Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

La cules de... "Mure Timiş"

Publicat: 27 august 2019 - 14:07
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Am aflat de brandul "Mure Timiş" de pe facebook. M-au atras modul de promovare şi ideea de afacere de familie aşa că am întrebat unde este plantaţia de mur. Nu mică mi-a fost mirarea să aflu că e la câţiva kilometri de casa mea, adică în localitatea vecină. Ba mai mult, producătorii din Sânmartinu Sârbesc sunt cei care furnizează familiei mele fructe, legume, ouă, toate naturale şi foarte gustoase.

Mure TimiÅŸ_b

Aşa că am ales o frumoasă şi călduroasă seara de duminică din iulie pentru a face o vizită familiei Bădăi. Mai ales că era în ţară şi fiica lui Nicolae Bădăi (foto), Nicoleta, tiza mea brunetă care a avut ideea investiţiei în plantaţia de mur. Doar că iniţial nici nu era vorba de mure... "La început eu am vrut să fac o cultură de trufe, i-am spus lui tata, dar el a zis: Nuuu, nu, ce-s alea trufe? Apoi am văzut pe internet un video cu mure. Le-a plăcut şi părinţilor mei. Şi de atunci, asta facem. Cine ar fi crezut vreodată?", se întreabă Nicoleta.

"Mura e ca porcul. Nu aruncăm nimic!"
Toţi membrii familiei au plecat la muncă în Italia, cu mulţi ani în urmă. Nicoleta este asistent medical, dar spune că toată viaţa a iubit pământul şi agricultura, că pur şi simplu s-a născut cu asta. În Italia şi-a găsit şi jumătatea. S-a căsătorit cu un cetăţean italian şi au împreună un fiu.
Părinţii s-au întors definitiv în România, au cumpărat o casă la ţară, în judeţul Timiş şi s-au apucat de legumicultură şi creşterea găinilor ouătoare. Vând ceea ce produc atât în comunele din jur, dar au clienţi şi în Timişoara.
"La roşii nu facem faţă cererii, timişorenii ne caută permanent. Avem o întreagă rută de livrări, mergem pe sate, prin oraş. Avem seminţe selecţionate din Italia, noi mergem pe soiuri italiene, dar avem şi româneşti, galbene şi portocalii. De la bun început am decis să mergem doar pe cultură bio, aşa că folosim doar Biohumussol, inclusiv la mure, cu rezultate incredibil de bune", spune Nicoleta.
În ceea ce priveşte cultura de mur, Nicoleta are o comparaţie care mi-a plăcut şi care descrie clar rentabilitatea investiţiei: "Mura e ca porcul. Nu arunci nimic. Din corzile lemnoase pe care le tăiem facem peleţi pentru încălzire. Cu ele facem focul şi încălzim serele, nu pierdem nimic, reciclăm tot. Anul trecut, deşi au fost ploi şi au mai căzut fructele pe jos, tot nu am pierdut nicio mură. Am făcut ţuică din ele. Nu pierdem nimic".
Toţi banii câştigaţi la muncă în Italia au fost investiţi la Sânmartinu Sârbesc, în legumicultură şi în plantaţia de mur. "Am ales să muncim acolo, după care am ales din nou să muncim aici. Satisfacţia rezultatelor obţinute este oxigenul meu. Am cumpărat acest teren cu 6.000 de euro şi l-am dus la o valoare de peste 100 de mii de euro, pentru că produci cu el câte 30-40 de mii de kilograme de mure pe an", explică Nicoleta.

Mure TimiÅŸClick pe poza pentru galerie!

Întreaga investiţie a fost făcută din fonduri proprii
Deşi au încercat, cerinţele absurde pentru accesarea fondurilor i-au determinat să se lase păgubaşi. Aşa că au investit toată agoniseala, dar şi profitul obţinut de pe urma vânzării murelor.
Plantaţia mamă a fost înfiinţată în octombrie 2015, pe 2.400 mp. Atunci au văzut că merge bine cultura şi au decis să se extindă. Aveau terenul de două hectare pe care cultivau porumb. "Tata a fost cel care a zis că ar fi bine să cultivăm şi aici tot mure. Am îngrădit toată suprafaţa, plantele le-am înmulţit noi din prima plantaţie şi am transferat aici şase mii de plante. Apoi am spus că ar fi bine să facem un SRL, să accesăm fonduri prin StartUp Nation, dar nu am reuşit pentru că nu am avut destui angajaţi, cum cereau ei", spune Nicoleta.
Plantaţia este în al doilea an pe rod iar soiul cultivat este Thornfree Gigant.
De afacerea cu mure se ocupă întreaga familie. De menţionat că niciunul dintre ei nu are pregătire în domeniu. Nicoleta, după cum aminteam, e de profesie asistent medical. Mama tot asistentă, tatăl este maistru şi soţul bucătar cu diplomă, la Florenţa. Îi leagă însă de horticultură pasiunea şi dorinţa de a-şi cultiva propriile legume şi fructe, natural şi cu gustos. "Mama se ocupă mai mult de casă, de gospodărie, de animale... eu cu tata aici, la plantaţie. Eu sunt cu partea tehnologică, tata e însă cel care munceşte cel mai mult. A pus în practică toate ideile cu care am venit. Eu iau avionul din Italia spre România ori de câte ori e nevoie de ajutor la tăiat, la lucrări în general. De la jumătatea lunii iulie şi până în august sunt în plantaţie, pentru că e perioada culesului şi a vânzărilor. Sunt autodidactă, studiez şi aplic iar cu tot ce pun în practică am rezultate. Sunt făcută pentru asta, aşa simt. Pentru că eu asta vreau, un produs de calitate şi biologic", mărturiseşte Nicoleta.

