Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Investiții sigure în plantațiile de căpșun

Publicat: 15 februarie 2016 - 12:00
2 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

În această perioadă, căpșunarii deja inițiați, dar și noii doritori de investiții profitabile în agricultură au lansat comenzile pentru material biologic în vederea plantării din primăvară - vară. Ca în fiecare an, Vissers s-a pregătit temeinic cu un stoc substanțial de plante, care să satisfacă toate necesitățile fermierilor. Oferta conține nu doar o mare diversitate de soiuri cu potențial mare de producție, ci și plante aflate în diferite stadii de dezvoltare.

Click pe poza pentru galerie!

Varietăți deja consacrate, cu mare căutare în lumea cultivatorilor de căpșuni, dar și altele noi așteaptă atât în câmpurile de producție, pentru livrările în stare proaspătă, cât și în depozitele frigorifice din Olanda, pentru a fi furnizate ca plante frigo.

 

Tipuri de stoloni Vissers pentru sezonul 2016 

• Stoloni fortificați (în engleză “waiting bed plants”). În funcție de necesități, fermierul poate comanda stoloni din categoria de vârf “heavy waiting beds”, care au o grosime a coletului mai mare de 22 mm, sau din categoria intermediară “medium waiting beds” - plantele cu cel mai mare potențial de producție încă din primul an de plantare. Se recomandă să fie plantate în luna aprilie sau mai. 

Pentru anumite sortimente, anul acesta Vissers a produs o cantitate limitată de stoloni din categoria “small waiting beds plants”, aceste plante fiind destinate extinderii sezonului, de aceea se plantează în luna mai.

• Stolonii A+ extra sunt obținuți în câmpurile normale de înmulțire și au o grosime a coletului între 18 și 22 mm. Experiența ne-a arătat că aceste plante pot forma încă din primul an aceeași cantitate de producție ca și plantele din categoria „medium heavy plants”, dar cu fructe mai mici.

• Stolonii A+ sunt destinați în special pentru culturile de doi ani. În general, grosimea coletului este între 15 și 18 mm. Producția obținută în primul an este moderată, dar fructele sunt delicioase. În anul al doilea plantele vor produce la întreaga lor capacitate.

• Stolonii din categoria intermediară ,,small A+,, au o grosime a coletului între 12 și 15 mm, de unde vine și denumirea de „A+ mai mic”. Plantele vor produce o cantitate de fructe importantă economic încă din primul an, permițând amortizarea unei părți din investiție chiar din anul plantării. În al doilea an, producția obțintă va fi în concordanță cu potențialul sortimentului.

• „Standard A”. Plantele din această categorie au o grosime a coletului de 8-12 mm și o capacitate mică de producție în anul plantării, de aceea trebuie luată în considerare producția obținută în anul următor celui în care s-a înființat cultura.

Clasificarea tipurilor de stoloni prezentată anterior este valabilă, în general, pentru varietățile cu o singură fructificare, recunoscute pentru capacitatea lor mare de a produce stoloni.

Pentru căpșunii remontanți, această clasificare poate suferi unele modificări. Dată fiind capacitatea de producție încă din primul an, aceste soiuri vor avea producții mult mai mari decât cele din clasificarea detaliată anterior, chiar dacă dimensiunea coletului este mai mică. De aici se poate desprinde o altă clasificare și chiar apariția unor noi categorii, precum „A-„ sau „B”, plante care, deși sunt foarte mici, vor avea o producție însemnată încă din anul plantării.

 

Vă stau la dispoziție pentru comenzi și informații referitoare la stocuri și prețuri:

 

Vasile FONOAGE 

Reprezentant Vissers BV Olanda

Tel. 0722373105

E-mail: fonoage-emil@hotmail.com

 

 

MĂSURI SUPLIMENTARE PENTRU REUȘITA CULTURILOR

Chiar dacă am făcut alegerea corectă în ceea ce privește soiul și categoria biologică a stolonilor, pentru a obține rezultatele scontate va trebui să ținem seama de câteva recomandări:

• Respectați adâncimea de plantare: până la baza coletului, cu rădăcinile bine întinse, și presați pământul în jurul plantei.

• Dacă nu plouă, mențineți umiditatea timp de minim 14 zile de la plantare. Din cauza evaporării apei din plante, păstrarea solului umed nu va fi suficientă. Folosiți aspersia pentru a compensa pierderea umidității. 

• Păstrați distanța de plantare de 25-30 cm între plante și de 75 cm până la 1 m între rânduri.

• Pentru a preveni pagubele provocate de dăunători, monitorizați atent apariția și înmulțirea acestora. Folosiți metode de combatere atunci când este necesar.

• Țineți sub control bolile rădăcinilor folosind fungicide specifice împotriva acestora. 


 

 

Articol publicat in revista Ferma nr.2(163) 1-15 februarie 2016

Vizualizat: 681 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   
2.
Capsuni Hida
|
03. 19, 2016. Saturday 22:34
Am luat si eu capsuni de tip A de la Pepinierele Hida fiindca erau mai ieftini dar au produs destul de bine din primul an. Adevarul este ca i-am luat din toamna si toamna a fost ceva mai lunga.
1.
www.capsuni.eu
|
02. 25, 2016. Thursday 08:12
Direct din depozitul nostru din Romania. Fara alte taxe suplimentare. www.capsuni.eu
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!