Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Îngrijirea viilor tinere

Publicat: 10 aprilie 2013 - 17:00
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

În primii trei ani de la plantare, tânăra plantaţie viticolă necesită îngrijire specială pentru a dezvolta viţe puternice, foarte importante fiind lucrările din primăvară

Click pe poza pentru galerie!

În perioada aprilie-mai, în viile tinere se execută o serie de lucrări de îngrijire cu impact major asupra creşterii optime a viţei de vie.

 

Primul an după plantare

• Lucrarea solului imediat după plantare se execută la 15-20 cm adâncime, deoarece în timpul lucrărilor de plantare (pichetat, plantat) pământul se bătătoreşte.

• Crusta de pe muşuroi trebuie sfărâmată de fiecare dată, pentru ca lăstarii tineri să poată ieşi din muşuroi şi să crească. Altfel, vârful lăstarului se chirceşte sub pământ şi întârzie în creştere sau moare. Această operaţiune se face cu mâna sau cu o greblă mică, începând de la bază spre vârful muşuroiului până când pământul se sfărâmă şi se mărunţeşte. După spargerea crustei, muşuroaiele se refac, dar de fiecare dată vor fi mai mici pentru ca lăstarii să se acomodeze treptat cu razele directe ale soarelui. Dacă timpul este ploios, muşuroaiele mai mari se micşorează cu 2-3 cm.

• Controlul pornirii şi creşterii lăstarilor este obligatoriu. Uneori observăm că lăstarii nu ies de sub muşuroi sau se veştejesc imediat după răsărire. În asemenea cazuri, muşuroaiele se desfac până la punctul de altoire pentru a vedea dacă lăstarii sunt retezaţi de larvele cărăbuşului de mai ori de viermii sârmă instalaţi în jurul lăstarului. Dăunătorii se combat prin prăfuirea locului cu Sintogril super, Force 1,5 sau Terasorb.

 

Al doilea an după plantare

Viţele fiind încă plăpânde cu rădăcinile abia formate, în al doilea an se intrevine cu următoarele verigi tehnologice:

• Dezmuşuroitul sau dezgropatul începe la sfârşitul lunii martie sau la începutul lunii aprilie când temperatura aerului nu mai coboară sub minus 10 grade C. Până la umflarea mugurilor trebuie dezgropate toate viţele. Muşuroaiele se desfac de la bază spre vârf, pentru ca pământul să cadă lateral prin surpare, evitând ruperea viţelor. Odată cu dezmuşuroitul se face şi prima tăiere cu scopul de a forma butucii şi lucrarea de copcit.

• Completarea golurilor se face cu viţe de 1-2 ani, procurate din pepiniere.

• Tot acum se instalează mijloacele de susţinere.

 

Forme de conducere şi tipuri de tăiere

În funcţie de forma de tăiere aleasă, tulpina are diferite lungimi: redusă, de numai 20-25 cm, la forma joasă, de 60-80 cm sau 1,00-1,20 m la formele semiînalte şi chiar 1,50 m la formele înalte.
Dintre tipurile de tăiere, menţionez: cordonul uni sau bilateral cu cordiţe sau speronat (în cepi), Guyot pe tulpină, pergola simplă sau dublă, pergola raţională etc.

Tăierile de formare încep din anul 2 şi se vor realiza în funcţie de forma de conducere pe care am ales-o şi pe care urmează să rodească. La alegerea formei de conducere trebuie să ţinem cont de zona de cultură unde am înfiinţat plantaţia de viţă de vie.

De exemplu, în zonele de cultură protejată sunt recomandate formele joase de conducere a butucilor, iar în zonele de cultură neprotejată se potrivesc formele de conducere semiînalte şi înalte. De asemenea, vigoarea de creştere a soiului, fertilitatea solului şi umiditatea sunt aspecte importante în alegerea formei de conducere şi, implicit, executarea tăierilor de formare.

 

Tăierea de formare se execută diferenţiat în funcţie de vigoarea viţelor:

• Pentru formarea butucilor cu conducere joasă:
- tăierea unui cep de 2-3 ochi, când creşterea viţelor este slabă sau dacă nu s-a format decât o singură coardă;
- tăierea la 2 cepi a câte 2-3 ochi fiecare, în cazul viţelor puternice.

• Pentru formarea butucilor cu conducere semiînaltă sau înaltă:
- se lasă o cordiţă de 5-6 ochi lungime, care se leagă în poziţie verticală de tutore (arac) la soiurile care au cordiţa viguroasă, iar în cazul unei creşteri slabe, se va tăia în cep de 2 ochi.
Înălţimea tulpinilor depinde de vigoarea soiului şi de fertilitatea solului.

• Pentru soiurile viguroase plantate pe soluri fertile şi cu umiditate normală sau în condiţii de irigare, butucii se formează pe tulpini de 1,0-1,2 m, iar pentru soiurile cu vigoare slabă şi medie plantate pe soluri mai puţin fertile cu umiditate mai scăzută, înălţimea tulpinii se stabileşte la 0,8 m.

 

Al treilea an după plantare

Lucrările de îngrijire sunt aceleaşi ca şi în anul al doilea după plantare.
Pentru formarea butucilor cu conducere joasă, la tăiere se lasă 2 coarde de 8-10 ochi şi 2 cepi a câte 2-3 ochi. Pentru forma semiînaltă şi înaltă, tulpina, eventual cordoanele (când se aplică formarea rapidă a cordoanelor cu ajutorul operaţiunilor în verde care se execută în perioada de vegetaţie în anii II şi III de la plantare) se proiectează.

Pentru tulpină se alege o coardă plasată cel mai jos pe cordiţa din anul precedent şi se taie la cca 10 cm sub prima sârmă a spalierului. De pe porţiunea rămasă se înlătură ochii cu excepţia a 3-4 ochi din vârf.
Începând cu anul IV conducerea butucului se realizează în funcţie de tipul de tăiere a butucilor.

! Realizarea lucrării de copcit în primii ani de la plantare este obligatorie, pentru a favoriza dezvoltarea unui sistem radicular în profunzime. Astfel viţa de vie va avea o rezistenţă mai mare la secetă, inclusiv la seceta excesivă.

Vizualizat: 4748 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
agricultura romaneasca
|
04. 12, 2013. Friday 11:06
http://www.ziare.com/daniel-constantin/ministrul-agriculturii/daniel-constantin-vom-investi-masiv-in-zootehnie-colectare-si-ferme-familiale-interviu-1229579
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?