Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Ionel Ivasiuc poate produce singur 80.000 de răsaduri pe zi

Publicat: 02 aprilie 2021 - 19:29
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Legumicultorul Ionel Ivasiuc are disciplina militarului, căci aceasta i-a fost prima ocupaţie, dar şi imaginaţia cuiva care a vrut să pornească spre o profesie ce îi dădea libertatea de mişcare şi de gândire.

Deşi este originar din Maramureş, s-a stabilit la Lugoj încă de pe vremea liceului. A renunţat însă la cariera militară în 2002, când a plecat din ţară ca să descopere lumea, ajungând iniţial în Grecia şi apoi în Italia, unde a văzut cât de solicitantă este munca fizică din agricultură, migăloasă şi repetitivă. Astfel a devenit un inventator autentic, dar nerecunoscut. Lucrul acesta nu îl deranjează atât de mult, căci maşinăriile create de el îl ajută, de fapt, în activitatea de zi cu zi. În „cizmă” a stat până în 2009, când a decis să revină acasă, pentru că situaţia devenise destul de complicată pentru el şi soţia sa Roxana, din cauza crizei economice de la acea vreme.

 ionel ivasiuc rasaduri 1_b

Gospodăriile din jumătatea de est a judeţului Timiş şi o mare parte din Caraş-Severin au acces la răsadurile sale. Dar are clienţi şi din alte regiuni ale ţării. „Mă caută oameni din Bistriţa, Cugir, Alba Iulia, Hunedoara. Pentru că şi preţul la care vând eu este unul deosebit de atractiv. Anul trecut, îmi amintesc că răsadul de roşii se vindea cu 1,8 lei la început de sezon iar eu ceream 45 de bani. Eu îmi permit să las din preţ datorită faptului că nu am atâtea costuri cu manopera”, îmi mărturisea fermierul. Într-un sezon, acesta produce peste 150.000 de răsaduri.

Cum a reușit să automatizeze procesul de producere a răsadurilor? vezi video

Ineditul dispozitiv creat din tot felul de piese recondiţionate are capacitatea de a semăna până la 80.000 de plante pe zi iar procesul este complet automatizat. "Mi-a luat şase luni să-mi fac planul şi să finalizez maşinăria. Dacă nu aş avea această maşină, probabil aş face undeva la 2.000 de răsaduri într-o zi, împreună cu soţia, şi poate nu cu aceeaşi precizie", ne-a mărturisit fermierul.

ionel ivasiuc rasaduri 3_b


Cum reuşeşte să fie profitabil cu cel mai mic preţ de pe piaţă?


De ce preferă roşia de 1 kilogram şi celebra inimă de bou?


Citiţi articolul integral în revista Ferma nr. 5 15-31 martie 2021

Citeşte varianta ISSUU nr. 5: https://issuu.com/revistaferma/docs/1-14_martie_2021

Solicită un exemplar gratuit: https://www.revista-ferma.ro/exemplar-gratuit

Dacă doriți să vă abonați, intrați aici: https://www.revista-ferma.ro/abonamente

Ionel Ivasiuc ne-a vorbit despre invențiile sale care-l ajută enorm în eficientizarea activității de obținere a răsadurilor. Interviul video poate fi urmărit pe canalul nostru de youtube AICI!

 

ionel ivasiuc rasaduri 2_b

 

ionel ivasiuc rasaduri 4_b


un reportaj de
LIVIU GORDEA

Vizualizat: 3394 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Scottish Highland - vaca scoţiană, rasa care se întreţine singură

Scottish Highland - vaca scoţiană, rasa care se întreţine singură

Proprietarul uneia dintre cele mai mari ferme de bovine Scottish Highland din România, Nicolae Ibăşfălean, vrea să-şi lichideze afacerea înființată în urmă cu 12 ani. Pare cumva greu de înţeles, însă după ce am stat de vorbă cu fermierul, am convingerea că nu prea e cale de întoarcere. Lipsa motivaţiei, înaintarea în vârstă şi mai ales faptul că îi este tot mai greu să găsească oameni de încredere care să se ocupe de activitatea din fermă l-au determinat pe cel mai cunoscut crescător de vaci Highland din judeţul Sibiu să ia foarte serios în calcul opţiunea de a renunța la efectivul de animale. Printre argumente s-ar mai putea adăuga, desigur, şi dezinteresul românilor pentru carnea de vită premium. Pentru că, până la urmă, degeaba ai un produs de calitate dacă nu îl poţi valorifica.

Un reportaj de LIVIU GORDEA

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?