Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Insecta din solar care face toţi banii

Publicat: 29 mai 2020 - 10:25
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

În Matca, tot mai mulţi cultivatori folosesc tehnologii eco de fertilizare, polenizare şi combatere a dăunătorilor. Florin Ciocan este unul dintre ei. 

Legumicultorul Florin Ciocan a ales să cultive legume în sistem bio. Are amenajată o suprafaţă de 38 de ari de solar, din care 18 cu tomate şi restul cu ardei. Culturile sunt bine îngrijite, sănătoase, curate şi hrănite corespunzător.

florin ciocan_b


O armată de prădători şi polenizatori

 

După ce a făcut palisarea în solarul cu ardei, legumicultorul s-a preocupat de duşmanii recoltei. „Deocamdată nu se simte presiunea bolilor şi a dăunătorilor de sezon, dar ne aşteptăm să ne facă probleme tripsul şi Tuta absoluta (Molia minieră a tomatelor). Pentru controlul tripsului avem prădătorii! Îi folosesc de doi ani cu bune rezultate. La sfârşitul lunii aprilie am aplicat un tratament cu Orius laevigatus, o insectă zoofagă. Pun gândacii pe frunze din doi în doi metri şi ei se împrăştie în cultura de ardei”, susţine Florin Ciocan..

Important este că atunci când nu găseşte trips, Orius se hrăneşte cu polen şi cu alte insecte dăunătoare, precum: musculiţa albă de seră, afide, paianjeni şi ouă de molii. „Apoi, nu mai aplic alte tratamente, doar ud şi, dacă este nevoie, fac corecţii de nutriţie cu azot sau potasiu”, a continuat Florin Ciocan.

Legumicultorul spune că a cumpărat Orius în valoare de circa 10.000 lei. E scump, dar face toţi banii.
Ardeii lui Florin Ciocan sunt polenizaţi natural cu bondari. Are o colonie suficientă pentru suprafaţa de solar.

florin ciocan 2_b


Inamicul Moliei miniere

 

“Molia minieră a tomatelor e foarte greu de combătut. Avem la îndemână capcanele feromonale. Există şi câteva insecticide pe care le aplică în tratamente cultivatorii, cum ar fi Alverde, Affirm, Voliam Targo. Mulţi tratează Coragen. Dar în Matca sunt şi legumicultori care folosesc Macrolophus pygmaeus, o insectă prădătoare care se hrănește cu ouăle și larvele de Tuta absoluta”, precizează agricultorul.

Florin Ciocan a ieşit cu marfa pe piaţă începând cu mijlocul lunii mai. Este optimist că va vinde bine, ca în fiecare an.

florin ciocan 3_b

„Nu punem cultură în solar până nu îngrăşăm pământul. Utilizăm Orgevit, îngrăşămât organic cu micro şi macroelemente, sub formă de granule, şi un fertilizant pe bază de dejecţii de pasăre, adus din Italia, al naibii de scump! Unii mătcaşi folosesc şi gunoiul de la Avicola, după ce îl tratează cu var ca să-i scadă aciditatea”. - FLORIN CIOCAN, legumicultor din Matca


un articol de MARIAN MUŞAT

Vizualizat: 36485 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Agricultura în pantă, o mare provocare! Iacob Boca a ales combina New Holland de la Agroconcept

Agricultura în pantă, o mare provocare! Iacob Boca a ales combina New Holland de la Agroconcept

Agricultura în pantă este o mare provocare pentru Iacob Boca. Chiar dacă îi spune Câmpia Transilvaniei, această zonă este împânzită de dealuri cu elevaţie destul de mare. De aceea are nevoie de tractoare puternice şi de utilaje mari, care să facă faţă lucrului în pantă. 

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?