Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

ÎNGHEŢUL DE PRIMĂVARĂ A PRODUS DEZASTRU ÎN LIVEZI!

Publicat: 09 mai 2022 - 18:41
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Prăpăd mare au produs îngheţurile de revenire înregistrate la începutul lunii aprilie în plantaţiile pomicole, care au dus la compromiterea mugurilor speciilor mai sensibile, precum caisul și piersicul.

La Tecuci, inginerul Neculai Rândunică ne-a declarat cu amărăciune că a pierdut un hectar cu cais, soiul Goldrich fiind cel mai afectat de temperaturile scăzute.

 

PAGUBA E DE 90 LA SUTĂ!


„Pe platoul unde am livada au fost minus 4 grade C şi bruma mi-a prins pomii în plină floare, paguba fiind de 90 la sută. Odată ce e înflorit, caisul nu rezistă la mai mult de minus 1 grad C. Nu se mai poate salva nimic pentru că soiul are capacitatea redusă de adaptare pe zona noastră şi o slabă rezistenţă la gerurile de revenire din primăvară. Totuşi, mai am ceva speranţă că pe vârfurile ramurilor să fi scăpat de urgie 5-10 la sută din mugurii înfloriţi”, ne-a declarat livădarul. 

Fermierul a aplicat la timp tratamentele pe bază de cupru, însă recunoaşte că nu a dat preventiv cu soluţie anti-îngheţ.

 

DEFRIŞEZ CAISUL, PLANTEZ PRUN


„Celelalte specii - cireş, prun, vişin sau piersic - au rezistat mai bine şocului termic, deoarece se aflau în alt stadiu vegetativ, la umflarea mugurilor floriferi. În fiecare an m-am confruntat cu asemenea situaţii şi am avut mereu pierderi. Acum mă gândesc foarte serios să defrişez şi să înlocuiesc cu prun”, a explicat Neculai Rândunică. 

Pomicultorul tecucean şi-ar dori să modernizeze livada cu sisteme anti-îngheţ, dar nu dispune de resurse financiare.  

inghet tarziu in livezi_b 

A PIERDUT 10 HA DE CIREŞ!


În partea de est a judeţului Galaţi un alt pomicultor a pierdut 10 hectare de cireş, cu o producţie estimată la circa 100 de tone. 

După două-trei săptămâni cu temperaturi de până la 22 de grade C, a fost nevoie de o singură dimineaţă cu minus 4 grade C şi s-a produs dezastrul. Pomii erau dezmuguriţi, îngheţul distrugând pistilul la flori. La o primă evaluare pierderile au fost de 80 la sută.

 

LIVADĂ COMPROMISĂ ÎN GIURGIU


În judeţul Giurgiu, îngheţurile târzii au produs dezastru într-o tânără plantaţie de cireş superintensivă de 3,6 hectare, cu peste 7.000 de pomi!

„Deşi am făcut tratamente anti-îngheţ, în două dimineţi geroase cu minus 3 grade C am pierdut peste 90 la sută din mugurii de rod, cireșii erau la fenofaza butonului floral şi bruma i-a prins fără apărare. S-au dus pe Apa Sâmbetei peste 9.000 kg de fructe, cât estimasem. Trebuia să fac fumigaţie sau să fi avut dotări în livadă (lămpi termice sau tunuri cu căldură), ca s-o salvez”, ne-a declarat Gelu Bogdan, proprietarul plantaţiei Bogland din Chiriacu, comuna Izvoarele. 

 

ZECI DE MII DE EURO PIERDERE


„Cât am pierdut? E greu de spus, numai ultimele două tratamente anti-îngheţ au fost la 2.500 de lei aplicarea, adică 1.000 de euro, pe lângă ce se mai face printr-o livadă eco. Apoi, motorina consumată la 8,50 lei litrul... Eu, de exemplu, nu am voie să dau erbicid şi ca să ţin iarba sub control trebuie să realizez vreo 5-6 lucrări succesive cu freza cu palpator. La o trecere se consumă circa 100 litri de motorină, ca idee”, explică Gelu Bogdan.

De asigurarea culturii la fenomenele meto extreme nici nu poate fi vorba. „Nu face nici nimeni asigurare pe partea de producţie pomicolă, în cel mai bun şi fericit caz îţi face asigurare pe material lemnos, dar asta înseamnă să vină o vijelie, un uragan să rupă toţi pomii, vandalism sau, Doamne fereşte, să ia foc plantaţia!”, susţine fermierul.

 
inghet tarziu in livezi 2_b

 

SOLUŢII PRACTICE ANTI-ÎNGHEŢ


Pentru a conferi rezistenţă plantaţiilor de pomi împotriva temperaturilor scăzute din primăvară, fermierii au la îndemână soluţii anti-îngheţ (antifreezing).

DE REŢINUT! Soluţiile anti-îngheţ pot fi aplicate încă din toamnă, imediat după căderea frunzelor. În acest fel, pomii sunt protejaţi şi de gerurile mari ce pot surveni în timpul iernii. Click AICI şi vezi care sunt soluţiile anti-îngheţ propuse de specialistul Ferma!

 

3 PAŞI PENTRU RECUPERAREA LIVEZILOR AFECTATE DE GER


1. Se aşteaptă ca pomul să-şi revină, apoi se fac tăieri de suprimare a eventualelor ramuri ce nu se mai recuperează.

2. Sunt recomandate şi stropiri cu îngrăşăminte foliare, dar şi cu produse fitosanitare de contact pe bază de captan, mancozeb.

3. Se mobilizează solul pentru o bună aerisire şi se aplică, la nevoie, îngrăşăminte minerale complexe.

ATENŢIE! După tăierea ramurilor afectate, obligatoriu se aplică stropiri cu soluţii cuprice pe bază de hidroxid de cupru, oxiclorură sau cupru din sulfat de cupru tribazic, în dozele recomandate de producător.

 adrian nedelcu 1_b

Până acum au fost afectaţi pomii care erau pe văi. De data asta, gerul de revenire a afectat pomii care erau la înălţime. Când e temperatură umedă, efectele se văd în zonele joase, pe vale. Acum a venit temperatură uscată şi a luat tot ce se afla în vârf de deal. Nu s-a mai întâmplat aşa ceva!  

ADRIAN NEDELCU

Pomicultor din jud. Galaţi

 

PROTEJEZI POMII CU... GHEAŢĂ!

„Poţi să faci anti-îngheţ ori cu tunuri de căldură, ori să-ţi dotezi livada cu picurător. Practic, stropeşti ca să se facă un strat de gheaţă pe pomi şi astfel livada e protejată. Deasupra pomilor se pun nişte stropitori, dai drumul la irigare şi pulverizează fin. Practic, îmbraci în gheaţă toţi pomii”, explică Gelu Bogdan, cel care înainte de a se produce dezastrul, fusese într-o emisiune televizată alături de un meteorolog care îl asigurase că nu vor fi temperaturi cu minus în sudul ţării!

 

un articol de

MARIAN MUŞAT

Vizualizat: 534 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Când este perioada optimă pentru recoltarea merelor? Cum le depozităm și unde? Ioan Jula, pomicultor din jud. Sibiu, ne dă câteva sfaturi legate de păstrarea merelor peste iarnă pentru cei care au o livadă mică în curte.

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?