Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Initium, argumentat ştiinţific

Publicat: 23 martie 2010 - 13:30
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Toate discuţiile pe tema utilizării produselor chimice trebuie să aibă la bază rezultatele cercetării ştiinţifice, afirmă repezentanţii Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice (ASAS) într-un comunicat oficial venit în replică la opiniile contradictorii privind utilizarea produselor de protecţia plantelor ce au la bază substanţa activă initium.

Click pe poza pentru galerie!

România este prima din cele 165 de state semnatare ale Codex Alimentarius care va folosi în agricultură un compus chimic pe bază de initium, un ingredient activ din noua clasa a substanţelor chimice impuse de acest Cod. Codex Alimentarius este o colecţie de standarde alimentare adoptate la nivel internaţional, care au ca scop declarat protecţia sănătăţii consumatorilor şi asigurarea practicilor corecte în comerţul alimentar.

Cele două produse omologate în România vor fi furnizate de compania germană BASF şi au fost testate în condiţiile din ţara noastră pentru prevenirea şi combaterea atacului ciupercilor ce produc mana la viţa de vie, cartof, tomate, omologarea acestora având loc în urma analizei rezultatelor testelor biologice de eficacitate „Toxicologia pentru om şi pentru mediu”, a analizei chimice, precum şi a problemelor legate de reziduuri, prezentate în cadrul Comisiei Naţionale de Omologare a Produselor de Protecţia Plantelor care include, cu drepturi egale (inclusiv cu drept de veto), reprezentanţi ai ministerelor Agriculturii, Mediului, Sănătăţii şi ai ASAS, prin Comisia de Coordonare a Cercetării şi Promovării Produselor de Protecţia Plantelor care funcţionează în cadrul Academiei şi care include alături de reprezentanţii Institutului de Cercetare - Dezvoltare pentru Protecţia Plantelor şi reprezentanţi ai institutelor de cercetare dezvoltare specializate pe diferite plante de cultură.

Studiile de toxicocinetică şi metabolism efectuate cu molecule marcate radioactiv au arătat că produsul nu se acumulează în organism şi este eliminat în 48 de ore, iar toate datele toxicologice prezentate de Institutul Naţional de Sănătate fac ca substanţa activă initium să nu fie clasificată în nici o clasă de pericol din punct de vedere toxicologic (conform prevederilor HG 1408/2008 privind clasificarea, ambalarea şi etichetarea substanţelor periculoase), precizează comunicatul ASAS.

Tot în poziţia oficială a ASAS mai este menţionat faptul că substanţa activă a fost evaluată în Comunitatea Europeană de către Olanda (stat membru raportor) şi propusă pentru includerea în Anexa I a Directivei 91/414/CE privind introducerea pe piaţă a produselor pentru protecţia plantelor.

Vizualizat: 833 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?