Procesarea murelor, o dorinţă aproape de împlinire
În această perioadă, pe pagina de facebook a familiei Bădăi sunt postate fotografii cu murele în diferite... ipostaze: fructe proaspete, dulceaţă, siropuri... o nebunie!
Cea mai recentă investiţie a fost în camera frigorifică, de mare ajutor pentru afacere. Mai ales că, visul cel mai mare al familiei fiind procesarea, era nevoie de depozitarea fructelor în condiţii optime. "Procesarea murelor este cel mai mare vis al nostru. Din punct de vedere al producţiei, nu am reuşit să contabilizez exact, dar obţinem cam 10 kilograme pe plantă. Deocamdată cu intenţionăm să ne extindem, ci vrem să colectăm mure de la alţi producători cărora le-am dat butaşi şi să le procesăm", explică Nicoleta.
Terenul pentru laborator este cumpărat, tot în sat, lângă casa părinţilor. S-au interesat de preţuri, materiale şi tot ce va fi nevoie. Produsele vor fi, pentru început, cele pentru care deja au obţinut înregistrarea ca marcă la OSIM: mure proaspete marca "MureTimiş", vinul de mur, ţuica de mur, sucul de mur. Urmează dulceaţa, dar şi alte produse care nu există acum în România, aşa că sunt ţinute deocamdată "la secret". "Pentru camera frigorifică aş mai avea nevoie de nişte utilaje care să congeleze rapid fructele, însă sunt destul de scumpe; e investiţie mare pe care am vrut să o fac prin proiect, dar deocamdată nu sunt bani. Aş fi vrut să lucrez cu fructe seci atunci când nu este sezon de fructe proaspete. Acum, în camera de frig murele stau foarte bine la 2-4 grade, chiar şi patru zile. Dar, mulţumim lui Dumnezeu tot timpul este goală camera frigorifică", spune cu mândrie gazda noastră.

Mure TimiÅŸ_b

Produsul de calitate şi marketingul ca la carte fac toată vânzarea!
Tricouri personalizate cu brandul plantaţiei, vânzarea la poarta fermei, promovarea online şi în media... toate sunt rezultatul experienţei acumulate pe parcursul celor 20 de ani petrecuţi în Italia: "Ţin la imagine foarte mult. Influenţa occidentală şi-a pus amprenta asupra deciziilor noastre de marketing. Caserolele pentru mure au etichetă, şerveţel, fructele sunt calibrate, facem totul cum trebuie. Ştim că detaliile fac diferenţa", mărturiseşte Nicoleta.
La momentul vizitei noastre erau în negocieri cu un lanţ de supermarketuri. Practică şi vânzarea la poarta clientului, pe baza certificatului de producător. Însă de anul trecut, de la prima recoltă, au implementat sistemul de vânzare de weekend - "Ziua Porţilor Deschise". Practic, doritorii vin, cu mic cu mare în plantaţie şi îşi culeg singuri murele iar preţul de vânzare este redus faţă de preţul de piaţă. Mai mult, degustatul este gratis! "Nu cântărim pe nimeni nici la sosire, nici la plecare", spune zâmbind Nicolae Bădăi.
Cam aşa am făcut şi eu: o fotografie, o degustare, o mură în caserolă. Şi vă spun sincer: sunt mari, zemoase, dulci. Un deliciu!
Nicoleta mi-a mărturisit că vrea să revină definitiv în ţară, împreună cu familia. După inaugurarea laboratorului de procesare urmează şi construirea locuinţei. Însă până atunci i-a învăţat şi pe italieni cum stă treaba cu murele. Şi-a înfiinţat recent o mică plantaţie şi acolo, de 3.500 mp şi mai lucrează o grădină de cca 2.000 mp. Iar italienii sunt deja clienţi fideli.

Nico Dragomir la Mure TimiÅŸ_b

Reporter în cultura de mur. O poveste spusă şi aflată din mers, în timpul culesului. O afacere de familie cu multă muncă, dar cu gust dulce şi succes binemeritat!

Pe Nicolae Bădăi îl găsiţi la tel. 0733813131. Vizitaţi şi pagina: www.facebook.com/muretimis.ro/
Dragi vecini, ce pot să vă spun. Felicitări pentru idee, admiraţie pentru munca depusă şi succes deplin cu procesarea! Când e gata laboratorul vin la inaugurare. Promit!

 

Articol publicat în revista Ferma nr. 14/241 (ediţia 15-31 august 2019)

Vizualizat: 2294 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Dupa două campanii de recoltat cu combina John Deere S770i cu heder de tip vario de 9 metri rezultatele au fost pe măsura aşteptărilor. „Am recoltat într-o singură zi peste 230 de tone, în condiţiile în care oricum s-a ieşit târziu în câmp. Cu această combină poţi recolta fără probleme 35 de hectare într-o zi. Şi în condiţiile noastre de lucru, că intrăm la recoltat la ora 11-12 şi terminăm la 9 seara. Pentru că noi suntem producători de sămânţă şi trebuie să avem umiditatea corectă, să curăţăm foarte bine combina, şi nu doar de la o cultură la alta, chiar şi între diferite soiuri de grâu” - Willy Tavares

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?