Concurs Ferma
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Investiții profitabile sau eșecuri explicabile?

Publicat: 09 noiembrie 2016 - 00:53
1 comentarii   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

În domeniul producerii de material săditor pomicol, în ultimii ani s-au conturat noi orientări în structurarea livezilor, devenind tot mai evidentă preferința pentru anumite specii pomicole, poate mult promovate și nu neapărat care au trecut examenul pieței în privința rentabilității.

 

Din județul Bacău, aflăm că unele specii pomicole preferate nu s-au dovedit a fi pe măsura așteptărilor în direcția profitabilității. Eșecul pare a fi determinat de necunoașterea tehnologiilor și, mai ales, de faptul că adesea s-a manifestat un entuziasm colectiv nefondat pe studii de piață realiste, ci aprecieri teoretice prezentate public extrem de intens.

Lectie taieriClick pe poza pentru galerie!

Noutăți și orientări în structurarea livezilor
Florin Acatrinei este pepinierist de mai bine de două decenii, după ce ani buni a fost cercetător la Stațiunea Pomicolă Bacău, și a observat cum, în ultimii ani, preferințele celor care au investit în pomicultură s-au îndreptat preponderent către cireș, nuc, măr, păr, prun, dar și către arbuștii fructiferi, celelalte specii pomicole fiind ceva mai puțin solicitate. Chiar și în situația în care unele dintre speciile pomicole alese aveau solicitare pe piața de profil, nu de puține ori afacerea a fost ratată, iar aceasta din cauza lipsei de cunoștințe de specialitate ori din pricina absenței forței de muncă necesară sau din cauza valorficării întâmplătoare a producției, contactul fermierului cu piața nefiind suficient de actualizat. ”Am observat că - partea bună!- a crescut interesul pentru investițiile în pomicultură, mai ales în rândul tinerilor care au și apetit pentru fondurile cu finanțare europeană. Din păcate, însă, se manifestă un anumit entuziasm superficial, bazat mai mult pe vorbele auzite și mai puțin pe o evaluare profesionistă a potențialului și a pieței. De aceea, amatorilor de pomicultură, înainte de a le prezenta materialul pentru plantat, obligatoriu le atrag atenția să socotească bine, să analizeze atent piața, să își evalueze corect forțele și cunoștințele în domeniu și apoi să pornească la drum. Aceasta, ca să nu își cheltuie banii, timpul și energia pe vise deșarte. Din păcate, în toată regiunea de nord-est se găsesc nenumărate cazuri de oameni care au investit mulți bani în livezi incorect amplasate, cu producții nesolicitate cu adevărat de piață sau ratate din cauza lipsei cunoștințelor științifice și tehnice necesare”, preciza Florin Acatrinei.

Posibile argumente ale opțiunii pentru o anumită specie pomicolă
• Cireșul. Din experiența practică a ultimilor patru-cinci ani, în pepiniere se observă o accentuare a cerințelor pentru cireș, o specie care aduce mai devreme bani în fermă. Numai că, schimbările climatice și, așa cum a fost în anul 2016, apariția ploilor exact în perioada recoltării fructelor, determină o atenție sporită asupra tehnologiilor moderne la cireș, în cadrul cărora devine necesară acoperirea cu folie de protecție. Aceasta reprezintă, desigur, o investiție suplimentară, dar cei care înființează noi plantații de cireș trebuie să aibă în vedere inclusiv aceste aspecte, atrag atenția specialiștii. ”Dacă vrem să recoltăm fructe de calitate, fără a fi crăpate și, deci, dacă vrem să ducem cu bine până la capăt toată munca, atunci se impune și o astfel de investiție. Tot la fel cum, în aceste timpuri, trebuie să fie clar înțeleasă și valorificată oportunitatea oferită de fondurile europene. Este adevărat faptul că investiția care să includă și acel sistem de protecție a fructelor aflate la maturitatea de recoltare ar putea ajunge și la 40 de mii de euro/ha. Dar, prin programele europene se subvenționează aproximativ 70% din investiția în livadă și, iată, cu puțin curaj și cu știința domeniului, se poate realiza ceva profesionist. Eu am contribuit cu material săditor la realizarea unor astfel de investiții și mă bucur de rezultatele bune ale celor care au avut curaj și care au știut să își pună în practică visul de a avea o livadă performantă și profitabilă”, spunea pepinieristul băcăuan.
• Mărul rămâne una dintre speciile mult regăsite între opțiunile celor care investesc în livezi și este un lucru foarte bun, ca tehnologie fiind o specie foarte cunoscută românilor și având avantajul de a asigura fructe pentru consum pe o perioadă mai lungă de timp. Aici, se pune problema spațiilor de depozitare, fiindcă pe piață s-a conturat o nouă obișnuiță, respectiv aceea ca producătorii să nu mai vândă la recoltare, ci să prefere să depoziteze, în speranța obținerii unui preț mai bun, atunci când oferta de pe piață devine mai redusă. De aceea, cei care înființează noi livezi trebuie să țină cont și de necesitatea investiției într-un spațiu de depozitare a mărfii.
•Părul, deși reprezintă o specie pomicolă ofertantă ca profit, prețul perelor menținându-se suficient de ridicat mai tot timpul anului, prezintă unele sensibilități tehnologice, uneori dificil de gestionat de către necunoscători. ”Specia păr este ceva mai dificil de întreținut, sub aspectul controlului dăunătorilor - Psylla Pyri (puricele melifer al părului) și din perspectiva stăpânirii bolilor - Erwinia amylovora sau focul bacterian. Din păcate, în condițiile de climă din România, problemele părului sunt detul de mari și nu avem o tehnologie exactă cu care să fie rezolvate sigur aceste probleme ale speciei păr. De aceea, doar cei care cunosc bine pomicultura ar trebui să se gândească la suprafețe mai mari cu păr. Probabil, așa se face că în continuare mărul rămâne preferatul, producțiile fiind de 50-60 tone mere/ha încă din al doilea an”, observa specialistul pepinierist.

