Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Înfiinţarea de plantaţii viticole: oportunităţi

Publicat: 06 iulie 2009 - 21:00
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten
Înfiinţarea unei plantaţii viticole presupune eforturi tehnico-financiare deosebite, pe care mulţi dintre viticultori nu şi le permit. În acest sens, este bine de ştiut că există posibilitatea accesării unor fonduri nerambursabile importante pentru înfiinţarea de plantaţii viticole.

Click pe poza pentru galerie!

Sumele care se pot accesa prin aceste programe din fonduri comunitare sunt semnificative, acoperind în procent de 50-90% cheltuielile totale.

O modalitate nu foarte complicată de accesare a acestor fonduri este prevăzută în Ordinul 269/2009, privind programul reconversia soiurilor. Toate programele de restructurare/reconversie se realizează în baza unui proiect întocmit de o persoană fizică/juridică autorizată şi se vizează de către Staţiunea de cercetare viticolă din zonă.

Pentru demararea acestui program, solicitantul va depune la Direcţiia Agricolă Judeţeană un plan individual şi o cerere. Principala condiţie este ca planul individual să vizeze o suprafaţă minimă de 0,5 hectare.


Elaborarea planului individual

Documentaţia planului individual de restructurare/reconversie este destul de stufoasă, dar nu imposibil de realizat şi trebuie să cuprindă:

• Memoriu justificativ în original privind localizarea, identificarea persoanei fizice/juridice, situaţia plantaţiei viticole şi justificarea necesităţii aplicării programelor respective;

• Copie din Registrul plantaţiilor viticole cu privire la drepturile de plantare utilizate în programele de reconversie/restructurare, precum şi a fişei parcelei şi a situaţiei privind caracteristicile parcelelor;

• Adeverinţă în original privind numărul unic de identificare al solicitantului din Registrul fermierilor;

• Copii ale planşelor în format A/3 de la APIA, cu datele de identificare spaţială a fiecărui bloc fizic în care sunt cuprinse suprafeţele de teren, precum şi schiţa orientativă a poziţionării acestora în cadrul blocurilor fizice;

• Copii ale planului cadastral sau ale schiţei cu amplasarea parcelelor iniţiale şi finale, precum şi ale actelor care dovedesc dreptul de proprietate şi/sau de exploatare asupra terenului;

• Acordul scris al proprietarului suprafeţelor respective (sau să rezulte acest acord din contractele de arendă, concesiune, asociere sau altele asemenea);

• Declaraţia pe propria răspundere a solicitantului că parcelele nu fac obiectul vreunui litigiu;

• Situaţia cu măsurile eligibile de efectuat în cadrul planului individual, precum şi graficul de execuţie preconizat pentru fiecare măsură eligibilă şi pe fiecare campanie viticolă;

• Copia declaraţiei de defrişare a plantaţiei viticole;

• Pentru programul de reamplasare a parcelei viticole se va depune o copie a studiului comparativ al condiţiilor pedo-ecoclimatice între vechiul amplasament şi noua locaţie, întocmit de persoane fizice/juridice autorizate;

• Declaraţia de recoltă a exploataţiei viticole, care cuprinde şi parcelele supuse programului de restructurare/reconversie, după caz;

• Declaraţii pe propria răspundere a solicitantului din care să rezulte că: se angajează să execute în totalitate măsurile prevăzute în planul depus, că parcelele nu au beneficiat de sprijin financiar comunitar pentru înfiinţare şi/sau modernizare în ultimii zece ani, că vor fi respectate condiţiile de bune practici agricole şi de mediu;

• Certificate care să ateste lipsa datoriilor restante fiscale şi sociale.

În cazul copiilor pentru documentele solicitate, se solicită conformitatea acestora cu originalul.


Tabel: PROGRAME, DREPT DE PLANTARE, SUME ACORDATE1

Tabel vie dobreiClick pe poza pentru galerie!

1 prevăzute în Anexa nr. 1 a Ordinului 269 din 2009
2 Nu reprezintă un drept cuprins în programul Reamplasarea parcelelor


PIERDERI DE VENITURI

Indemnizaţia pentru pierderile de venituri/ha, suferite până la intrarea viţei de vie pe rod, se acordă în cadrul programelor Reconversia soiurilor şi Reamplasarea parcelelor, pentru drepturile de replantare rezultate în urma defrişării în cadrul planului individual şi cuprinde amnâbele măsuri eligibile (Proiectare, defrişare, pregătire teren, plantare şi instalare tutori, respectiv Instalare sistem de susţinere pentru conducere şi palisaj).

Valorea indemnizaţiei este de 1800 euro pentru trei campanii agricole, respectiv 600 euro pentru fiecare campanie.


BANI PENTRU MODERNIZAREA PLANTAŢIILOR

Măsurile eligibile în cadrul modernizării plantaţiilor se referă la:

- Proiectarea, instalarea/înlocuirea sistemului de susţinere pentru conducere şi palisaj, pentru care se acordă 4988 euro/hectar.

- Modificarea distanţei de plantare între rânduri în vederea mecanizării, care beneficiază de o susţinere financiară de 1710 euro.

- Modernizarea formei de conducere a viţei de vie prin trecerea de la cultura joasă la cultura semiînaltă şi înaltă, primeşte 2308 euro, precum şi indemnizaţia pentru pierderi de venituri/ha în valoare de 1200 euro pentru două campanii, respectiv 600 euro pe campanie.

- Modernizarea sistemului de susţinere prin înlocuirea sârmelor şi instalarea a trei rânduri de sârme, dintre care minimum două să fie duble, la sistemul pentru conducere şi palisaj, în vederea susţinerii butucilor şi conducerii lăstarilor, beneficiază de un sprijin de 1767 euro.


Vizualizat: 577 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Din 1963, pepiniera profesionala a celui mai important centru de cercetare românesc se afla la Centrul Scolar Agricol Fundulea. Multe s-au schimbat din anii ce au urmat cooperativizarii si „constructiei socialismului” dar un lucru a ramas la fel! Transformat în Liceul Tehnologic nr. 1, acest edificiu de educatie este si astazi unul de referinta pentru agricultura româneasca.

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Maschio Gaspardo la Agromalim 2019 Cons DDA la Agromalim 2019
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?