Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Începutul perioadei estivale în podgorii

Publicat: 14 mai 2014 - 17:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Cele mai importante lucrări viticole în perioada de tranziţie la anotimul verii vizează aplicarea tratamentelor fitosanitare şi a produselor foliare pentru asigurarea unor sporuri de producţie şi câteva măsuri fitotehnice de bază

Click pe poza pentru galerie!

Din cauza schimbărilor climatice, înfloritul viţei-de-vie se realizează în ultima decadă a lunii mai - începutul lunii iunie, aspect de care trebuie să ţinem cont la alegerea momentului optim de efectuare a tratamentelor de siguranţă şi a celor obligatorii pentru viţa-de-vie.

 

Tratamente fitosanitare cu aplicare înainte şi după înflorit

Înainte de înflorit vom face tratamentele preventive pentru mană, făinare, putregai şi împotriva moliei strugurilor. Oferta de produse fitosanitare este foarte mare, de aceea prezint câteva reţete cu caracter orientativ: Antracol 70 WP - 0,2%-0,3% + Topsin M70 - 1,0-1,2 kg/ha + Decis Mega 50 EW - 0,15 l/ha sau Ridomil Gold Plus 42,5 WP - 3,0 kg/ha + Folicur Solo 250 EW - 0,4 l/ha + Fastac 10EC - 0,075 l/ha sau Mikal Flash 3 kg/ha + Sulfavit 95 PP - 10 kg/ha + Reldan 40 EC - 1,25 l/ha. Imediat după înflorit se va aplica al doilea tratament de siguranţă pentru mană şi făinare, folosind substanţe fitosanitare complexe cum ar fi: Cabrio Top - 0,15-0,2% sau Universalis 593 SC - 0,2%.

 

Fertilizări foliare

Concomitent cu aceste două tratamente fitosanitare se fac şi fertilizări foliare cu produse complexe (de exemplu, Agrofeed NPK 19-19-19 + Mg + ME în doză de 10-20 kg/ha/stropire), care cresc rezistenţa viţei-de-vie la factorii abiotici şi biotici (secetă şi boli/dăunători) şi îmbunătăţesc calitatea producţiei. Îngrăşămintele lichide de tip cristalin cu grad sporit de puritate, având ca simbol litera C urmată de 3 cifre (C 411, C 141, C 011) - care reprezintă raportul dintre cele trei elemente nutritive de bază NPK, pot fi aplicate atât la fertirigare, cât şi extraradicular.

Îngrăşămintele lichide de tip foliar, având ca simbol litera F urmată de cele 3 cifre, se folosesc strict ca tratamente extraradiculare. Spre deosebire de îngrăşămintele de tip cristalin, cele foliare au în compoziţia lor şi substanţe tampon (etilenglicol, zahar, aldehida maleică), care previn modificarea pH-ului, precum şi substanţe cu proprietăţi de chelatizare (EDTA) şi diferite microelemente. Îngrăşămintele aplicate prin fertirigare trebuie să aibă o foarte bună solubilitate în apă, altfel fertilizantul solid nu se va dizolva în particule destul de mici şi va înfunda duzele sistemului de irigare prin picurare.

 

Echilibrul vegetativ al viţei de vie

O lucrare fitotehnică importantă este plivitul lăstarilor daţi din lemn bătrân, din portaltoi şi cei slab dezvoltaţi şi fără rod. Plivitul se execută numai după apariţia inflorescenţelor şi se face cu atenţie, păstrând un echilibru vegetativ corespunzător, care va îmbunătăţi calitatea strugurilor şi va spori eficienţa tratamentelor fitosanitare. La butucii conduşi în forme înalte şi semiînalte se vor lăsa 1-2 lăstari de la baza tulpinii pentru formarea cepilor de siguranţă.

Restul lăstarilor se elimină, deoarece au contact direct cu solul şi pot fi infestaţi cu boli şi cu dăunători. Având în vedere circuitul sevei în butuc, lăstarii de la baza tulpinii sunt hrăniți primii, fiind în concurență directă cu ceilalți lăstari de pe butuc.

Dirijarea şi legarea lăstarilor se realizează concomitent cu plivitul. Tinerele ramuri se conduc printre primul rând de sârme duble sau se leagă de acestea. Dacă lucrarea se întârzie, pot surveni pierderi de producție, dar și de lăstari ce asigură rodul pentru anul următor. Lăstarii se leagă individual, nu în mănunchiuri sau în grup. Lucrarea se poate face cu aparate speciale pentru legat, cu bandă sau cu capse, reducând timpul de lucru al muncitorului.

În plantaţiile dotate cu sisteme de irigare prin picurare, viticultorul trebuie să aibă în vedere un bun management al apei, în raport cu necesarul soiului cultivat. Cantitatea totală de apă aplicată se va corela cu producţia de struguri dorită şi cu nivelul de calitate al vinului.

Vizualizat: 728 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?