Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Imunitate din PLANTAŢIA DE CĂTINĂ de la Dărmăneşti

Publicat: 06 martie 2019 - 20:29
1 comentarii   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Aproape niciodată vestitele "proiecte la cheie", cu cifre miraculoase şi promisiuni deşarte nu prea se potrivesc în realitate, cu socotelile din teren... cu această problemă s-a confruntat şi familia Şerbu din Dărmăneşti, judeţul Bacău, în primul an de rod al plantaţiei de cătină.

Cu alte cuvinte, producţia a fost la jumătate faţă de cât i se spusese că va fi! Implicit, şi veniturile. Ori, după ce ai investit aproape 10 mii de euro (cofinanţarea la proiectul de înfiinţare a plantaţiei, demarat în 2014 şi finalizat în 2015) în suprafaţa de 8.000 de mp şi îţi dai seama că, practic, nu ai cum să fii rentabil, CE FACI?!

Plantatie catina_b
Valeria şi Valentin Şerbu s-au documentat, au calculat şi NU AU RENUNŢAT! Şi-au dat seama că singura şansă este să proceseze cătina obţinută. Aşa că a urmat o nouă investiţie în unitatea de depozitare şi procesare, care era aproape de finalizare în luna august 2018, când am vizitat plantaţia. Tot aproape de finalizare era şi perioada de conversie a plantaţiei la producţia ecologică!
Cu alte cuvinte, un mare pas înapoi a dus la cel puţin zece înainte, determinând o investiţie care, cu siguranţă, le va produce efecte financiare pozitive soţilor Şerbu.

Valentin Åžerbu_b

De la idee la prima dezamăgire. De la recoltă la... congelarea rapidă!
"Am vrut să facem o agricultură de nişă, pentru că nu e zonă foarte bună pentru cultura mare; atunci am urmărit puţin piaţa şi ni s-a părut că se adaptează bine cultura de cătină la profilul nostru şi la terenul pe care am putut să-l achiziţionăm", spune Valentin Şerbu. Pentru înfiinţarea plantaţiei au apelat la fonduri europene, după cum am precizat, cu finanţare 50%, dar partea de tehnologie de congelare şi prelucrare este realizată 100% din fonduri proprii.
Congelarea rapidă, la -30 grade Celsius şi depozitarea ulterioară la -18 grade Celsius se realizează cu echipamente speciale. Este o metodă inovativă de recoltare care garantează păstrarea nealterată a proprietăţilor fructului deoarece, prin congelare rapidă, procesele naturale de degradare a fructelor de cătină sunt oprite. De unde a venit ideea acestui procedeu? "Producţia obţinută este prea mică pentru a putea vinde en gros şi atunci trebuie să creştem valoarea prin prelucrare", explică proprietarul plantaţiei.
Plantaţia era anul trecut în cel de-al doilea an de rodire, respectiv al apatrulea an de la plantare. În 2017 a fost prima producţie, la jumătate faţă de aşteptări... "Am obţinut aproximativ două tone de pe o suprafaţă de opt mii de metri pătraţi. Publicitatea afacerii cu cătină era făcută astfel încât credeam că obţinem profit un euro/kilogram, deci dacă reuşeam să fac 10 sau 12 mii de kilograme ieşeam cu zece mii de euro profit pe an, ceea ce pentru noi era suficient, fiind o afacere de familie de care ne ocupăm eu şi soţia. Dar nu a fost aşa şi învăţăm din greşelile noastre", povesteşte Valentin Şerbu despre experienţa neplăcută a primei recolte de cătină.

Plantatie catina_b

Clara şi Mara, soiurile cultivate la Dărmăneşti
În cincisprezece august de obicei, plus-minus câteva zile în funcţie de vreme, începe recoltatul la Dărmăneşti. Clara şi Mara, soiurile din plantaţie, dau fructe medii şi mari, cu pulpă suculentă. Fără nici un dubiu, cătina este un medicament natural, are vitamina C în procent de peste zece ori mai mare decât citricele, are beta caroten, acizi graşi, şi multe altele.

Plantatie catina_b
"Am încercat să vindem şi boabe congelate şi să procesăm cu ajutorul câtorva prieteni care au laboratoare de preparare şi am constatat că se vinde mai uşor preparată. În farmacii sunt multe produse pe bază de cătină şi se caută, dar lumea este mai învăţată cu farmacia decât să ia direct de la sursă... Aşa că am încercat cu suc concentrat prin presare la rece, de asemenea, am încercat să facem pulbere de cătină pe care să o putem amesteca cu miere de albine pentru o utilizare mai îndelungată. Încă nu am pasteurizat, nu am adăugat nimic, dar este posibil să trebuiască să găsim o variantă de pasteurizare pentru a creşte perioada de utilizare", spune producătorul băcăuan.

Plantatie catina_b

Dacă sunteţi interesaţi de cătina de la Dărmăneşti, proprietarii vă răspund la email: valeria.serbu@gmail.com, telefon 0745.546.411

Un articol publicat în revista Ferma nr. 2/229 (ediţia 1-14 februarie 2019)

Vizualizat: 7623 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
|
09. 27, 2019. Friday 08:55

avem nevoie de mici intreprinzatori! :) super

Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Dupa două campanii de recoltat cu combina John Deere S770i cu heder de tip vario de 9 metri rezultatele au fost pe măsura aşteptărilor. „Am recoltat într-o singură zi peste 230 de tone, în condiţiile în care oricum s-a ieşit târziu în câmp. Cu această combină poţi recolta fără probleme 35 de hectare într-o zi. Şi în condiţiile noastre de lucru, că intrăm la recoltat la ora 11-12 şi terminăm la 9 seara. Pentru că noi suntem producători de sămânţă şi trebuie să avem umiditatea corectă, să curăţăm foarte bine combina, şi nu doar de la o cultură la alta, chiar şi între diferite soiuri de grâu” - Willy Tavares

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?