Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

INGREDIENTELE SUCCESULUI: Doi tineri, multă pasiune şi o seră cu flori!

Publicat: 10 iunie 2022 - 15:07
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Se spune, pe bună dreptate, că florile îi transformă pe oameni în poeți, prin gingășia și miresmele lor. Pentru tânăra familie Adrian și Carmen Ilienescu din jud. Iași, florile aduc și bunăstare!

De aproape un deceniu, în propria gospodărie din Breazu, com. Rediu, cei doi ieșeni au dezvoltat o mică afacere cu flori, prin care au reușit să îi impresioneze pe beneficiari și prin care și-au asigurat resursele financiare necesare atât pentru unui trai decent, cât și pentru inițierea de noi proiecte de investiții.

 

LA ÎNCEPUT AU FOST LEGUMELE


Totul s-a realizat prin multă muncă, seriozitate și pasiune, dar și prin curajul de a apela la fondurile europene, pentru a oferi mai multă valoare terenului primit de la bunici.

Soţii Ilienescu au pornit de la un proiect european de semisubzistență, pentru realizarea unui solar de 400 mp pentru producerea de legume și răsaduri.

afacere cu flori 1_b 

150 DE GHIVECE ÎN PRIMUL AN


După 2-3 ani de activitate, neavând satisfacția unor câștiguri însemnate și fiind iubitori de flori, au decis să își transforme pasiunea într-o afacere, adăugând la preocupările inițiale și producerea florilor. ”Am pornit de la aproximativ 150 de ghivece de mușcate curgătoare, prin anul 2014. În următorul an, am luat 400 de ghivece. Am dorit să vedem cum ne descucăm și, mai ales, ce dorințe au beneficiarii. Au urmat ani în care am achiziționat 800-2000 de ghivece cu flori", spune Adrian Ilienescu.

 

DE LA CONSTRUCŢII, LA FLORI!


În prezent sunt perioade din an când producerea florilor reprezintă aproximativ 70% din volumul de activitate și din suprafață. La început, a fost dificil, deoarece nu aveau pregătire de specialitate, Adrian fiind absolvent de studii în domeniul construcțiilor.

Au citit mult despre flori și au beneficiat de sfaturile unui inginer horticultor din zonă. Încet-încet, au deprins secretele producerii unor flori frumoase și viguroase, iar fiecare experiență practică a fost făcută pe cheltuiala proprie. Însă a meritat, deoarece fiecare pas înainte parcă le-a dat aripi, spun cultivatorii.

 

PROIECT PENTRU MODERNIZARE


După finalizarea perioadei de aplicare a măsurii de semisubzistență (2013-2018), prin care au primit câte 1500 euro/an, ieşenii au apelat la cel de-al doilea proiect cu finanțare europeană, pentru dezvoltarea activităţii. "Am investit sprijinul european nerambursabil de 15.000 de euro/fermă în transformarea structurală a fermei floricole - solarii, sisteme de încălzire și de irigat, mese pentru depozitarea ghivecelor - şi în producția performantă pentru piaţă. A fost perioada în care acest segment de activitate s-a consolidat și ne-a adus profit mulțumitor”, explică Adrian Ilienescu.

 

15 SPECII LA SERELE BREAZU


În primăvara acestui an, suprafața cu solarii pe structură metalică a celor doi ieșeni a ajuns la 1200 mp, aici producându-se legume, răsaduri și aproximativ 20 de mii de fire de flori, din peste 15 specii, inclusiv flori perene.

Între speciile și soiurile existente în această perioadă, se numără mușcatele (Pelargonium - normale, curgătoare, englezești, tiroleze etc.), petuniile drepte și curgătoare, plantele cu flori Bacopa şi altele, privitorul fiind impresionat de inflorescențele cu forme, miresme și culori variate.

