la un hectar, aşa după cum ne-am propus încă de anul trecut”, mărturisea Andrei Ignătoaie.
Chiar şi pe partea de laborator, mai au de investit, în fiecare lună dotând cu câte ceva spaţiul de producţie. “Sperăm să reuşim fără credite să finalizăm investiţia. Pe de altă parte, lucrăm la un proiect de dezvoltare a unor parteneriate pe domeniul HoReCa, dar şi pe segmentul de promovare turistică, asociat celui de servicii pentru persoanele care călătoresc cu avionul şi care au nevoie de produse ambalate în cantităţi mici. În context, suntem în perioada de alcătuire/testare a unor şampoane/duş geluri pe bază de lavandă. Totul, însă, pas cu pas şi în funcţie de reacţiile beneficiarilor. Ceea ce aş sublinia ferm, inclusiv pentru cititorii dumneavoastră aflaţi la început de drum, este faptul că o suprafaţă de teren, oricât de mică sau întinsă ar fi, va aduce profit maxim dacă este aleasă potrivit cultura şi dacă produsele vor fi valorificate superior. Experienţa proprie mi-a demonstrat-o şi mi-a oferit entuziasmul de a crede într-o continuare fericită”, mărturisea Andrei Ignătoaie.
Dacă anul trecut activitatea de obţinere a produselor cosmetice pe bază de lavandă le-a adus celor doi producători aproximativ 6.500 de lei, comercializarea începând în luna iunie, de la începutul acestui an vânzările medii lunare au fost de aproximativ 3.000 de lei.
În judeţul Vaslui, acolo unde se află plantaţia tinerilor antreprenori Andrei şi Laura Ignătoaie, în anul 2019 suprafaţa cu lavandă a ajuns la aproximativ 40 ha. Potrivit datelor comunicate de către directorul DADR Vaslui, Gigel Crudu, din cele 40 ha, circa 7 ha au reprezentat cultură ecologică în anul I.
Laura Ignătoaie: “În acest context, putem spune că profităm maxim de acea mică suprafaţă de teren şi aceasta ar fi una dintre ideile pe care aş vrea să le transmit şi altora, respectiv să lase liberă imaginaţia şi să aibă curajul de a încerca să scoată maximul de câştig de pe orice suprafaţă de teren pe care ar exploata-o. Să nu se mulţumească să obţină doar materie primă. Abia din acest moment putem spune că planul de extindere a suprafeţei cu lavandă are baze solide şi nu este construit doar în temeiul visurilor şi dorinţelor nostre, ci ca urmare a unei nevoi crescânde de materie primă”.
Andrei Ignătoaie: “Trăim bucuria de a fi reuşit atât în viaţa personală, cât şi în această idee care ne-a venit imediat după căsătorie şi pe care am încercat cu toată convingerea şi cu seriozitate să o punem în practică şi să o dezvoltăm. Când am plantat pentru prima dată lavanda, aşteptam venirea pe lume a primului nostru copil, fetiţa. Când am făcut pasul al doilea, începând activitatea cu laboratorul, aşteptam cel de-al doilea copil, băieţelul. Nu a fost uşor, noi având şi servicii, fiecare fiind salariat la câte o companie multinaţională, dar mereu am mers înainte. Aveam visul de a realiza o afacere pe cont propriu şi nimic nu ne putea face să renunţăm. Dimpotrivă, iată, ne-am dezvoltat, extinzând şi numărul partenerilor cărora le livrăm produsele din lavandă”.
Fiind pasionată de arta decorativă, tânăra antreprenoare Laura Ignătoaie creează şi personalizează inclusiv cutiile cadou cu produse din lavandă. ”Au avut mult succes aceste cutii cadou, confecţionate din lemn sau carton şi decorate prin tehnica şerveţelului, cu diverse motive artistice, de la peisaje, flori, figuri geometrice şi până la motive tradiţionale. Îmi place mult şi această muncă manufacturieră care, de fapt, simt că desăvârşeşte ceea ce realizăm cu lavanda. Astfel, produsele noastre au devenit cadouri oferite celor dragi atât în ţară, cât şi în străinătate. Recent, unele dintre produsele obţinute în laboratorul de la Iaşi au fost trimise şi la un târg renumit din Germania. România a participat pentru prima dată cu stand expoziţional la festivalul multicultural internaţional Mondo din Karlsruhe, acolo unde există o comunitate de români formată din aproape 11.000 de persoane, şi am fost onoraţi să arătăm ceea ce producem noi, aici, la Iaşi”, menţiona Laura Ignătoaie.
Articol publicat în revista Ferma nr. 14/241 (ediţia 15-31 august 2019)