Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Investiţii pentru înfiinţarea unei plantaţii de căpşun

Publicat: 24 ianuarie 2009 - 14:39
6 comentarii   | Print | Trimite unui prieten
Cea mai frecventă întrebare care mi-a fost adresată în ultimii ani cu privire la cultura căpşunului a fost: cât costă înfiinţarea unui hectar de căpşuni? Răspunsul meu a fost acelaşi: depinde. Depinde de ce? În primul rând, depinde de tehnologia de cultură pe care dorim să o folosim.

Click pe poza pentru galerie!

Am prezentat în numerele trecute ale revistei Ferma trei posibilităţi de bază pentru a cultiva căpşunul, fiecare dintre acestea având numeroase variante de adaptare la condiţiile specifice.

Este greu de stabilit un preţ fix pentru un hectar de căpşuni, fiindcă totul depinde de dotarea fermei, sursa de apă pe care o folosim, costul mâinii de lucru în fiecare zonă şi aşa mai departe.

În cele ce urmează vom încerca să schiţăm principalele verigi tehnologice şi preţurile pe care le implică acestea.
Deci, avem terenul, să presupunem un hectar.

Calculul investiţiei

- Fertilizarea de bază implică 60-80 tone gunoi de grajd, transportate în câmp şi împrăştiate. La 3-4 km transport cu remorca şi încărcat mecanic, plătim în jur de 600-700 lei.

- Împrăştiat gunoi manual: circa 10 zile om (z.o.) x 40 lei = 400 lei.

- Arătura de bază se face la o adâncime de minim 28-30 cm, în funcţie de zonă, şi costă în jur de 350 lei.

- Lucrarea de pregătire a solului pentru plantat se face cu combinatorul sau cu freza. Nu recomandăm discul decât în cazul în care nu avem altă posibilitate. Preţul este de circa 200 lei.

- Investiţia în plante de calitate: 40.000 plante x 0,25 lei = 10.000 lei.
Plantarea se face cu plantatoare speciale (se pot vedea la pepinierele Hida, judeţul Sălaj). Cu plantatoarele sunt necesare circa 20 z.o./ha. Dacă facem plantarea manual, la copcă, şi cu mocirlirea plantelor, sunt necesare circa 80-100 z.o./ha. Varianta optimă, cu plantatoare, costă circa 800 lei.

- Fertilizarea cu îngrăşăminte:
  • anul I: cca 6 saci complex x 70 = 420 lei
  • anul II: cca 8 saci complex x 70 = 560 lei
  • anul III: cca 6 saci îngrăşăminte cu azot x 70 = 420 lei
- Tratamente:
  • pesticide anul I: aprox. 1.200 lei
  • pesticide anul II: aprox. 1.500 lei
  • pesticide anul III: aprox. 1.500 lei
- Lucrări de îngrijire mecanice (cu motocultorul)
  • anul I: 7 z.o. x 40 = 280 lei
  • anul II: 7 z.o. x 40 = 280 lei
  • anul III: 7 z.o. x 40 = 280 lei
- Necesar de paie în anul doi şi trei circa şapte tone:
  • balotat 500 lei
  • transport paie în câmpul de producţie 400 lei
  • împrăştiat paie pe parcelă manual 10 z.o. x 40 lei = 400 lei
- Recoltat anul I, la producţie de 20 tone/ha: 220 z.o. x 40 = 8.800 lei

-Recoltat anul II la producţie de 10 tone/ha: 120 z.o. x 40 = 4.800 lei

- Alte cheltuieli pot fi cele cu ambalajele, transportul producţiei din câmp şi desfacerea.

Total cheltuieli şi venituri pentru un hectar
Toate cheltuielile se ridică undeva la 38.000 până la 40.000 lei pentru un hectar, cu menţiunea că aceste cheltuieli sunt variabile şi variază de la o zonă la alta.

Şi producţia de căpşuni poate fi mai mare în mod obişnuit, sau poate fi mai mică, din cauza unor incidente climatice sau unui atac masiv de boli sau dăunători.

La un preţ minim de valorificare de 3 lei la 30 tone/ha, în doi ani se obţine un venit de 90.000 RON. Anul trecut, preţul mediu de valorificare a fost mai mare de 4 lei. Dacă scădem cheltuielile, rămâne un profit de circa 50.000 lei/ha în 3 ani.
Există si anumite cheltuieli pentru investiţii de lungă durată, cum ar fi achiziţia unei motosape, circa 1500 lei, sau a unei motopompe cu aripa de udare cu 10 aspersoare, circa 3000 lei. De asemenea, dacă nu avem sursă de apă, trebuie să vedem cât ne costă forarea unui puţ.

Luând în considerare toate aspectele chiar şi unele cheltuieli neprevăzute, cultura căpşunului rămâne o cultură rentabilă.
La cultura pe folie neagră se reduc cheltuielile cu forţa de muncă manuală în timpul anului cu paiele şi erbicidarea, dar cresc cheltuielile cu folia neagră, furtunele de irigare prin picurare, conectori, instalaţia de fertilizare şi irigare. Este bine, în acest caz, să ne informăm bine, înainte de achiziţionarea acestor materiale şi echipamente, fiindcă preţurile variază mult de la un distribuitor la altul.
Vă dorim succes!

Articol apărut în Revista Ferma nr. 2/2008
Vizualizat: 1307 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [6]  
Pagini: [1]  1   
6.
Tel Pepinierele Hida
|
07. 27, 2014. Sunday 12:56
Pentru cine solicita nr. de tel. acesta este 0723260107 sau 0755761021
5.
Actualizare date la capsuni
|
07. 27, 2014. Sunday 12:54
Da, intradevar, preturile la stoloni si alte cheltuieli pentru infiintarea unui hectar de capsuni au mai crescut dar a crescut si pretul de valorificare a fructelor. Articolul a fost publicat in revista Ferma si nu poate sa fie modificat. In prezent cheltuielile de infiintare si intretinere in primul an sunt de 50-60.000 lei.
4.
Stoloni
|
02. 09, 2014. Sunday 18:56
Daca cineva are un nr. de telefon sau adresa de la d-l Orlaie sau de la Pepiniera Hida?
3.
Stoloni de capsuni
|
02. 09, 2014. Sunday 18:54
Datele sunt interesante dar poate domnul dr. Orlaie de la Pepinierele Hida le mai actualizeaza puti fiindca preturile au mai crescut. In rest este un ghid interesant.
2.
Infiintarea unei sere-capsuni
|
07. 08, 2011. Friday 16:29
In toamna voi avea sera-100mp.In martie vor fi si rigolile gata.Unde comand cei 400-stoloniROXANA?
1.
despre capsuni
|
02. 28, 2010. Sunday 13:36
deosebita stima domnului doctor in horticultura ing orloaie
Rezultate: [6]  
Pagini: [1]  1   
Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Ovidiu Ranta despre medalia de aur de la AGRITECHNICA OROS Linamar la AGRITECHNICA 2019
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?