Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Joaquin Gonzalez: „Biostimulatorii DAYMSA confirmă eficienţa şi în cercetare!”

Publicat: 03 decembrie 2019 - 13:27
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Interviul cu Joaquin Gonzalez, reprezentantul DAYMSA în România, ar putea fi aşezat într-o revistă întreagă. Şi cred că ar fi una mult mai groasă decât în mod obişnuit. Asta deoarece este un tip comunicativ, care pune mult suflet în ceea ce face. Dar mi-am propus să vă redau strict rezultatele dovedite în testările produselor DAYMSA atât în cercetare, cât şi în ferme. Acolo unde, spune Joaquin Gonzalez, doar anul acesta au avut peste o sută de locaţii în toată ţara unde s-au folosit, în loturi demo, produsele DAYMSA.

Nu încep cu vârfurile rezultatelor obţinute, care pot fi, e drept, excepţionale, precum s-a demonstrat la SCDA Secuieni - platforma realizată cu sprijinul Asociaţiei Donau Soja - la cultura de soia neirigată, unde lotul cu tratamentele complete Daymsa, vizavi de lotul martor, a adus un spor de producţie de 2.585 kg/ha, rezultând un beneficiu surprinzător de 2942 lei/ha!!!

Joaquin Gonzalez_b

Rezultate care vorbesc de la sine
Am cules însă, din comunicarea reprezentantului DAYMSA, o paletă de rezultate pozitive. La grâu, anul acesta, atât la SCDA Secuieni (soiul Miranda), cât şi la SCDA Caracal (soiul Glosa) s-au obţinut sporuri importante de producţie într-un an atât de dificil pentru această cultură. Cu biostimulatorii DAYMSA aplicaţi în câmp s-au recolat la SCDA Secuieni cu 1285 kg în plus faţă de varianta martor, iar la SCDA Caracal cu 746 kg în plus faţă de martor. Anul trecut, la Moara Domnească - ferma didactică a USAMV Bucureşti, conform comunicării oficiale, s-au obţinut sporuri de până la 23% la floarea-soarelui (P64LE25) şi de până la 15,9% la porumb (DKC4541). Aici au fost multe variante de tratament cu biostimulatorii DAYMSA, urmate de un studiu complex realizat de conf. dr. Mihai Gîdea.
La SCDA Caracal s-a putut face un experiment şi pe rapiţă, obţinându-se un spor de aproape 300 kg/ha, în condiţiile în care nu s-a tratat sămânţa cu Raiza Mix. În schimb, biostimulatorul pentru înflorire de la DAYMSA - Pleniflor - şi-a făcut treaba frumos ca şi la soia cultivată la SCDA Secuieni, despre care pomeneam mai înainte!

Bagi un leu şi scoţi un euro
Am aflat că anul acesta, fermieri precum Dumitru Manole, administrator la First Grain Amzacea, sau Cosmin Băcanu, administrator al fermei Băcanu din Furculeşti, au obţinut rezultate deosebite. Dumitru Manole a recoltat între 400 şi 480 kg de soia în plus folosind tratamentul la sămânţă cu Raiza Mix şi un tratament foliar cu 500 g Naturamin WSP (80% aminoacizi liberi!), obţinând un beneficiu important de genul „bagi un leu şi scoţi un euro”! La floarea-soarelui, Cosmin Băcanu a obţinut un spor de aproape 700 kg/ha doar tratând seminţele cu Raiza Mix, ceea ce este, într-un anume fel, fenomenal! Investiţia în acest caz fiind de circa 2 lei/ha.

Eficienţă şi în agricultura ecologică
Produsele biostimulatoare DAYMSA sunt în marea lor majoritate certificate eco de către cei mai importanţi acreditori din piaţa europeană, americană şi japoneză. În România, la INCDA Fundeni, în cadrul Centrului de Cercetare, Inovare şi Transfer Tehnologic pentru Agricultura Ecologică, condus de dr.ing. Ion Toncea, care este şi preşedinte A.R.A.D., s-au urmărit efectele biostimulatorilor DAYMSA pe cultura grâului ecologic, obţinându-se sporuri importante prin tratamentul seminţelor cu Raiza Mix şi aplicarea de Naturamin WSP în vegetaţie. Ce s-a remarcat pe soiul Glosa, în mod special, a fost că în varianta unde s-au aplicat foliar 500 g de Naturamin WSP (80% aminoacizi liberi) a existat un spor de 711 kg/ha, vizavi de un spor de 1051 kg/ha acolo unde s-a tratat cu doar 250 g Naturamin WSP.

Daymsa în legumicultură
Produsele DAYMSA sunt fabricate în Spania şi recunoscute pentru eficacitatea lor mai ales în legumicultură - Spania având circa 70.000 ha de solarii. Am aflat de la Domnul Gonzalez că au făcut minuni la un solar din Băleni, judeţul Dâmboviţa, la cultura de tomate cu creştere nedeterminată unde, aparent problema era că după etajele 4-5, plantele nu mai fructificau. La testare, fermierul din Băleni, reticent ca orice fermier care este bombardat cu tot felul de produse prezente pe piaţă, a ales să testeze pe unul din solarii produsele Daymsa, iar pe celălalt să aplice tehnologia clasică. Rezultatul a fost unul nemaiîntâlnit: plante mult mai rezistente la dăunători şi la boli, ciclu de producţie mai lung, toate acestea ducând la fructificare până la 10 etaje şi cu fructe de un calibru mai mare şi foarte gustoase. Solarul martor în schimb a rămas la 4-5 etaje de fructificare. E de la sine înţeles că producţia de tomate tratate cu produsele DAYMSA a fost semnificativ îmbunătăţită.
Ar fi multe de spus, dar spaţiul e limitat, aşa că reprezentantul DAYMSA în România şi Republica Moldova - Joaquin Gonzalez, vă invită să urmăriţi pe Facebook, pe pagina Natur Grup Integral SRL, mărturiile video şi documentele oficiale ale experienţelor efectuate atât în instituţiile publice de cercetare, cât mai ales în ferme!

solar-colaj-o219_b
TABEL: CALCUL ECONOMIC TRATAMENTE DAYMSA - CULTURA MARE 2019

tab-tomo219_b
Articol publicat în revista Ferma nr. 18/245 (ediţia 15-30 octombrie 2019)

 

Vizualizat: 1894 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Cum a fost trecerea de la U 650 la tractorul Massey Ferguson? „Ca de la Logan la Merţan. Cum să le compari? Cu U 650 lucrai 3 ha într-o zi şi consumai un rezervor de 90 litri. Făceam arătura roată în jurul parcelei şi ieşeau nişte şanţuri la mijloc. Cu tractorul Massey Ferguson şi cu plugul reversibil e altă viaţă. Calitatea lucrării, timpul de lucru, costurile cu combustibilul nu se compară” Mirela Popa, din Cerăt, judeţul Dolj.

Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă KRONE - expertul în furaje verzi! Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?