Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Karathane™ Gold 350 EC - protecţie sigură împotriva făinării

Publicat: 10 iulie 2019 - 13:17
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Karathane™ Gold 350 EC este un fungicid care ţinteşte făinarea viţei-de-vie şi a castraveţilor, datorită conţinutului de meptildinocap 350g/l. Meptildinocap este o substanţă activă cu un mod de acţiune unic, care este foarte eficientă şi pentru care nu s-a semnalat încă nici un risc de apariţie a fenomenului de rezistenţă. Este omologat în România pentru combaterea făinării la viţă-de-vie (Uncinula necator) şi a făinării la cultura de castraveţi (Sphaerotheca fuliginea).

 

Făinarea viţei-de-vie produsă de agentul patogen Uncinula necator a fost observată prima dată în ţara noastră în anul 1851, iar de atunci s-a extins continuu ajungând astăzi să fie prezentă în orice plantaţie de viţă-de-vie din orice colţ al ţării noastre.
Ciuperca iernează sub formă de miceliu de rezistenţă în scoarţă şi mai ales în mugurii lăstarilor infectaţi, dar şi sub formă de peritecii. Primăvara, pe miceliul ectoparazit se formează conidii, care răspândesc ciuperca pe întreaga perioadă de vegetaţie. Conidiile preferă o temperatură de 24-26oC, dar fereastra de germinare este de la 3-4oC până la 34oC. După germinare, ciuperca se fixează pe organele verzi ale plantei cu ajutorul haustorilor şi le acoperă în scurt timp cu un miceliu albicios, cu aspect purulent.
Făinarea atacă fără ezitare toate organele verzi ale plantei, iar ţesuturile acoperite de miceliu se brunifică şi se necrozează sau, chiar mai grav, în cazul strugurilor, determină crăparea boabelor şi scurgerea conţinutului, creând astfel şi condiţii ideale pentru ca alte boli să se instaleze (mana, putregaiul cenuşiu).
Este, deci, clar că această boală este foarte păgubitoare şi afectează grav cantitatea, dar mai ales calitatea strugurilor. Vinul obţinut din struguri atacaţi de făinare este de o calitate slabă şi nu mai e pretabil pentru învechire.

FainareClick pe poza pentru galerie!

Temperatura şi umiditatea favorizante
Făinarea este favorizată de temperaturi situate în jurul valorii de 20oC şi de umiditatea relativă din aer în intervalul 50-80%.
În cazul castraveţilor, aceste condiţii se întâlnesc adesea în solarii, unde temperatura şi umiditatea sunt ridicate în cea mai mare parte a timpului, de aceea trebuie gândit un plan eficient de combatere şi o planificare foarte bună a tratamentelor, cât şi alternarea sau combinarea substanţelor active pentru acţiunea multisite.

Ana Maria PASCARIU
Category Marketing Manager Fungicides & Insecticides Romania & Moldova - Corteva Agriscience

 

ACŢIUNE CU MULTIPLE AVANTAJE:
• Acţionează atât preventiv (interval de 10 zile), cât şi curativ sau eradicativ (interval de 5 zile);
• Mod de acţiune unic, care elimină pericolul de apariţie a rezistenţei;
• Actionează inclusiv la temperaturi extreme (4oC-35oC), când alte produse sunt ineficiente;
• Foarte competitiv din punct de vedere al costului pe hectar;
• Se poate utiliza şi la cultura de castraveţi din solar;
• Compatibilitate bună pentru a se folosi în tank mix cu alte fungicide sau produse insecticide.

 

Articol publicat în revista Ferma nr. 10/237 (ediţia 1-14 iunie 2019)

 

Vizualizat: 35 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Din 1963, pepiniera profesionala a celui mai important centru de cercetare românesc se afla la Centrul Scolar Agricol Fundulea. Multe s-au schimbat din anii ce au urmat cooperativizarii si „constructiei socialismului” dar un lucru a ramas la fel! Transformat în Liceul Tehnologic nr. 1, acest edificiu de educatie este si astazi unul de referinta pentru agricultura româneasca.

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Agromalim 12 - 15 septembrie 2019 Case IH - Sistemul AFS Harvest Command
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?