Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Investiţii pentru înfiinţarea unei plantaţii de căpşuni

Publicat: 26 martie 2010 - 13:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Cea mai frecventă întrebare care mi-a fost adresată în ultimii ani cu privire la cultura căpşunului a fost: cât costă înfiinţarea unui hectar de căpşuni? Răspunsul meu a fost acelaşi: depinde. Depinde de ce?

Click pe poza pentru galerie!

În primul rând, depinde de tehnologia de cultură pe care dorim să o folosim. Am prezentat în numerele trecute ale revistei Ferma trei posibilităţi de bază pentru a cultiva căpşunul, fiecare dintre acestea având numeroase variante de adaptare la condiţiile specifice.

Este greu de stabilit un preţ fix pentru un hectar de căpşuni, fiindcă totul depinde de dotarea fermei, sursa de apă pe care o folosim, costul mâinii de lucru în fiecare zonă şi aşa mai departe.

În cele ce urmează vom încerca să schiţăm principalele verigi tehnologice şi preţurile pe care le implică acestea.

 

Calculul investiţiei

Deci, avem terenul, să presupunem un hectar.

• Fertilizarea de bază implică 60-80 tone gunoi de grajd, transportate în câmp şi împrăştiate. La 3-4 km transport cu remorca şi încărcat mecanic, plătim în jur de 600-700 lei.
• Împrăştiat gunoi manual: circa 10 zile om (z.o.) x 40 lei = 400 lei.
• Arătura de bază se face la o adâncime de minim 28-30 cm, în funcţie de zonă, şi costă în jur de 350 lei.

• Lucrarea de pregătire a solului pentru plantat se face cu combinatorul sau cu freza. Nu recomandăm discul decât în cazul în care nu avem altă posibilitate. Preţul este de circa 200 lei.
• Investiţia în plante de calitate: 40.000 plante x 0,25 lei = 10.000 lei.
• Plantarea se face cu plantatoare speciale (se pot vedea la pepinierele Hida, judeţul Sălaj). Cu plantatoarele sunt necesare circa 20 z.o./ha. Dacă facem plantarea manual, la copcă, şi cu mocirlirea plantelor, sunt necesare circa 80-100 z.o./ha. Varianta optimă, cu plantatoare, costă circa 800 lei.

• Fertilizarea cu îngrăşăminte:
-    anul I: cca 6 saci complex x 70 = 420 lei
-    anul II: cca 8 saci complex x 70 = 560 lei
-    anul III: cca 6 saci îngrăşăminte cu azot x 70 = 420 lei

• Tratamente:
-    pesticide anul I: aprox. 1.200 lei
-    pesticide anul II: aprox. 1.500 lei
-    pesticide anul III: aprox. 1.500 lei

• Lucrări de îngrijire mecanice (cu motocultorul)
-    anul I: 7 z.o. x 40 = 280 lei
-    anul II: 7 z.o. x 40 = 280 lei
-    anul III: 7 z.o. x 40 = 280 lei

• Necesar de paie în anul doi şi trei circa şapte tone:
-    balotat 500 lei
-    transport paie în câmpul de producţie 400 lei
-    împrăştiat paie pe parcelă manual 10 z.o. x 40 lei = 400 lei

Balotat: 500 RON
• Recoltat anul I, la producţie de 20 tone/ha: 220 z.o. x 40 = 8.800 lei
• Recoltat anul II la producţie de 10 tone/ha: 120 z.o. x 40 = 4.800 lei
• Alte cheltuieli pot fi cele cu ambalajele, transportul producţiei din câmp şi desfacerea.

 

Total cheltuieli şi venituri pentru un hectar

Toate cheltuielile se ridică undeva la 38.000 până la 40.000 lei pentru un hectar, cu menţiunea că aceste cheltuieli sunt variabile şi variază de la o zonă la alta.

Şi producţia de căpşuni poate fi mai mare în mod obişnuit, sau poate fi mai mică, din cauza unor incidente climatice sau unui atac masiv de boli sau dăunători.

La un preţ minim de valorificare de 3 lei la 30 tone/ha, în doi ani se obţine un venit de 90.000 RON. Anul trecut, preţul mediu de valorificare a fost mai mare de 4 lei. Dacă scădem cheltuielile, rămâne un profit de circa 50.000 lei/ha în 3 ani.

Există si anumite cheltuieli pentru investiţii de lungă durată, cum ar fi achiziţia unei motosape, circa 1500 lei, sau a unei motopompe cu aripa de udare cu 10 aspersoare, circa 3000 lei. De asemenea, dacă nu avem sursă de apă, trebuie să vedem cât ne costă forarea unui puţ.

Luând în considerare toate aspectele chiar şi unele cheltuieli neprevăzute, cultura căpşunului rămâne o cultură rentabilă.

La cultura pe folie neagră se reduc cheltuielile cu forţa de muncă manuală în timpul anului cu paiele şi erbicidarea, dar cresc cheltuielile cu folia neagră, furtunele de irigare prin picurare, conectori, instalaţia de fertilizare şi irigare. Este bine, în acest caz, să ne informăm bine, înainte de achiziţionarea acestor materiale şi echipamente, fiindcă preţurile variază mult de la un distribuitor la altul.

Vă dorim succes şi vă stăm la dispoziţie pentru alte detalii!

 

Articol publicat în revista Ferma nr. 3(58)/2008

Vizualizat: 1610 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?