Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

"Ingredientele" legumelor de calitate

Publicat: 29 ianuarie 2009 - 19:57
2 comentarii   | Print | Trimite unui prieten
Legumicultura este una dintre cele mai vechi îndeletniciri ale omului. În era tehnologizării, mai sunt oameni care preferă să facă agricultură ecologică, la scară mică. Produsele lor îşi păstrează calităţile, iar ei sunt mândri de ceea ce pământul le oferă în schimbul muncii depuse.

Click pe poza pentru galerie!

Mircea Fulop are 28 de ani şi locuieşte în comuna clujeană Mihai Viteazul. Loc recunoscut pentru calitatea pământului. Dumnezeu a fost generos cu aceste meleaguri şi le-a dat localnicilor posibilitatea de a produce legume de calitate. Şi oamenii nu L-au dezamăgit. Şi-au transmis pasiunea pentru munca pământului din generaţie în generaţie.

Mircea a deprins de mic tainele agriculturii. Îşi ajuta părinţii la muncile câmpului şi a început să simtă că asta va face toată viaţa lui. Un lucru demn de admirat, în timpuri în care tinerii din satele noastre preferă să culeagă struguri în Italia sau portocale în Spania.

Mircea a riscat şi nu şi-a părăsit locurile de baştină. S-a pus serios pe muncă. Terenul pe care îl are de la părinţii săi trebuia valorificat. A lăsat un hectar descoperit pentru producţie în aer liber, iar pe altul a construit nişte sere. Le-a construit simplu, fără prea multă tehnologie. A realizat un sistem de irigaţie prin picătură. În sere cultivă în ele spanac, ridichi, ceapă verde, salată etc.

Foloseşte tehnicile pe care le-a învăţat de mic, dar între timp se informează despre tot ceea ce este nou în legumicultură.
Abonat fidel al revistei noastre, Mircea Fulop este la curent şi cu tot ceea ce înseamnă tehnologie modernă. Însă pune în aplicare doar metodele ecologice, pentru a fi sigur că ceea ce produce este natural şi gustos.

Concurenţa cu marile magazine

Mircea este ajutat de soţia sa, care se ocupă în principal de vânzarea legumelor la piaţa din Turda. Acolo o duce el în fiecare zi cu o camionetă pe care a reuşit să o achiziţioneze cu banii proveniţi tot din legumicultură. O vreme soţii Fulop au desfăcut marfa si prin magazinele din Turda, dar au renunţat la această variantă datorită faptului că încasarea banilor se făcea anevoios. Acum preferă să vândă direct consumatorului.

Dar a apărut un pericol care la prima vedere ameninţă să le înghită afacerea: supermarket-urile. Preţul propus de aceste mari magazine sfidează orice concurenţă (mai ales că marfa vine, majoritar, din import). E drept că nici calitatea legumelor comercializate în marile magazine nu se poate compara cu cea a legumelor cultivate tradiţional. Sistemul intensiv şi superintensiv în care sunt cultivate legumele pe care le găsim la supermarket, le fac să îşi piardă gustul şi prospeţimea, deşi afişează un aspect impecabil. “Din păcate, românii au prins gust pentru acest trend, de a merge şi de a cumpăra din supermarket.

E mai mult o modă decât o necesitate. Oamenii merg acolo, cumpără şi apoi se plâng de calitatea legumelor. Eu cred că în câţiva ani românii vor lua din nou cu asalt pieţele, pentru că au nevoie de calitate şi noi oferim asta. Nu aş vinde ceva ce nu aş da nici măcar copilului meu să mănânce. Totul e sănătos şi gustos”, ne spune plin de speranţă Mircea.

Speranţa răsare din pământ

Mircea Fulop nu a accesat nici un program de finanţare. Nu a luat împrumut de la bancă. A făcut totul cu propriile resurse. A reuşit să îşi modernizeze casa în care locuieşte şi priveşte cu încredere spre viitor. Este un exemplu de chibzuinţă şi rabdare.
Acum încearcă să pună bazele unei asociaţii a legumicultorilor din zona comunei natale. Consideră că, în acest fel, cultivatorii îşi pot împărtăşi mai bine din propriile experienţe, se pot ajuta între ei şi pot progresa împreună. Pe viitor intenţionează să capete un statut juridic.

Despre normele Uniunii Europene spune că totul poate fi rezolvat şi orice obstacol depăşit. Chiar şi fără ajutorul statului. Dar cu răbdare şi multă muncă. Doreşte să mai cumpere pământ şi să îşi extindă culturile. A constatat că se pot face bani frumoşi din legumicultură şi e fericit că a ales acest drum. Mircea Fulop nu este singurul din comună care a plecat pe această cale.

Mulţi tineri au ales profesia de legumicultor. Au urmat cursurile organizate de Oficiul Judeţean de Consultanţă Agricolă Cluj şi acum îşi văd de treabă cu mult optimism. Un optimism care ar trebui transmis şi către alte zone ale ţării, care au acelaşi potenţial de dezvoltare. În Mihai Viteazul s-a putut, deci se poate şi în alte părţi ale României.

Articol publicat în revista Ferma, 2007

Vizualizat: 408 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   
2.
lia
|
05. 20, 2009. Wednesday 09:45
buna ziua, eu de cate ori merg intr-un supermarket mereu sunt plina de nervi ca nu gasesc legume romanesti de fructe nici nu mai spun ca toate sunt straine. ce bine ar fii sa fie pline rafturile de legume si fructe roamanesti!daca ar fii as cumpara,dar daca nu se gasesc..
1.
felicitari
|
04. 24, 2009. Friday 11:28
Buna ziua! Sunt un tanar din Bacau.Ma aflu in Norvegia.Doresc sa ma opresc curand din acest drum de dute-vino si sa ma axez pe cultivarea capsunilor sau salatei...Deocamdata doar mainformez si doresc sa va felicit ptr cee ce faceti.As avea mai multe intrebari dar daca se poate sa am un mail sau adresa de mesenger a dumneavoastra as fi incantat.blscandinavia@yahoo.ca adresa mea. va multumesc liviu
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   
Reclama header after big part 3 pages

Video

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Din 1963, pepiniera profesionala a celui mai important centru de cercetare românesc se afla la Centrul Scolar Agricol Fundulea. Multe s-au schimbat din anii ce au urmat cooperativizarii si „constructiei socialismului” dar un lucru a ramas la fel! Transformat în Liceul Tehnologic nr. 1, acest edificiu de educatie este si astazi unul de referinta pentru agricultura româneasca.

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Agromalim 12 - 15 septembrie 2019 Case IH - Sistemul AFS Harvest Command
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?