Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Importurile vor sufoca piaţa! 10 măsuri urgente în sectorul vitivinicol

Publicat: 06 august 2020 - 11:14
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Patronatul Naţional al Viei şi Vinului şi Asociaţia pentru Promovarea Vinului Românesc au solicitat măsuri urgente de sprijin pentru prevenirea colapsului în domeniul vitivinicol.

În lipsa unor măsuri active imediate, sectorul nu va rezista unei concurenţe deschise cu ţările europene producătoare de vinuri şi piaţa naţională va fi ocupată de vinurile provenite din Comunitate şi din ţări terţe, atrag atenţia reprezentanţii filierei vinului.

 

Pachet de facilităţi

 

1. Scutirea la plata contribuţiilor sociale şi a impozitelor pe venit pentru toţi angajaţii direct productivi;
2. Scutirea de plata TVA pentru facturile de achiziţii legate de întreţinerea plantaţiilor;
3. Rambursarea de TVA în maximum 10 zile prin procedura simplificat;
4. Plata în regim de urgenţă a tuturor arieratelor Statului către societăţi (ex. concedii medicale, rambursări programe cu fonduri UE, plăţi APIA etc.);
5. Facilitate pentru obţinerea liniilor de credit pentru capital de lucru, cel puţin prin băncile cu capital de stat (CEC Bank, Exim Bank) şi acoperirea parţială/totală a costurilor cu dobânzile, suspendarea ratelor bancare.

import de vin_b

 

Ajutoare specifice

 

6. Acordarea unui sprijin financiar guvernamental direct de 1.000 euro/hectar persoanelor fizice şi juridice care deţin sau exploatează suprafeţe viticole;
7. Acordarea unei subvenţii de 0,5 lei/kg de struguri în recolta 2020;
8. Modificarea subvenţiei la motorină de la 1,8959 lei/litru la 2,50 lei/litru;
9. Acordarea unei subvenţii pentru „Distilarea de Criză” în cuantum de 3,5 euro per % vol/hl pentru vinurile cu DOC/IG şi 2 euro per % vol/hl pentru vinurile varietale şi non varietale;
10. Acordarea de subvenţie pentru „Stocarea de criză” în cuantum de 1 leu/litru de vin.

 

MĂSURI ÎN VIGOARE


În România, pot fi finanţate măsuri de distilare şi depozitare a vinului în situaţii de criză, prin Programul Naţional de Sprijin în sectorul vitivinicol, pe durata exerciţiului financiar 2020.
De asemenea, s-a prelungit valabilitatea autorizaţiilor pentru plantări şi a autorizaţiilor de replantare/ de replantare anticipată, pentru autorizaţiile valabile până la 1 august 2020.

UE şi-a majorat contribuţia de la maximum 75% la maximum 80% din valoarea costurilor restructurării şi a creat posibilitatea prelungirii termenului de realizare a programelor de restructurare/reconversie, cu maximum o campanie viticolă.
Click AICI şi vezi ce cuprinde pachetul suplimentar de măsuri excepţionale pentru sprijinirea sectoarelor vinicol, legume şi fructe, adoptat de Comisia Europeană luna trecută!


un articol de
PETRONELA COTEA MIHAI
redactor Radio România Iaşi

 

Vizualizat: 1191 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Agricultura în pantă, o mare provocare! Iacob Boca a ales combina New Holland de la Agroconcept

Agricultura în pantă, o mare provocare! Iacob Boca a ales combina New Holland de la Agroconcept

Agricultura în pantă este o mare provocare pentru Iacob Boca. Chiar dacă îi spune Câmpia Transilvaniei, această zonă este împânzită de dealuri cu elevaţie destul de mare. De aceea are nevoie de tractoare puternice şi de utilaje mari, care să facă faţă lucrului în pantă. 

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?