Producție mai mare de pomi pentru plantat, în 2016
Cercetătorul Florin Acatrinei, care deține lângă Bacău o suprafață de patru hectare de pepinieră pomicolă, produce material săditor certificat cu etichetă albastră, semn al faptului că materialul săditor produs în Bacău poate fi utilizat în zona de investiții pomicole cu finanțare europeană. Tocmai de aceea, este foarte atent la proiecțiile anuale și chiar pe mai mulți ani, fiindcă investiția în obținerea de material biologic pentru plantat este costisitoare și pe termen lung, iar un pepinierist trebuie să fie pregătit în permanență pentru a răspunde solicitărilor.
În toamna 2016, producția de material săditor a crescut față de anii precedenți cu aproximativ 20 la sută. Această creștere are la bază două aspecte, respectiv perfecționarea activității din pepinieră și previziunile anterioare asupra nevoii în creștere de material săditor. ”Oricât de specialiști am fi, an de an, mai apar și dificultăți în câmpul de formare - probleme cu prinderea pomilor, densitatea de pomi obținuți pe metrul pătrat. Am ajuns acum ca dintre puieții plantați, aproximativ 70%-80% să devină pomi, față de standardul de 50% de pomi obținuți la unitatea de suprafață, ceea ce mă face să mă simt foarte bine, ca profesionist. Mă bucură și faptul că am reușit să ajungem la nivelul de a produce material certificat cu etichetă albastră - obligatorie pentru cei care utilizează fonduri europene la înființarea livezilor. Noi reușim, astfel, să răspundem interesului tot mai mare pentru materialul săditor auohton, o creștere a acestui interes pe care eu am previzionat-o de mai mulți ani”, mărturisea specialistul.
În acest moment, piața românească este deficitară la capitolul producere de material săditor certificat. Așadar, mai este loc pentru încă mulți pomicultori români să încerce chiar și o afacere în domeniul pepinieristic. Oricum, însă, orice ar dori să facă fiecare pentru a câștiga din activitatea pomicolă, trebuie respectat același principiu - al alegerii în cunoștință de cauză.

 

NU POATE ORICINE SĂ AIBĂ O PLANTAȚIE DE NUC PROFITABILĂ!
În ultimii ani, cel puțin în zona Moldovei, probabil având ca model și reușitele pomicultorilor de peste Prut, nucul a căpătat tot mai mult teren, la propriu. Spre deosebire de Republica Moldova, unde a existat un plan național de susținere a producerii de material săditor și a fructelor de nuc, în România renumele de afacere a secolului sau de afacere pe viață pentru cei care înființează livezi cu nuc a crescut foarte mult pe baza declarațiilor teoretice ritmice și pe modelul ”am auzit că...” Din păcate, însă, pe lângă faptul că investiția însăși nu este una ieftină, nici tehnologia de producere și de cultivare a nucului nu este tocmai simplă. Din neștiință, poate combinat cu puțin ghinion din cauza importurilor nepotrivite de material săditor, unii dintre cei care au înființat livezi cu nuc au pierdut. ”Cine crede că a plantat nucul și nu mai face decât să meargă la recoltat, timp de zeci și zeci de ani, greșește amarnic. Remarc acest aspect, fiindcă am văzut astfel de situații nefericite. Nu. Atrag atenția că este dificil să ai plantații de nuc. Se impun lucrări de întreținere la înălțimi mari, de 7-8 metri. Aceasta înseamnă extistența unor mașini de stropit care să ajungă la înălțimile respective. Nu mai spun că nici pe departe nucul nu susține ideea că ar fi pensia celui care înființează o plantație cu această specie pomicolă. Odată ce a fost introdus într-un sistem intensiv, de plantație, nucul trebuie întreținut ca oricare altă specie, respectiv cu lucrări ale solului, cu tăieri, cu tratamente, cu fertilizări specifice etc. De exemplu, dacă nu se efectuează tăierea și coroana este scăpată peste 7-8 m, apare umbrirea iar zonele umbrite nu mai produc fructe. Aici este dificultatea cea mai mare și trebuie să fie ținută sub control. Plantațiile intensive din Vest sunt întreținute prin tăieri mecanice, efectuate cu ajutorul unor utilaje puternice, de mare volum. Nu știu dacă este atât de simplu să își permită toată lumea asemenea investiții. Sau, dacă pornești la drum, trebuie să știi exact ceea ce te așteaptă și nu să îți cheltui banii pe baza unor informații culese de pe internet sau, așa, după ureche”, atrăgea atenția Florin Acatrinei.
În opinia specialistului băcăuan, o alegere de succes poate fi alunul. Este vorba tot despre o specie nuciferă, dar care are o talie mai mică și care poate fi mai ușor de stăpânit.

 

 


Articol publicat in revista Ferma nr. 19 (180) din 1-15 noiembrie 2016

Vizualizat: 523 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
petre
|
02. 14, 2017. Tuesday 18:59

sigur in romania plantatorii de nuc sunt amatori atrasi de castiguri peste noapte dar in cativa ani cand o sa se vada ca nu s a imbogatit nimeni de pe urma culturii nucului se va mai tempera febra plantatului de nuci ,oricum nici pretul actual al nucilor in coaja si miezului nu este foarte bun pentru producator cat despre inaltimea nucului poate sa ajunga pina la distanta dintre randuri adica si 10 metri , iar daca ii faci vas nu depaseste aceasta inaltime sigur in ulrmatorii 30 de ani

Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!