Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Încurajarea asociaţiilor de marketing din sectorul horticol

Publicat: 06 martie 2010 - 14:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Pentru producătorii horticoli, unul dintre cele mai sensibile aspecte îl reprezintă valorificarea producţiei. Perisabilitatea produselor face ca vânzarea în timp util şi la un preţ mulţumitor pentru producător să fie greu de realizat.

Click pe poza pentru galerie!

De multe ori, abundenţa de legume şi fructe de pe piaţa ţărănească este falsă. Şi asta pentru că unităţile de procesare s-au redus dramatic, exporturile - de asemenea, iar în lanţurile de supermarket-uri şi alte magazine de cartier, de multe ori importurile predomină.

Şi, astfel, singurul loc de comercializare a producţiei interne rămâne piaţa liberă sau comerţul stradal, cel atât de inestetic şi care nu asigură nici o garanţie de calitate consumatorilor.

Regulile Uniunii Europene vor impune după 2007 ca respectarea standardelor de comercializare să se facă cu stricteţe. Se va cunoaşte astfel provenienţa produselor, se va face clasificarea în funcţie de calitatea (extra, I, II şi industrializare), ambalarea şi etichetarea corespunzătoare.

Toate aceste cerinţe sunt greu de respectat şi de plătit de către producătorul individual, mai ales de către micul cultivator român.

Uniunea Europeană încurajează asocierea acestor producători în vederea vânzării produselor.

O asociaţie de producători constituită pentru vânzare poate dispune de un volum suficient de produse care să permită suportarea costului de sortare, ambalare, etichetare şi încheierea unor contracte ferme de aprovizionare a lanţurilor de magazine care vor ocupa un segment de piaţă în creştere.

Pentru încurajarea acestor forme asociative, Ministerul Agriculturii a prevăzut, în bugetul pe 2005, fonduri pentru producătorii care vor să se unească în astfel de asociaţii care, ulterior, vor avea şi recunoaşterea Uniunii Europene, putând beneficia de finanţarea unor programe de investiţii pentru dezvoltarea organizaţiei.

De asemenea, Guvernul Olandez, în perioada 2005-2007, prin programele de asistenţă PSO, va acorda asistenţă tehnică pentru crearea structurii de recunoaştere a Organizaţiilor de producători şi pentru popularizarea acestor forme de asociere a producătorilor horticoli.

Important este însă ca iniţiativa organizării să aparţina producătorilor, ei să îşi identifice problemele, iar liantul să fie încrederea reciprocă.

Este, de asemenea, important ca producătorii români să nu piardă controlul pieţei interne pentru că, după 2007, graniţa va fi deschisă în ambele sensuri, iar competiţia va fi foarte mare.

O organizaţie din şi pentru producători poate oferi soluţia unui viitor mai bun pentru cei ce vor alege să fie horticultori profesionişti.

 

Articol publicat în revista Ferma nr. 1(33)/2005

Vizualizat: 754 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?