 Adrian Ilienescu 1_b

Frumusețea florilor ne-a fermecat atât de mult, încât am căutat să diversificăm în mod semnificativ gama de flori și să ne aprovizionăm exclusiv de la sursele cele mai performante din domeniul înmulțirii și butășirii. Aducem speciile cele mai îndrăgite și soiuri cât mai noi.

ADRIAN ILIENESCU

Fondator SERE FLORI Breazu

 

VÂNZAREA E LA POARTA FERMEI


Valorificarea florilor se realizează doar la bucată, de la locul de producție. ”În cadrul fermei, lucrăm doar noi, familia și nu dispunem de forță de muncă suplimentară, deoarece este greu de găsit și nici nu am ajuns la un nivel de dezvoltare care să ne permită să angajăm oameni pentru livrare și pentru investiția în mijloace transport. Sperăm că vom avea o asemenea continuitate, încât să ajungem și acolo", spune horticultorul.

 

PUNCT ŢINTIT, BAN INVESTIT!


Au reușit să depășească birocrația. Cu sinceritate, cei doi ieşeni recomandă oricui să încerce să atragă fonduri, dar cu răbdare și cu multă seriozitate, adică ceea ce ai scris că faci prin poiect, chiar să faci! "O mare problemă a fermierilor este aceea că nu prea au timp liber pentru a umbla după tot felul de acte, însă cine vrea fonduri europene trebuie să își facă timp. Iar, la fiecare nelămurire să nu se ezite a se adresa întrebări către specialiști și, sub nici o formă, să nu se ia decizii de unul singur. La fel de sincer, spun că ar prinde foarte bine, dacă birocrația ar fi ceva mai redusă ”, explică Adrian Ilienescu.

 

PANDEMIA NU LE-A TĂIAT ELANUL


Pentru floricultorii ieșeni, perioada pandemiei COVID-19 nu a însemnat regres, reușind să valorifice toată producția de flori. ”Cea mai mare bucurie este atunci când beneficiarii revin, după ce au făcut o dată un popas în sera de la Breazu și când ne spun că florile achiziționate de la noi au fost frumoase și au rezistat mult timp. Este măsura calității muncii depusă cu migală și cu dragoste. Cum numărul beneficiarilor este în creștere, ne-am propus să extindem spațiile protejate de obținere a florilor, la 2000-2500 mp. Termenul de realizare este stabilit pentru 2024, după ce finalizăm investiția în pensiunea agro-turistică. Mai în glumă, mai în serios, noi spunem că întâi trebuie să terminăm glastra, pentru a avea unde să așezăm mai multe flori", spune floricultorul.

casa lui Adrian_b

AGROPENSIUNEA DE LA BREAZU

Din banii adunați de pe flori au accesat un alt proiect cu finanțare europeană, pentru construirea unei pensiuni agroturistice. Au început construcția în urmă cu 3 ani și speră ca în anul 2023 să inaugureze agropensiunea. "Am proiectat un spațiu relaxant, dotat cu tot ceea ce trebuie pentru a completa farmecul locului în care este amplasată, în preajma pădurii Mârzești, din satul Breazu. Fondurile europene nu au fost suficiente aşa că am contractat și un credit", ne-a spus Adrian Ilienescu.

 in sera 4_b

Pentru floricultorii ieșeni Adrian și Carmen-Lenuța Ilienescu, marele proiect de viață este acela ca singurul lor copil, Cezar Ionuț (8 ani) să rămână același mare iubitor de flori, precum se arată acum.

 

 

un articol de

PETRONELA COTEA MIHAI

redactor Radio România Iaşi

 

Vizualizat: 516 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren! Interviu cu Marius Mitra, reprezentat FALC în România, realizat la Agriplanta 2022

NATUREVO: „Luăm cultura de la zero și să o ducem până la momentul recoltării” Climate FieldView de la Bayer - hărți de producție cu precizie maximă în timp real AGRARIA 2022, 5-8 mai 2022, Jucu, Jud. Cluj!
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?