Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Înfiinţarea culturii de cartof extratimpuriu

Publicat: 14 februarie 2012 - 16:00
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Plantarea cartofului (extra)timpuriu se efectuează în funcţie de data estimativă a ultimului îngheţ de primăvară, dacă se face direct în câmp, fără alte metode de protecţie. Perioada de la plantat la răsărire este de 18-25 de zile

Click pe poza pentru galerie!

Pentru călirea tuberculilor, cu 2 săptămâni înainte de data declanşării plantatului, în spaţiile de depozitare se creează treptat o temperatură apropiată de cea din câmp, prin deschiderea uşilor şi ferestrelor, eventual a ventilatoarelor sau prin aer condiţionat.

Calendaristic, data medie de plantare în câmp este 5-10 martie în zona Olteniei şi 10-20 martie în celelalte zone.

 

Pregătirea terenului

Terenul, bine arat din toamnă, eventual pregătit şi chiar cu biloane preformate, trebuie să fie zvântat, reavăn şi bine mărunţit.

Fertilizarea de bază, dacă nu s-a efectuat din toamnă, trebuie să fie compusă dintr-un sortiment NPK echilibrat, ţinând cont că pentru obţinerea unei tone de cartof avem nevoie de 8-10 kg azot substanţă activă, 3 kg de fosfor şi 12-15 kg de potasiu. Dar, în funcţie de conţinutul natural în elemente nutritive şi în baza cartării agrochimice se aplică numai diferenţa până la necesar.

De regulă, un sol mediu aprovizionat în elemente nutritive poate asigura, fără fertilizare o producţie de 8-14 tone de cartof timpuriu. Nivelul fosforului este mai redus decât la cartoful de toamnă sau de sămânţă, întrucât o fertilizare mai consistentă cu fosfor determină formarea unui număr mai mare de tuberculi în cuib cu o creştere mai lentă şi, deci, o producţie mai târzie.

Îngrăşămintele se aplică o singură dată înainte de plantare. Fertilizarea cu cantităţi mari, concomitent cu plantarea, nu se recomandă la cartoful preîncolţit, întrucât după solubilizare, îngrăşămintele chimice aplicate local vor forma o soluţie concentrată care poate afecta colţi formaţi prin iarovizare.

Fertilizarea cu gunoi de grajd ar fi trebuit aplicată în toamnă. Se poate executa şi în primăvară, dar cu gunoi de grajd foarte bine fermentat (mraniţă) cu aplicare generală înaintea pregătirii patului germinativ, sau cu aplicare locală în cuiburi, în cantităţi ce pot varia între 10 şi 30 tone/ha, în funcţie de tipul şi conţinutul solului în humus, de regimul pluviometric şi de metoda de aplicare.

 

Plantarea efectivă

Tuberculii preîncolţiţi se pot planta manual, semimecanizat sau integral mecanizat. Pe suprafeţe mici este de preferat plantatul manual după ce în prealabil s-au deschis rigolele cu ajutorul unui cultivator prevăzut cu rariţe. Prin această metodă, colţii abia formaţi sunt mai bine protejaţi iar poziţionarea tuberculilor în cuib este mai corectă.

Plantarea semimecanizată se poate face cu maşini asemănătoare cu cele de plantat răsaduri. Muncitorii poziţionează, de pe cadrul maşinii, tuberculii în fundul bilonului deschis de maşină iar utilajul acoperă cartoful şi definitivează profilul bilonului. La plantarea mecanizată există maşini cu distribuitori cu bandă de cauciuc care realizează un plantat de calitate.

Distanţa dintre rânduri nu trebuie să depăşească 60 cm, deoarece perioada de vegetaţie este scurtă şi acest spaţiu de nutriţie este suficient. Distanţa între tuberculi pe rând este de 25-33 cm când folosim cartofi de calibru mare (peste 45-50 mm în diametru) şi de 20-25 cm când folosim tuberculi sub calibrul respectiv sau cartofi secţionaţi. Secţionarea nu se face decât la cartofii mari, cu colţi bine dezvoltaţi din majoritatea ochilor. Secţionarea se face longitudinal iar cicatrizarea tăieturii este obligatorie înainte de plantare.

Adâncimea de plantare este de 4-8 cm. Practic tuberculul de sămânţă trebuie poziţionat cu partea superioară la nivelul solului înainte de bilonare; astfel un tubercul mic cu diametrul de 4 cm se va planta la 4 cm adâncime s.a.m.d..

Bilonarea cartofului se face în două faze: odată cu plantarea se constituie un bilon de 10-12 cm deasupra tuberculului, urmând ca după înrădăcinare să se completeze bilonul până la 25-30 cm. Bilonul superficial favorizează încălzirea cuibului şi implicit dezvoltarea noii plante, iar bilonul final, bine consolidat, favorizează dezvoltarea stolonilor şi a tuberculilor; se ştie că sub nivelul seminţei se formează doar 10-15% din producţie.

Înainte de răsărirea cartofului, se face erbicidarea preemergentă precedată cu câteva zeci de minute de o lucrarea de rebilonare. Acest aspect este foarte important având în vedere că se folosesc produse peliculare de tip metribuzin şi linuron care trebuie aşezate uniform pe un strat reavăn şi mărunţit. În acest caz, până la recoltare, nu mai trebuie să avem probleme cu buruienile.

În lipsa erbicidelor, combaterea buruienilor se poate face mecanic, prin lucrări uşoare, fără a deranja poziţia tuberculilor şi a stolonilor în formare.

 

Forţarea înrădăcinării

Metoda preincolţirii se poate îmbunătăţi prin forţarea înrădăcinării, realizată în lădiţele de iarovizare, după încolţirea tuberculilor, unde se pune în straturi succesive amestec de pământ, mraniţă, nisip şi turbă, cu grosimea de 5 cm.

Amestecul nutritiv se umectează cu o soluţie formată din 60 gr superfosfat şi 30 gr sare potasică la 10 litri apă. Timpul de înrădăcinare este de 6-10 zile; în acest caz, răsărirea are loc în 12-15 zile de la plantare, iar la circa 25-30 de zile începe recoltarea primelor trufandale.

Vizualizat: 13552 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
FONDURI EUROPENE
|
04. 12, 2015. Sunday 22:40
Buna ziua! Va pot ajuta sa obtineti fonduri europene nerambursabile pentru orice fel de cultura. Ma puteti contacta la 0766243855 sau pe pagina de facebook Ecofin Group Benefit.
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?