Concurs Ferma
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Lanț integrat pentru producția de legume

Publicat: 05 septembrie 2016 - 13:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Universal Group, distribuitor în România al semințelor Seminis, a arătat legumicultorilor cum se poate obține o cultură intensivă, în câmp deschis, pentru castraveți, tomate, vinete și ardei, pe terenul fermei Tehnoplant, județul Ialomița. Loturile demonstrative au fost înființate pe 1,7 ha, iar la eveniment participat în jur de 150 de fermieri, din toate zonele țării. Prin prezența procesatorilor, s-a facilitat comunicarea acestora cu producătorii.

Click pe poza pentru galerie!

În acest an, Universal Group a schimbat conceptul de prezentare a hibrizilor de legume. Pe lângă loturile demonstrative cu hibrizi de castraveți, de vinete, tomate și ardei, participanții au putut afla întregul ciclu de producție al culturilor chiar de la producătorii răsadului și au discutat cu cei care au conceput rețetele pentru tratamentele fitosanitare. 

La întâlnirea în câmp au fost convocați și procesatorii de legume. „Am încercat să cooptăm cât mai mulți jucători din lanțul producției de legume, de la producători, la rețele de retail. Spre deosebire de alte evenimente din trecut, s-au prezentat hibrizii Seminis, dar le-am oferit și o soluție de comercializare cultivatorilor prin divizia noastră de comercializare a legume fresh - Legumescu. Au participat cele mai bune fabrici de procesare de legume”, spune Alexandru Cernahoschi, director comercial Universal Group. 

 

Vinetele albe - atracția câmpului demonstrativ

Fiecare hibrid prezentat a atras atenția în felul lui, fie prin aspect, fie prin încărcătura de fructe pe plantă, prin productivitate, timpurietate sau prin rezistența la boli. De departe, însă, atracția loturilor prezentate a fost hibridul de vinete albe - Bibo. Pe plantă sunt minim zece fructe și producția este de 5-6 kg/plantă per recoltare. „Până acum am făcut cinci recoltări și mai urmează încă minim trei. Producția va ajunge la 100-120 tone/ha”, estimează Radu Jurge, inginer în cadrul Universal Group. 

Ca noutate pentru acest an a fost adus hibridul SV 2161, aflat în teste în România. „Este timpuriu, la 65 de zile. Ajunge la 800 grame, sunt zece fructe pe plantă. Ajungem la 190-200 tone/ha ca productivitate”, spune Radu Jurge.

 

Cerere în creștere pentru tomatele de industrie

Pentru hibrizii de tomate, accentul a fost pus pe fructele pentru procesare, segment care a început să ia amploare la nivel național. Au fost prezentați patru hibrizi special destinați procesării (Perfectpeel, Chelse, JAG 8810 și AB 0311) și trei hibrizi care se pretează pentru comercializarea în stare proaspătă (Mirsini, Caspar, 6 Punto 7). „La hibrizii de tomate cultivați în câmp ne interesează gradul de acoperire, încărcătura de fructe, procentul de substanță uscată, care la majoritatea celor de aici este de 5,52”, spune Valeria Tudor, consilier tehnic Universal Group.

S-a utilizat o densitate de 23.000-24.000 plante/ha. „Nu recomandăm mai mult pentru că scade spațiul de nutriție și inevitabil plantele nu se dezvoltă la fel de bine, nu sunt la fel de viguroase și nici încărcătura de fructe nu e la fel și nici fructele nu sunt la fel”, a explicat Valeria Tudor.

 

Trei hibrizi noi de ardei 

În ceea ce privește ardeiul, au fost prezentați șase hibrizi de ardei gras (Red Knight, Gogomax, Belladonna, Gypsy, Desdemona, Maradonna) și cinci hibrizi de ardei capia (Kaptur, Kaprima, Ariadni, SV 0102, Flexum). Ca noutate, hibridul Desdemona este în primul an în România, în studiu. Ca puncte tari se evidențiază rezistența bună la bolile de contact și rezistența la boala petelor de bronz.

Pentru ardei capia, noutatea este SV 0102, hibrid aflat în primul an de testare. „Vine cu calități bune iar până acum ne mulțumește. Are rezistență la boala petelor de bronz. Se remarcă prin timpurietate. L-am avut în teste și în solar, și în câmp, performează fără nici o problemă. Este cel mai timpuriu”, spune Cristian Popescu, inginer Universal Group. 

 

Producție de 65 tone/ha la castraveți

Cultura de castraveți nu mai era în picioare, dar au fost vizibile rezultatele recoltărilor. Semănați direct în câmp, în 10 iunie, la 18 august, hibrizii au avut deja 16 recoltări. Au fost cinci hibrizi de castraveți, iar cea mai mare producție a fost obținută de Merengue, de 65 tone/ha. „Merengue a fost apreciat pentru calitatea fructelor, care sunt uniforme, rezistente, foliajul se prezintă foarte bine pe toată perioada ciclului de producție și are o capacitate mare de regenerare”, explică Cristina Slujitoru, inginer Universal Group. Ca noutate, în stadiul de testare este SV 3506, care s-a remarcat prin extratimpurietate, rezistență la temperaturi scăzute și productivitate bună.

 

 

 

LEGUMESCU - VIITOARE COOPERATIVĂ AGRICOLĂ 

În urmă cu doi ani, Universal Group a înființat divizia de comercializare a legumelor fresh „Legumescu”, prin care pun în legătură producătorii și hipermarketurile. „Divizia Legumescu poate deveni o asociație de producători, în anii viitori, pentru că și noi planificăm să devenim producători mari. Acum, 150 de producători își comercializează produsele de top prin Legumescu”, spune Alexandru Cernahoschi, director comercial Universal Group.

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr.15(176) 1 - 15 septembrie 2016

Vizualizat: 1433 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!