Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Înfiinţarea culturilor în câmp şi în spaţii protejate

Publicat: 15 aprilie 2013 - 16:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Campania de primăvară pentru înfiinţarea culturilor de legume începe în luna februarie (sau chiar mai devreme) şi se termină la începutul lunii iunie, cu un vârf al activităţii la mijlocul lunii aprilie şi prima decadă a lunii mai

Click pe poza pentru galerie!

Spre deosebire de anul trecut, când ieşirea din iarnă s-a făcut cu un deficit de umiditate în sol, primăvara aceasta în majoritatea regiunilor, umiditatea accesibilă plantelor prezintă valori apropiate de nivelul optim.

Datorită schimbărilor climatice din ultimii ani, intervalul de înfiinţare pentru fiecare cultură de legume este decalat. Pentru a evita pierderile cauzate de accidentele climatice este bine să ţinem seama de câteva aspecte.


Culturile semănate direct în câmp

Trebuie cunoscută temperatura minimă de germinare a fiecărei specii legumicole, pentru a seamăna când în sol este depăşită această valoare termică. După răsărirea plantelor, trebuie determinată limita inferioară a temperaturilor până la care nu se produc pagube. De exemplu, la morcov temperatura minimă de germinaţie este de 3-4 grade C, iar plantele cu frunze rezistă până la -3...-5 grade C.

Morcovul destinat depozitării peste iarnă are o perioadă mai lungă de păstrare dacă se seamănă la sfârşitul lunii aprilie - începutul lunii mai. Semănat în martie, morcovul ajunge la maturitate la sfârşitul lunii august, iar până la recoltarea din octombrie îşi parcurge un interval din perioada de păstrare).

Folosirea maşinilor de semănat de precizie elimină anumite lucrări costisitoare, precum răritul, şi permite economia de sămânţă şi repartizarea densităţii optime la unitatea de suprafaţă. Creşterea densităţii nu duce neapărat la creşterea recoltei.

 

Plantarea răsadurilor la speciile termofile

Aici menţionez câteva aspecte valabile atât în câmp, cât şi în spaţii protejate. O mare parte din aceste culturi sunt specii termofile, sensibile la temperaturi scăzute şi la îngheţ. Ardeii şi vinetele sunt cele mai pretenţioase la acest capitol. De aceea, ele se plantează atunci când temperatura solului se stabilizează la peste 15 grade C.

Regimul termic al solului se poate îmbunătăţi folosind folie de mulci transparentă, în cazul culturilor extratimpurii şi timpurii sau cu folie neagră. Terenul trebuie erbicidat în prealabil. Folosirea peste culturi a foliei microporoase de tip Agril duce la creşterea temperaturii cu 3-5 grade C la nivelul părţilor aeriene ale plantelor, temperaturi care uneori pot salva cultura de la îngheţ.

O altă măsură pentru creşterea temperaturii o constituie utilizarea tunelelor joase. Un tunel cu deschiderea la bază de 1-1,2 m şi o înălţime de 1 m asigură un microclimat favorabil în interior şi poate fi descoperit temporar în zilele cu insolaţie puternică.
Asocierea metodelor îmbunătăţeşte substanţial microclimatul culturilor.
Eficienţa lor îşi spune cuvântul în solarii, unde permit obţinerea recoltelor extratimpurii cu cheltuieli minime.

Riscul îmbolnăvirii culturilor se reduce începând cu plantarea unui răsad sănătos, călit, dezvoltat corespunzător, fără a fi alungit. Ca o prevenţie suplimentară, la plantarea răsadului nerepicat, în pasta de mocirlit se introduce o substanţă pe bază de cupru.

Mihai CĂRBUNAR


Rădăcini viguroase şi profunde

Un sistem radicular bine dezvoltat generează o plantă viguroasă cu un potenţial ridicat de producţie. Udarea abundentă şi fertilizarea la sol după plantare va defavoriza, o perioadă, dezvoltarea sistemului radicular. Pentru ca plantele să dezvolte rădăcini viguroase şi profunde, recomand ca după udarea pentru asigurarea prinderii să nu se mai ude timp de 7-15 zile, iar prima fertilizare să se facă la 3-4 săptămâni de la plantare.

Alternativa pentru a avea rădăcini viguroase o constituie rădăcinile altoite, însă este costisitoare.

Vizualizat: 1520 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?